Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co potřebujete vědět o Birds of Prey s Harley Quinn


ikona
KarelR
birds of preydc comicsharley quinnmargot robbiemz skalpel
Nová komiksovka od DC má blízko spíš k Jokerovi od Todda Phillipse než k filmům z DCEU. 

Vítejte v nové éře DC filmů, které nezajímá kontinuita a snaží se tlačit odvážnější režijní vize. První vlaštovkou byl samozřejmě loňský Joker, ten však oficiálně stojí úplně mimo DCEU. S Birds of Prey je to o něco složitější, protože jde o spin-off Suicide Squad, v němž se Margot Robbie vrací do role Harley Quinn. Po selhání Justice League ale jednoduše padl rozkaz, že je budování provázaného světa minulostí a každý film si může dělat, co se mu zlíbí.

Jak přesně z toho těží Birds of Prey? V první řadě je potřeba myslet na to, že jde o krkolomný mix spousty věcí. Po tom, co Harley Quinn všechny bavila v Suicide Squad, se s ní začaly chystat asi čtyři nové filmy. Nejlogičtěji zněla týmovka Gotham City Sirens, v níž by Harley dělaly společnost Poison Ivy a Catwoman. Tenhle projekt ale časem umřel (Catwoman s tváří Zoe Kravitz nakonec bude v Batmanovi s Pattinsonem) a Margot Robbie Warnery ukecala do Birds of Prey.

Zhruba v té době udeřila Wonder Woman, která přinesla nové zásadní pravidlo comicsových filmů - na superhrdinky musí nutně dohlížet režisérky. Letos to kromě Wonder Woman 1984 dodrží i Black Widow nebo Eternals (jež potáhnou Angelina Jolie jako Thena a Gemma Chan jako Sersi). Nejdřív ale dostaneme právě Birds of Prey, které režíruje Cathy Yan (festivalovka Dead Pigs) a napsala je Christina Hodson (Bumblebee).

Nová týmovka Harley Quinn je tedy potomkem finančního úspěchu Suicide Squad a kreativního úspěchu Wonder Woman. Ještě zajímavější pak je, že Margot Robbie tenhle film postavila čistě na tom, že chtěla pro Harley nějaké kámošky a líbily se jí gangsterské komiksy s Huntress. Co tím pádem udělala? Vzala komiksovou sérii z devadesátých let, která je o Barbaře Gordon (aka Batgirl nebo Oracle) a Dinah Lance (Black Canary), a jak už to v Hollywoodu bývá, kompletně ji překopala.

Birds of Prey naštěstí moc lidí nezná, takže je jedno, že Harley s tímhle comicsem skoro vůbec nesouvisí. I jeho nejnovější inkarnaci táhne Batgirl, která čistí Gotham společně s Black Canary a Huntress, netopýří slečně ale Warneři chystají vlastní sólovku. Studio tak na její pozici s klidem dosadilo Harley Quinn a dalo Cathy Yan 75 milionů dolarů na to, aby stvořila úplně nový Gotham, jenž se (podle jejích slov) dá chápat jako paralelní realita mimo DCEU.

Co se v ní bude odehrávat? V první řadě se může v podstatě ignorovat konec Suicide Squad, kde byla Harley Quinn nadšená z toho, že ji Joker dostal z vězení. Pan J je v Birds of Prey persona non grata (Jared Leto pochopitelně nedorazí) a film začíná tím, že se s ním Harley rozejde (= je odkopnuta) a odpálí Ace Chemicals, kde ji Joker stvořil (tahle scéna ze Suicide Squad je naopak v Birds of Prey flashbackový kánon). Následně si pořídí hyenu jménem Bruce, aby se trochu rozptýlila (v comicsu má dvě a jmenují se Bud a Lou), a nejdůležitější je, že se potká s Cassandrou Cain.

V comicsech je Cassandra němou asijskou expertkou na bojová umění, která se časem stane novou Batgirl. I tady se však hodně mixovalo, takže dostaneme malou zlodějku, která ukradne špatný diamant a zaplete s gangsterem Romanem Sionisem. Ano, na velké plátno konečně míří batmanovský padouch Black Mask, jehož si (minimálně v trailerech) hrozně užívá Ewan McGregor. Sionis půjde po Cassandře a Harley se mu postaví do cesty, jen aby zjistila, že ho chce sejmout pár dalších drsných slečen - zejména (čerstvě vyhozená) detektivka Renee Montoya, lovkyně mafiánů Huntress a zpěvačka Black Canary, jejíž sonický křik umí nadělat solidní paseku.

Zápletka je tak vlastně jednoduchá jako facka. Skupina ostrých dam vezme zákon do vlastních rukou a pokusí se dostat nebezpečného mafiánského bosse, jehož pravou rukou je mimochodem sériový vrah Victor Zsasz. Režisérka Cathy Yan se nechala slyšet, že jsou hlavními inspiracemi filmu Bessonův Leon, Pulp Fiction, Mechanický pomeranč nebo Rashomon. Záměrem je tak natočil vizuálně divokou holčičí tarantinovku, která má velmi nespolehlivou vypravěčku (Harley dané události neustále trochu přibarvuje) a zvládne vedle nepravděpodobného kamarádství naservírovat i patřičně drsnou akci.

Kde k ní nezkušená Cathy Yan přijde? Správná otázka. Na filmu od začátku pracují slavní choreografové z firmy 87eleven, kteří mají na svědomí všechny díly Johna Wicka nebo Atomic Blonde. Kaskadérské dítko Davida Leitche a Chada Stahelskiho tak dalo Warnerům maximální podporu - a v létě navíc proběhly dotáčky, při nichž se Stahelski přímo ujal druhého štábu a natočil zbrusu nové akční scény. Víceméně tak můžeme dostat dalšího Špióna, který mi dal kopačky, tedy vcelku normální komedii, z níž bude trčet každá vypiplaná rvačka.

Birds of Prey přitom vyloženě můžou jít na krev. Jde totiž o první film z DCEU, jemuž se díky nižšímu rozpočtu povolilo eRko, a je dost překvapivé, že na to trailery zvysoka kašlou. Warneři jako by si nebyli moc jistí, komu film chtějí prodat. Podobně jako u Charlieho andílků je tak kampaň vcelku nevýrazná a všichni spoléhají na to, že se automaticky půjde na Harley Quinn, vysmátého McGregora a mazlení hyeny, jíž si Harley očividně bude vozit po městě.

Myslíte, že tahle strategie bude fungovat? Anebo Birds of Prey strašně prohučí? Dejte vědět v diskuzi, předvídaný otvírák kolem 50 mega ale zatím katastrofu nenaznačuje.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace