Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Vojtěch Jasný, režisér Všech dobrých rodáků


ikona
KarelR
ripvojtech jasnyvsichni dobri rodaci
Rok a půl po Miloši Formanovi odchází další režijní velikán českých zemí. 

Když jsme loni na MovieZone vybírali 100 nejlepších českých filmů, na první místo se nekompromisně protlačili Všichni dobří rodáci. A právě jejich režisér, Vojtěch Jasný, nás včera opustil ve věku 93 let. O tom, že Jasný patřil mezi největší české filmařské legendy, samozřejmě není sporu. Bohužel toho ale nenatočil zdaleka tolik, kolik by chtěl, jelikož strávil velkou část života v exilu.

Jasný studoval na FAMU obor kamera a začínal společně s Karlem Kachyňou u dokumentárních filmů. Ke konci 50. let se ale probil hrané k tvorbě a už v roce 1963 dal dohromady slavné podobenství Až přijde kocour. O pět let později pak přišli Všichni dobří rodáci, invaze vojsk Varšavské smlouvy však Jasnému zařízla domácí kariéru a vyhnala ho do Německa, kde točil hlavně televizní filmy, a v 80. letech až do Ameriky, kde se věnoval také učení.

V 90. letech se Jasný konečně dostal zpátky domů, jeho Návrat ztraceného ráje (volné pokračování Všech dobrých rodáků) ale velký úspěch neslavil. Zpětně však byla doceněná velká část jeho tvorby, takže nás opouští jako ikona českého filmu, jejíž odkaz už prostě nemá šanci vyblednout.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace