Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Marvel vs. Sony aneb patří Morbius do filmového vesmíru s Avengers?


ikona
KarelR
kevin feigemarvelmorbiussonyspider-manspider-man 3spider-man: daleko od domovavenomvenom 2
Milionová otázka má docela složitou odpověď, tak ji pojďme rozplést. 

První teaser Morbia je pro studio Sony obrovským triumfem. Jsou v něm totiž odkazy na marvelácký filmový vesmír, což je něco, co v předloňském Venomovi chybělo. Možná si ještě pamatujete legendární rozhovor s Amy Pascal a Kevinem Feigem, v němž producentka pavoučích filmů oznámila, že budou záporácké sólovky od Sony přilepené k MCU. Marvelácký šéf tehdy seděl vedle ní s dost zděšeným výrazem, jelikož něco takového rozhodně nechtěl. O dva a půl roku později se ale jeho noční můra bohužel naplnila - a možná vás bude zajímat, co přesně k tomu vedlo.

Kde začít? Mohli bychom couvat až do roku 1998, kdy byl Marvel ve finančních potížích a nabídnul Sony práva na většinu marveláckých hrdinů (Iron Man, Black Panther, Ant-Man, Thor atd.) za… něčeho se chytněte… 25 milionů dolarů. Mocné studio tehdy vzkázalo, že tihle loseři nikoho nezajímají a koupilo za 7 milionů jen Spider-Mana. Tehdy ten obchod zřejmě dával smysl. Z dnešního pohledu se však jedná o totální úlet, při jehož pravidelném výročí by měli všichni mlátit hlavou do stolu.

Nicméně, v roce 2011 se situace obrátila a finanční problémy museli řešit u Sony. Co je napadlo? Během produkce Amazing Spider-Mana studio prodalo Disneymu veškerá merchandisingová práva na Spideyho za 175 milionů dolarů (filmových práv se samozřejmě vzdát nehodlalo a nehodlá). Po finančním selhání Amazing Spider-Mana 2, který byl v podstatě velkým trailerem na Amazing Spider-Mana 3 a 4, Venoma a Sinister Six, se ale v roce 2014 musela překopat celá Spideyho budoucnost.

Tady vám neřeknu nic moc nového. Kevin Feige ukecal Amy Pascal, aby Spider-Mana nechala kreativně řídit jeho. Marvel si ho půjčil do tří filmů (Kapitán Amerika 3, Avengers 3 a 4), ze kterých u Sony neviděli ani dolar, a Feige jako protislužbu vymyslel dvě sólovky pro jeho studiový domov (Homecoming, Daleko od domova), za něž dostal jen symbolických 5% z tržeb. Jeho záměrem bylo dokázat, že jde Spider-Man udělat správně. A jakmile to dokázal (Daleko od domova je s tržbami 1,1 miliardy dolarů nejvýdělečnější film od Sony všech dob), zasedlo se zpátky k jednacímu stolu.

U Sony toužili po tom, aby se jelo dál za stejných finančních podmínek. Feigeho šéfové od Disneyho ale namítli, že původní dohoda vznikla ve chvíli, kdy byl Spider-Man na dně (709 milionů Amazing Spider-Mana 2 jsou nejnižší tržby v celé sérii), a navrhli, že se u sólovek pojede 50:50. Disney a Sony by dali půlku nákladů a rozdělili si zisk na půl, což by reálně znamenalo, že Sony na (Feigem plně opečovávaném) Spider-Manovi do budoucna vydělá o dost nižší sumu než na Homecoming a Daleko od domova.

V tuhle chvíli se psal 21. srpen 2019 a pánové od Sony bouchli do stolu s tím, že tahle dohoda nehrozí (obzvlášť, když se tak nesmyslně zbavili práv na merchandising). Internet tedy měsíc oplakával Spideyho odchod z MCU, 27. září 2019 ale přišel zvrat i bylo oznámeno, že se kývlo na zbrusu novou dohodu. Spider-Man se objeví ještě v jedné marvelovce a Feige se postará o jeho třetí sólovku, o níž se Disney a Sony podělí v poměru 25:75. Tenhle ústupek si však vyžádal zhmotnění Feigeho noční můry… a právě tady se konečně dostáváme k Morbiovi.

V Sony už řadu let touží po provázaném pavoučím vesmíru (mají práva na nějakých 900 postav… a tak 850 z nich nikdo nezná) a jeho výchozím bodem se stal Venom. Po jeho neskutečném finančním úspěchu (856 milionů dolarů při rozpočtu 100 mega) studio pochopilo, že je klíčem k úspěchu jedna zásadní věc. Diváci si musí myslet, že jsou filmy se Spider-Manovými protivníky novými marvelovkami od Kevina Feigeho (i když ani zdaleka nejsou). Pokračování Spideyho života v MCU tak bylo podmíněno bolestivým dodatkem, který Sony dovoluje kdekoliv odkazovat na… pozor… svoje vlastní filmy z MCU, tedy na Spider-Manovy sólovky z Feigeho hlavy.

Ano, tady je onen složitý háček. Morbius a Venom 2 nemůžou odkazovat na marvelácké filmy z MCU (nečekejte tedy narážky na Iron Mana nebo Avengers) a nemůžou využívat postavy ze Spideyho sólovek, které se jako první objevily v MCU (Nick Fury, Maria Hill, Happy Hogan atd.). Co se naopak bude ždímat na maximum je Tom Holland jako Spider-Man a veškeré události a postavy z jeho sólovek, a právě tady se teaser Morbia naplno chytá marveláckého stébla.

Plakát se Spideym (mimochodem z loňské videohry na PS4, protože se grafici přece nebudou moc snažit), který zdobí nápis „vrah“, přímo odkazuje na potitulkovou scénu Daleko od domova, po níž si všichni myslí, že Spider-Man zabil Mysteria. Morbius se tím pádem vecpal do MCU jako první film navazující na samotný konec Infinity ságy (Black Widow je prequel) a můžete vzít jed na to, že ho to tržebně posílí stejně jako Venoma.

A co druhý velký odkaz? Michael Keaton se jako Vulture poprvé objevil v Homecoming a není moc jasné, jestli ho do Morbia nahnal háček ve smlouvě nebo tučný šek. Ať už to ale bylo jedno nebo druhé, potitulková scéna teaseru definitivně propojuje marvelácký vesmír s tím soňáckým a cementuje plány Amy Pascal, že budou filmy bez Feigeho dohledu parazitovat na jeho dvanáct let budovaném dítku.

Řadu lidí zajímá, jestli to celé bude fungovat i opačně - a tady by mělo být odpovědí hlasité ne. Marvelácké filmy (a seriály) zřejmě nikdy neuznají existenci Hardyho Venoma a Letova Morbia, a to čistě proto, že tyhle postavy neoživil a neobsadil Feige, takže s nimi nechce mít nic společného. Situace tedy bude dost podobná jako u marveláckých seriálů na Netflixu, které dělal Feigeho (nyní už poražený) protivník Jeph Loeb, a ať se snažil sebevíc, na velkém plátně se o Daredevilovi, Punisherovi nebo Jessice Jones nikdy nemluvilo.

Feige si tedy pojede čistě svoje filmy (Black Widow, Eternals, Shang-Chi, Doctor Strange 2, Thor 4, Black Panther 2, Blade, Captain Marvel 2, Strážci Galaxie 3, Fantastická čtyřka, X-Meni) a seriály na Disney+ (The Falcon and the Winter Soldier, WandaVision, Loki, Hawkeye, What If...?, Ms. Marvel, She-Hulk, Moon Knight). Kromě toho pro Sony vymyslí třetí Spider-Manovu sólovku, která jde do kin 16. července 2021 (a bude stejně jako její předchůdci naplno patřit do MCU), a také zařídí jednu domluvenou Spideyho návštěvu v marveláckém filmu.

Co se bude dít u Sony bez jeho dohledu? Po červencovém Morbiovi dorazí v říjnu Venom 2 a můžete vzít jed na to, že budou oba filmy maximálně provázané (vzájemná camea?) a plné povolených odkazů na Homecoming a Daleko od domova (camea Spider-Mana, J. Jonaha Jamesona, Vulturea atd.). Kromě toho u Sony chystají sólovky Nightwatche, Kravena, Black Cat, Silver Sable, Madame Web, Jackpot, Silk a zřejmě i mladé tetičky May. A jak správně tušíte, ultimátním cílem je týmovka Sinister Six, která se vzkřísila ihned po úspěchu Venoma a v současnosti už nic nebrání tomu, aby v ní byl i Spider-Man.

Připravte se tedy na… totální zmatek mezi diváky a spoustu vysvětlování, které marvelovky vlastně nejsou „marvelovky“, nýbrž jen soňácké pokusy přiživit se na Feigeho úspěchu. Při pohledu na úplně prázdný teaser Morbia je to vcelku děsivá představa, každý si ale jednou musí ušpinit ruce. A v Hollywoodu to samozřejmě platí dvojnásob.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace