Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2020


ikona
Mr. Hlad
ben affleckbenedettachristopher nolandavid fincherdenis villeneuvedunegeorge clooneygood morning midnightjames bondmankmarvelmatt damonmaverickmoviezonenetflixno time to diepaul verhoevenridley scotttenetthe eternalsthe last dueltom cruisetop gun
Nolan, Bond, comicsy, Villeneuve i Paul Verhoeven 

V roce 2019 jsme toho v kinech viděli docela dost. Avengers porazili Thanose a stali se komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, z Netflixu se stal velký hráč ve hollywoodském byznysu, Matt Damon s Christianem Balem ve svých Fordech nakopali zadky Ferrari a své novinky předvedli světu Martin Scorsese, Robert Rodriguez nebo Quentin Tarantino. Teď je ale čas podívat se na to, co nám přinese letošní rok a popravdě vypadá to docela dobře. Tajuplná nolanovka, nový James Bond, velkolepá adaptace klasické sci-fi, návrat Mavericka nebo souboj Bena Afflecka s Mattem Damonem. Potenciálních filmových nářezů tu máme docela hodně. Tak se na ně pojďme podívat. 

1. Tenet
Nový Nolan. Co chcete vědět víc? Trailery vypadají jako pokračování Počátku a víme, že se tu opět dočkáme hrátek s časem, což má režisér rád už od Mementa, ale naštěstí existuje jen minimální šance, že by tu Nolan vykrádal sám sebe a spokojil se s obyčejnou variací na svůj starší film. Zápletku jako takovou zatím tvůrci tají a v tomhle případě to je dobře, protože autor trilogie Temný rytíř a filmů jako Dokonalý trik nebo Dunkerk moc dobře ví, jak diváky překvapit a nepotřebuje je lákat do kina tím, že by v upoutávkách všechno vyslepičil. Navíc jde prý o jeho vůbec nejambicióznější projekt a Robert Pattinson řekl, že čtení scénáře provázela extrémní bezpečnostní opatření, aby se nic nedostalo ven. Rozpočet je 225 milionů dolarů a upoutávky nám toho zatím moc neukázaly, takže jsme fakt zvědaví, co v kině v létě uvidíme. A budeme doufat, že Nolanovi nepodrazí nohy to, že zkouší Tenet natočit víceméně bez hvězd. Sice se objeví Michael Caine nebo Kenneth Branagh, ale Pattinson a talentovaný John David Washington nejsou až takové magnety na diváky. Na druhou stranu Tenet by měla prodávat kvalita. A my věříme, že tady ji dostaneme. 

2. Dune
Režisér Denis Villeneuve se sakra rychle vyhoupl mezi filmaře, na jejichž novinky jsme hodně zvědaví. Vynikající sci-fi Příchozí, thriller Zmizení, první Sicario nebo Blade Runner 2049 jsou vizuálně dech beroucí filmy, které ale kvůli tomu, jak vypadají nepodceňují příběh a herci, kteří se u tohohle Kanaďana objeví, obvykle odvedou jedny z nejlepších výkonů svých kariér. Duna je Villeneuveova nejambicióznější věc. Novou filmovou verzi klasického sci-fi románu Franka Herberta se před ním pokoušela do kin dostat hromada filmařů a potěšit fanoušky nebude snadné, ale pokud to někdo zvládne, tak právě on. Podíváme se na planetu Arrakis, kde se těží koření, s jehož pomocí lze cestovat vesmírem. Kdo ji ovládá, ovládá vesmír. Jenže kvůli politickým půtkám je rod, který měl na planetu dohlížet, téměř vyvražděný. Přeživší Paul Atreides ale uprostřed pouště najde Fremeny, původní obyvatele Arrakisu, s jejichž pomocí se rozhodne pomstít a planetu osvobodit. V hlavních rolích Timothée Chalamet, Javier Bardem, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Jason Momoa a spousta dalších hvězd. Bude to velké. 

3. Top Gun: Maverick
Top Gun nastartoval kariéru Toma Cruise, jedné z největších hvězd filmové historie. Tomu sice bude v létě už osmapadesát, ale vzhledem k tomu, že při natáčení svých filmů si užívá extrémní situace a většinu těch nejšílenějších kousků dělá bez pomoci kaskadérů, vlastně dává smysl, že se chce těsně před šedesátkou proletět ve stíhačce. Režisér Joseph Kosinski, který natočil sci-fi TRON: Legacy 3D nebo Nevědomí, rozhodně akci umí a technickou stránku filmu by měl zvládnout bez problémů, takže se nejspíš dočkáme kulervoucích soubojů na nebi. A taky pořádného testosteronu, Maverick se totiž vrací do akademie Top Gun a má pomoci s výcvikem nové generace pilotů. Nohy mu podráží nejen věk a nové technologie, ale i jeho nadřízení a vlastně i studenti, kteří jsou stejně nezvladatelní, jako byl zamlada on. Ale kdo jiný by je měl zkrotit než právě Maverick? Zvládne to však i se synem svého bývalého parťáka, jehož smrt si dodnes vyčítá? 

4. Není čas zemřít
Vznik nové bondovky nebyl vůbec jednoduchý. Spectre se nepovedlo zdaleka tak, jak jeho tvůrci a fandové agenta 007 doufali a Daniel Craig dával vcelku hlasitě najevo, že nebyl s filmem spokojený a že se mu do služeb Jejího veličenstva nechce moc vracet. Když už se napsal scénář a začalo se točit, ukázalo se, že Danny Boyle nenašel společnou řeč s producenty. Naštěstí ho za kamerou nahradil Cary Joji Fukunaga, tvůrce seriálu Temný případ a filmů Bestie bez vlasti a Jana Eyrová. A sakra velký talent. První upoutávka naznačuje, že odvedl hodně dobrou práci. Pro Craiga by mělo jít o velké loučení s postavou Jamese Bonda a jeho hrdina na tom nebude úplně dobře. Na začátku filmu by si měl užívat důchodu a do akce se vrátí až po prosbě starého parťáka Felixe Leitera, který potřebuje pomoci vypátrat, proč beze stopy mizí přední světoví vědci. Bond se pochopitelně dostane na stopu šíleného zloducha, ale zároveň bude utíkat i před vlastní minulostí. Blofeld minule neřekl zdaleka poslední slovo a samotná MI6 není z návratu agenta, kterého už dávno odepsali, vůbec nadšená… Vedle Craiga se vrací i Naomie Harris nebo Ralph Fiennes a nového záporáka si zahraje Rami Malek. Tahle kombinace slibuje hodně dobrou podívanou. 

5. The Last Duel
Matt Damon a Ben Affleck byli v devadesátých letech začínající herci a nemohli najít zajímavé role. A tak se rozhodli napsat takový scénář, jaký by se jim líbil a mohli si v něm zahrát. Výsledkem je klasika Dobrý Will Hunting, která oběma kámošům vynesla Oscara. Trvalo ale zatraceně dlouho, než se rozhodli napsat spolu další film. A výsledek uvidíme letos, rozhodně však od The Last Duel nečekejte drama ve stylu Huntinga. Podíváme se do středověké Francie na dvůr Karla VI. Rytíř Jean de Carrouges obvinil zemana Jacquese Le Gris z toho, že mu znásilnil ženu a žádal spravedlnost. Bylo rozhodnuto, že o tom, kdo je a kdo není v právu, rozhodne bůh a že oba muži se utkají v souboji na život a na smrt. V příběhu, který vychází ze skutečné události, si Damon s Affleckem zahrají hlavní role a objeví se třeba i Adam Driver. A režie? Tvůrce Gladiátora Ridley Scott. Jo, tohle by fakt mohlo být dobré. 

6. The Eternals
Disney a Marvel vloni uzavřeli jednu kapitolu svého comicsového vesmíru a po Avengers: Endgame jsme zase skoro na začátku. Letos sice uvidíme Black Widow, ale my jsme zvědaví spíš na nováčky The Eternals. Marvel slibuje velkolepou sci-fi, která se má odehrávat během sedmi tisíc let, kdy nesmrtelné kosmické bytosti zvané Celstialové dohlížely na lidstvo a snažili se ho chránit před zlými Devianty. Prozkoumáme tedy dávnou historii Země i vesmíru a budou u toho Angelina Jolie, Salma Hayek, Kit Harrington, Kumail Nanjiani nebo Brian Tyree Henry. Děj by se měl zaměřit především na Sersi a Ikarise a jejich lásku. Sersi umí krom nějaké té nesmrtelnosti, létání a nadlidské síly manipulovat s molekulami a atomy, Ikaris zase zvládá teleportaci, přeměňování hmoty nebo manipulaci s kosmickou energií. Tohle zkrátka nebudou žádné měkoty. Kevin Feige navíc prohlásil, že chce, aby The Eternals byla od začátku týmovka jako Strážci Galaxie a ne aby k sobě hrdinové hledali cestu několik filmů, jako v Avengers. Snad to režisérka Chloé Zhao zvládne ukočírovat. 

7. Mank
Netflix nám na konci loňského roku naservíroval pecky jako Král, Manželská historie, Irčan nebo Dva papežové. Jestli z toho budou i nějací Oscaři, se brzy dozvíme, ale už teď tu probíhají přípravy na další sezónu. S režisérem Davidem Fincherem, autorem klasik jako Sedm, Zodiac nebo Klub rváčů, má Netflix dobré vztahy, protože společně dělají geniální seriál MINDHUNTER: Lovci myšlenek a Fincher teď pro největší streamovací službu chystá i film. A trošku neobvyklý. Mank bude příběh scenáristy Hermana J. Mankiewicze, držitele Oscara, který ve čtyřicátých letech pomáhal měnit filmový svět. Napsal klasiky jako Pýcha Yankeeů a It's a Wonderful World, ale především pracoval s Orsonem Wellsem na legendě Občan Kane. A ta spolupráce nebyla úplně ideální… Scénář napsal Fincherův otec Jack, který zemřel v roce 2003, hlavní role se zhostí Gary Oldman a celé to bude natočené černobíle. 

8. Benedetta
Paulu Verhoevenovi už je sice přes osmdesát, ale rozhodně nemyslí na filmařský důchod. Do Hollywoodu už se asi nevrátí, takže další Hvězdná pěchota, Total Recall, Základní instinkt nebo Robocop nejspíš nehrozí, ale jeho Černá kniha nebo Elle ukázaly, že se dovede vyřádit i v Evropě. A že umí být pořád hodně zábavný i kontroverzní. Jeho novinka Benedetta taky nejspíš pořádně rozčeří vody nejen evropského filmu. Děj se odehrává v sedmnáctém století v Itálii a točí se kolem jeptišky, která trpí podivnými náboženskými a erotickými vizemi. Aby na tohle svoje trápení nebyla sama, dostane k ruce společnici. Ani jedna z nich ovšem nečeká, že jejich vztah přeroste v něco víc. V něco, co je hodně intenzivní a hodně za hranou toho, co církev a doba schvalují. Hlavní role se zhostí Virginie Efira, která si zahrála i ve Verhoevenově Elle. 

9. Tiché místo 2
Přestože byl horor Tiché místo v kinech obřím hitem, stále se najdou tací, kteří z úspěchu režírujícího Johna Krasinskiho radost neměli. A to především proto, že jim film přišel na mnoha místech nelogický, postavy nesympatické a finále moc akční. My v čele s Civalem ovšem nesouhlasíme. Snímek byl totiž především parádním psychologickým dramatem o jedné zlomené rodině, která vedle boje o přežití v nehostinném světě musí zároveň ještě řešit nějaké svoje osobní trápení, jejichž rozřešení nabídlo ve finále nečekaně slušnou dávku emocí, a to nejen dospělým s dětmi. Dvojce pak hraje do karet především fakt, že už jsme se s postavami seznámili, sžili, a nyní se může naplno začít rozšiřovat onen v jedničce načrtnutý svět. Dorazí tak nové postavy, přičemž tu nejdůležitější si střihne vždy skvělý Cillian Murphy, přijdou na řadu flashbacky do samotného začátku mimozemské invaze, a díky nárůstu rozpočtu dojde nejspíš i na víc rozmáchlejší akce. Přestože tak hlavní háček už v podstatě známe a nemá nás jak překvapit, celý koncept má pořád takový potenciál, že se zkrátka jen těžko můžeme netěšit. Ano, i kinematografie si zaslouží své The Last of Us.

10. Good Morning, Midnight
Netflixu se povedlo ulovit George Clooneyho, jenž si v posledních letech hodně vybírá, čemu bude věnovat svůj čas. U Good Morning, Midnight se postaví před kameru, ale zároveň bude všemu šéfovat i jako režisér. Jeho poslední filmy se sice úplně nepovedly, ovšem Den zrady nebo Dobrou noc a hodně štěstí jsou pecky, takže pokud si vybere lepší chvilku, mohla by jeho novinka stát za to. Půjde o sci-fi, která se odehrává na Zemi poté, co ji zasáhla jakási tajemná katastrofa. Clooney si zahraje vědce, jenž zůstává sám na základně uprostřed Arktidy a pokouší se kontaktovat posádku vesmírné lodi, která má v plánu na Zemi přistát. A zabránit jim v tom. Předloha, z níž Good Morning, Midnight vychází, je podle všeho mnohem víc filozofická a ambiciózní, než jak to může podle zápletky vypadat. Žádnou velkou akci asi raději nečekejte, ale dobrá přemýšlivější sci-fi se určitě taky neztratí. 

 

V roce 2020 tedy bude stoprocentně na co chodit. Samozřejmě nemůžeme dát ruku do ohně za to, že všechno z naší TOP 10 nejočekávanějších pecek roku bude totální nářez, ale rozhodně to vypadá, že v kině pár večerů strávíme. 

Jestli nás naše věci baví, podpořte nás na Patreonu! Díky. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace