Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 5 věcí, které chceme od nové éry Star Wars


ikona
KarelR
disneyhvězdné válkylucasfilmstar wars
Star Wars se vrátí do kin až za tři roky. Co nás (možná) čeká a jak bychom to vylepšili? 

Když Disneyovci v roce 2012 koupili Lucasfilm, čekaly se velké věci. Na rok 2015 se ihned oznámila Epizoda VII, jíž se záhy ujal J. J. Abrams, a druhou stěžejní novinkou byl banner Star Wars Anthology, pod nímž měly vznikat další filmy z předaleké galaxie. Co se dělo dál? Důkladná rekapitulace snad není potřeba. Epizoda VII byla až moc podobná Epizodě IV, Epizoda VIII vytasila příliš odvážných nápadů a Epizoda IX se vrátila k pohádkovým kořenům ságy ve chvíli, kdy už o ně nikdo neměl zájem. Ze Star Wars Antology se pak stalo Star Wars Story, jež skončilo po dvou filmech (Rogue One, Solo), a momentálně před sebou máme dlouhé tři roky bez Star Wars v kinech.

Kdy přesně nás čeká jejich velký comeback? Vytyčené datum premiéry (15. prosince 2022) zatím přetrvává, i když je na stejný den ohlášená dvojka Aquamana. Oficiálně přitom nevíme nic dalšího, neoficiálně se však šušká o nové éře Star Wars, která začne videohrou, jen aby se pak před Vánoci 2022 objevila i v kinech. Kam se v ní vydáme? Pokud chcete věřit zákulisním drbům, Lucasfilm od roku 2018 piplá tzv. Project Luminous, v němž se plánuje ohromná kupa příběhu z období jménem High Republic Era.

První (letmá) zmínka o „éře Vysoké republiky“ pochází z komiksu s Kylo Renem a údajně se vydáme do 400 let vzdálené minulosti. V centru dění mají být první potyčky mezi rytíři Jedi a Sithy, u nichž je velmi pravděpodobná účast mladšího Yody (jediné velké pojítko se ságou Skywalkerů). Dále se počítá s velkým důrazem na sithské pravidlo dvou a s jedijským prozkoumáváním galaxie, v jádru by tedy měla vzniknout kupa nových postav (Jediové i „Nejediové“), jež se budou vydávat na různá nebezpečná dobrodružství.

Ať už je to celé pravda nebo ne, filmové Star Wars jsou aktuálně na dně diváckého zájmu. Nová trilogie většinu lidí spíš naštvala, na Sola prakticky nikdo nešel, a co se týče Mandaloriana, ten místo stylového westernu nabízí spíš Hvězdnou bránu pro děti s roztomilým Baby Yodou (ok, poslední díl byl super). Snad největší radost tak fanouškům udělala válečná odbočka s Rogue One a plnokrevně jedijská hra Fallen Order, což jsou dva projekty, z nichž by si budoucnost Star Wars měla vzít co nejvíc inspirace. Co přesně bychom od ní chtěli?

1) Víc světelných mečů

Jestli prequelová trilogie Star Wars trefila jednu věc, byly to požadované akční hody se světelnými meči. Kupa Jediů se konečně řezala s kupou padouchů a byla jednoduše radost na to pohledět. Když se tedy nová trilogie vydala ve stopách té původní a omezila „mečování“ na minimum, nebyl to dvakrát vítaný směr. Hned na začátku Epizody VII přitom bylo jasné, že se do konce nové trilogie nic moc nezmění - a nakonec se to i vyplnilo. High Republic Era by tak proboha měla vyslat do akce co nejvíc Jediů a stát se velkolepou akční podívanou, která bude klást maximální důraz na choreografii. Co by se světelnými meči dokázaly třeba týmy od Johna Wicka nebo Mission: Impossible, hm?

2) Víc válčení

Z Rogue One se nejoblíbenější nové Star Wars nestaly náhodou. Fanoušci sci-fi jsou odjakživa posedlí subžánrem „military sci-fi“ a cokoliv se přiblíží ke stylu Cameronových Vetřelců nebo Na hraně zítřka, to má skoro automaticky vyhráno. V Rogue One se přitom jasně ukázalo, že se špinavější a drsnější Star Wars můžou v klidu udržet v ratingu PG-13 a pořád se u toho prodá i spousta hraček. Po miliardovém úspěchu Skyfallu a hlavně Jokera pak navíc nemůže být pochyb o tom, že lidé houfně přijdou i na syrovější podívanou – stačí je uhranout trailery a obsazením!

3) Dospělejší pojetí

S přitlačením na akci pak úzce souvisí i celkové pojetí nové éry. Jasně, pořád musí být zkousnutelná pro děti. Lucasova naivita se však už dávno vyčerpala, a i když studia logicky cílí hlavně na mladší diváky (teenageři chodí do kina zdaleka nejvíc), zrovna u Star Wars se ukázalo, že to je chyba. Tahle značka je tu s námi přes čtyři dekády, a jak je vidět na Bondovi nebo Star Treku, věnovat se neustále nové generaci není jediné možné řešení. Cílovka 30+ lační po předaleké galaxii daleko víc než patnáctiletá děcka. A přestože všichni víme, že eRko u Star Wars nehrozí, jít na PG-13 hranu podobně jako Temný rytíř nebo Casino Royale by vůbec nebylo od věci.

4) Výraznější nové postavy

Koho si lidé za pár desítek let budou pamatovat z nové trilogie Star Wars? Možná tak Kylo Rena, protože Adam Driver perfektně zahraje cokoliv. Zbytek hrdinů pak okamžitě smázne výkřik „Baby Yoda!“ a rychlá vzpomínka na Daisy Ridley, která se marně pokusí stát novou Natalie Portman. Asi nikomu neuniklo, že Star Wars poslušně kráčely s dobou co se týče diverzifikace postav. Kromě mexického Cassiana Andora z Rogue One, jenž slavil takový úspěch, že dostane vlastní seriál, to ale nikde moc nefungovalo. Co tedy potřebuje High Republic Era? Především silné archetypální hrdiny a záporáky (ať už zelené nebo fialové), kteří si v dospělejších filmech pořádně sáhnou na dno.

5) Méně odkazů

Zatímco u Marvelu se řídí podle pravidla „když nevíš, dej tam humor“, u Star Wars brzy došli ke „když nevíš, hoď tam odkaz“. Nová trilogie je vyloženě zaplavená ohlížením se zpátky, jelikož se Lucasfilm zoufale bojí udělat velký krok do neznáma. I odbočky s Rogue One a Solem byly maximálně přilepené na původní trilogii, Mandalorian je vlastně přeskinovaný Boba Fett a momentálně překopávaný seriál s Obi-Wanem Kenobim se měl (údajně) točit kolem toho, jak bude Ben dohlížet na malého Lukea a vydá se zkontrolovat malou Leiu. Ať už se tedy v High Republic Era vykročí kamkoliv, kromě Yody, Coruscantu a hudebního motivu Síly by se mělo všechno ostatní smést ze stolu. Dejte nám jiné Jedie, jiné Sithy a jiné planety. Stejně je důležité jen to, aby na plakátu byly vesmírné lodi a světelné meče!

Co chcete od nové éry Star Wars vy? Nebojte se dát hlasitě vědět diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace