Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních listopadových filmů


ikona
KarelR
amnestiekarel, ja a tyKomunismus a sit aneb konec zastupitelske demokracielast christmasle mans 66matthias a maximeprvni zradcevalhalla: rise bohuvlastnicivyjimecni
Co byste si tenhle měsíc měli dát společně s Le Mans 66? 

Listopad má jasného filmového vítěze. Kdo nepůjde alespoň jednou na Le Mans '66, je u nás mrtvej Homolka, protože Disney bez pořádných tržeb žádný podobný film neschválí. OK, tahle bitva už zřejmě je prohraná, jelikož James Mangold utratil 97,6 milionu dolarů a momentálně má na kontě pouhých 56 mega. I tak byste ho ale měli jít podpořit a... možná zvážit i nějaký další listopadový kousek?

 

5. listopadu

Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie

S Karlem Vachkem jste možná měli tu čest v krátkém dokumentu o ČSFD (epizoda 50% z cyklu Arzenál). Kontroverzní český dokumentarista zůstává vítaně svůj, a tak nikoho nemůže překvapit, že natočil šestihodinový (!) dokument, v němž rozebírá komunismus od A do Z. Nebojte se, rozhodně nejde o nějakou tupou propagandu. Rimsy naopak hlásí osmičkovou kvalitu, jíž v recenzi popsal slovy: "Románová koláž širokého záběru i maximalistického rozsahu, která provokuje, fascinuje, mate, bere i dává. Filmař na sklonku kariéry se baví svým okolím, a pokud na jeho hru přistoupíte, můžete se podnětně bavit s ním."

14. listopadu

Amnestie

Snad jste si nemysleli, že se kolem 17. listopadu nebude řešit 17. listopad? HBO na výročí zareagovalo vcelku diskutovaným seriálem Bez vědomí, do kin se pak přiřítila Amnestie, za níž stojí bratislavský rodák Jonáš Karásek. Jeho drama o událostech, které způsobila amnestie Václava Havla z roku 1990, má na ČSFD 71%. Rimsy nicméně tvrdí, že si zaslouží maximálně 4/10, jelikož v kině dostal "zmateně odvyprávěnou a leckdy nelogickou rekonstrukci událostí na přelomu 80. a 90. let. Určitý styl nelze filmu upřít, výsledek ale bohužel vyznívá hodně do ztracena."

Karel, já a ty

Malých a rozumných českých filmů není nikdy dost. Leckoho by tak mohlo potěšit, že se do kin konečně dostala konverzačka Karel, já a ty, jíž Rimsy chválil už po festivalu ve Varech. Jeho sedmičková recenze je stejně hlasitým doporučením jako 73% na ČSFD. Pokud tedy máte stejně jako my slabost pro Jenovéfu Bokovou, klidně vyražte do kina, kde vás podle Rimsyho čeká "formálně minimalistická a obsahově rozháraná analýza vztahů – tedy přesně taková, jak ji současní mileniálové prožívají. Konverzačka o životě a všem podstatném i nepodstatném by si určitě zasloužila větší pozornost."

Le Mans '66

Až budeme za pár týdnů řešit nejlepší filmy roku, Le Mans '66 se stoprocentně probije hodně vysoko. Konstruktérsko-závodnický odysea Jamese Mangolda je famózní podívanou v každém směru a (pokud nemáte načtenou historii) platí i za jeden z nejnapínavějších filmů posledních let. Jak už se tedy řešilo výše, minimálně jedna projekce je povinností, a musíme se modlit, aby se film nakonec nějak zaplatil. Podobných projektů je totiž čím dál tím méně a byla by velká škoda, kdyby se podobným příběhům časem vystavila stopka.

Matthias a Maxime

Jak to tak vypadá, drama The Death and Life of John F. Donovan se v Česku ignorovalo, takže tu rovnou máme další film Xaviera Dolana. Osobitý kanadský režisér (a herec) má spoustu příznivců i odpůrců - a nikdy není moc jasné, co z něj vypadne dál. Jako obvykle se tedy vydal do kina Rimsy, podle jehož sedmičkové recenze "zlobivý Xavier Dolan tentokrát neokázale a s citlivostí představuje příběh dvou mladíků, kteří musejí najít sami sebe. Důležitost rodiny i kamarádství je tentokrát přednější než režisérské exhibice, i tak si ale Dolan znovu najde své věrné fanoušky."

21. listopadu

První zrádce

Taky jste u projekce Le Mans '66 měli nečekaně brutální trailer Prvního zrádce? Italský režisér Marco Bellocchio se s tím očividně nemaže a hodlá svou odpověď na Narcos zalít spoustou poctivé malinovky. Jen o násilí ale jeho film samozřejmě nebude, má totiž jít i o poctivou kriminálku, která by na ČSFD určitě ráda měla víc než 74%. Snad tedy s hodnocením nějak pohne Rimsy, jenž už samozřejmě hlásil, že se pomalu chystá do kina.

Vlastníci

Nejlepší česká komedie roku. Přesně tohle přízvisko si vybojovali Vlastníci od Jiřího Havelky, v nichž se natřískané herecké obsazení prostě hodinu a půl baví v jedné místnosti. Co na to říká vy-víte-kdo? Havelka podle Rimsyho osmičkové recenze "vytěžil ze základu z dílny VOSTO5 velmi zábavnou a uvědomělou komedii, která funguje na více rovinách a dokáže se až příliš trefně vyjádřit ke společenské situaci. Rozhodně jde o jeden z nejzajímavějších tuzemských počinů roku." Pokud tedy chcete podpořit domácí tvorbu, hurá do kina!

28. listopadu

Last Christmas

Emilia Clarke má v poslední době hroznou smůlu. Po debaklu s pátým Terminátorem přišel debakl se Solem, jen aby všechno zakončila složitě přijatá 8. série Hry o trůny. Khaleesi si tak víceméně musí zrestartovat kariéru, a zatím to zkouší s vánoční komedií, která... má na Rottenech bohužel jen 5,4/10. Ani tudy tak cesta nevede a nejspíš je jen otázkou času, než někdo odklepne pokračování Než jsem tě poznala. Knižní dvojka už dávno vyšla, ne?

Valhalla: Říše bohů

S evropskými fantasy je to vždycky složité, Valhalla ale kupodivu nevypadá zas tak marně. Jasně, pokud ji budete srovnávat s Hollywoodem nebo seriálovými Vikingy, nedopadne to moc dobře. V traileru však běhá solidní obří vlk a je v něm víc akce, než by člověk čekal, takže by méně nároční diváci rozhodně nemuseli trpět. Jen ta holčička v hlavní roli asi odradí leckoho, kdo si dal třeba ruského Vikinga z roku 2016. Říznější pojetí by v tomhle případě nebylo od věci, to by však Fenar Ahmad musel krapet změnit žánr, no.

Výjimeční

Režiséři Nedotknutelných se vrací s další festivalovkou, která chce poctivě ždímat slzy i smích. Vincent Cassel se ve Výjimečných představí jako dobrodinec, jenž se hodlá do posledního dechu rvát za svůj spolek pro autisty. Už v traileru přitom najdete pár scén, které docela rezonují, a něco mi říká, že jich v hotovém bude ještě mnohem víc. Po Sambě a Svatba nás nerozdělí by se tak Nakache s Toledanem mohli vrátit na výslunní. Zbývá jen... úspěšně roztáhnout upoutávku na dvě hodiny!

Co jste si vybrali z listopadové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v prosinci!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace