Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Le Mans 66


ikona
Mr. Hlad
christian baleford v ferrarijames mangoldle mans 66matt damon
Jak se nám líbilo závodnické drama s Mattem Damonem a Christianem Balem?  

Konec roku se pomalu blíží a to znamená, že do kin zamíří i filmy s oscarovými ambicemi. Jedním z nich je i závodnické drama Le Mans '66, ve kterém Matt Damon staví pro automobilku Ford nejrychlejší závoďák na světě a Christian Bale má zajistit, aby do cíle dojel dřív než auta od Ferrarri. A všemu tomu šéfuje režisér Logana James Mangold. Jak se nám líbil výsledek? 

Jak to vidí Imf:
Je to tam, srdíčko i motor v dalším chlapském bijáku od Mangolda buší jako zvon. Je neuvěřitelné, že při všech dějových zkratkách (oproti reálu), které Le Mans '66 stihne, se povedlo zachovat ducha předlohy a vykreslit souboj amerického Goliáše a italského Davida na ploše jednoho obřího přátelství. Mangold díky tomu těží nejen z Damona a Balea to nejlepší, ale zároveň staví americkou stranu do dobrého světla, když neváhá trochu osolit fordovskou byrokracii. Automobilka z filmu dost možná nadšená nebude, ale fandové závodění a napínavých příběhů na dobrou noc určitě ano. Tepavý soundtrack, zvuk neustále v omezovači a působivý vizuál, to všechno vám zkrátí čekání na šachovnicový praporek, který je dvě a půl hodiny daleko. Horko těžko bych hledal film, který uteče rychleji a bude pořád prošlapávat plyn skrz podlahu. Tady se zkrátka daří. A srovnání s Rivaly? Le Mans '66 má širší záběr a nos zaražený hlouběji do motoru. V jádru obou výjimečných snímků je ale pár správných chlapů, co to mají v hlavě srovnané jinak než většina smrtelníků. A právě o takových se točí filmy jedna radost. 

Jak to vidí KarelR:
Úplně na konci Le Mans '66 trošku zaváhá, ale jinak moc nevím, co bych vytýkal. James Mangold opravdu drží dvě a půl hodiny pedál u podlahy a servíruje velkolepé „autařské porno“, jež ohromně baví při závodech i mimo ně. Bale je perfektní, Damon mu úspěšně šlape na paty a nečekanou třetí hvězdou je Caitriona Balfe, která jako Baleova filmová žena září v každé svojí scéně. Řemeslně jde o masivní hollywoodskou špičku, scénář pak úspěšně kondenzuje všechno důležité a vážně nedá člověku vydechnout. Pořád se něco děje, pořád se někdo handrkuje, pořád se něco tuní a testuje. Z Le Mans '66 se tak vyklubala čirá filmová radost, na níž byste měli co nejdřív vyrazit do kina. Jo a vezměte s sebou tátu!

Jak to vidí Rimsy:
James Mangold zase dokázal své řemeslné kvality, ale přesto se vtírá pocit, jestli jeho příspěvek není trochu zaměnitelný. Podle očekávání tahle dvě a půl hodiny dlouhá jízda nohu z plynu moc nesundává a hlavně pasáže závodů jsou zpracované velmi kvalitně - jenže inovátorsky jen minimálně. Příběh namísto psychologie hlavních figur a jejich vzájemných soubojů (jak jsme se dočkali v Rivalech) stojí na konfliktu talentovaných jedinců s tupým korporátem a asi si dokážete představit, jak to vypadá - a přesne to se také děje. V tomhle soukolí hraje prim Christian Bale, jehož ostrovní přízvuk a lícní kosti si kradou film pro sebe. Oceňuji, že se Mangold podobně jako v Loganovi pokouší uchopit mainstreamové téma komornějším způsobem, leč ani tentokrát si mě úplně nezískal. Benzínem provoněný výlet do šedesátek tak pro mě představuje jen špičku hollywoodského řemesla, ale v hlavě se nijak hluboko neusadí. 

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Povedené upoutávky slibovaly chlapské a hutné drama, které bude zároveň starosvětsky atmosférické a přitom moderně natočené. A to jsme v kinech dostali. Le Mans '66 má sice skoro dvě a půl hodiny, ale neskutečně šlape a finálový závod je jedna z nejvíc strhujících scén letošního roku. I když ono to piplání se s autem v dílně, rázné výměny názorů mezi hlavními hrdiny a kravaťáky od Fordu, i divoké testování, co všechno snese auto i jeho řidič, není o nic méně zábavné. Mangoldův film má skvělé hrdiny, jimž to kamarádství (které občas opepří nějaká vzájemná bitka) věříte, Bale i Damon jsou vynikající a souboj s italskými protivníky, který trvá snad třicet minut, je doslova narvaný zvraty a napínavými momenty. Ať už se v nich Bale řítí rychlosti 250 kilometrů za hodinu po silnici, nebo Damon vymýšlí, jak v boxech vybojovat pár vteřin navíc. Až na pár detailů, jako jsou až příliš jednorozměrní záporáci, vlastně moc nevím, co Le Mans '66 vytknout. Extrémně poctivá filmařina. A jeden z adeptů na film roku. 

Recenzi čekejte velmi brzy

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace