Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Terminátor je na dně, šestka sérii pohřbila. Joker dál válí


ikona
Cival
addamsova rodinaarnold schwarzeneggerbruce willisdcdccomicsedward nortoneRkoirčanjames cameronjoaquin phoenixjokerparazitstáhni a zemřešterminátorterminátor: Temný osudthe irishmanthe lighthousetim millertržbywarner bros.zlobazombieland
Chudák Arnold... a chudák Edward Norton s Brucem Willisem. 

Spokojenost většiny kolegů s šestým Terminátorem by mě měla nabít optimismem. Ale, upřímně řečeno, v zásadě vůbec nepohnuly s tím, že mi je nová instance téhle série úplně ukradená. Tenhle ignorantský postoj ve mně ukula velká zklamání spojená se čtyřkou a pětkou a přihnusněle předigitalizované trailery, které rozhodně nervaly koule. Proč vás s tímhle osobním vyznáním otravuju? Protože ho zjevně chápe většina potenciálních diváků. A sdílí ho takovým způsobem, že film v pokladnách regulérně vyhořel.

 

Reakce přitom sklízel nový Terminátor poměrně pozitivní. Cameron nebyl tentokrát nastrčen jen jako PRková vějička a na recenzích se to pozitivně promítlo. Jenže série už je zatraceně vyvanutá. A tak se nekonal otvírák mezi čtyřiceti a padesáti miliony, jaký předpovídali leckteří prognostici (dost udiveně jsem na jejich předpovědi koukal), ale naopak přišel definitivní pohřeb zmrvené série. Od čtvrtečních půlnoček až po neděli Terminátor nenašel kýženou kasovní energii a za víkend vykázal mizerných 29 milionů dolarů.

 

Jasně, laikovi se nemusí zdát, že jde o kdovíjaký průšvih, přeci jen jsme zažili horší otvíráky než necelou třicítku zajišťující první místo. Jenže ta v tomhle případě znamená náběh na nějakých osmdesát milionů z Ameriky a to je sakra málo.

Globálních 123 mega po prvním týdnu promítání taky nevypadá úplně beznadějně, jenže do tohohle mezisoučtu už promlouvají peníze ze všech zásadních trhů včetně Číny a těžko se budou navyšovat výrazně přes 300 milionů dolarů. Což je při nákladech, které rozhodně koketují s dvěma sty miliony dolarů, těžký průser. A jasná známka toho, že společná investice Paramountu, Skydance Media, Foxů a čínských mecenášů nedopadla vůbec dobře.

Tady se půjde tvrdě do červených čísel a budou se odmazávat ztráty v hodnotě miliard korun. Uvážíme-li, že Terminátor má tápání na televizních obrazovkách už dávno za sebou, dost možná to značí definitivní konec téhle značky. A víte co... mně to nevadí. Na šestku se sice klidně podívám, ale desátý vyfabulovaný návrat Arnieho už fakt nepotřebuju. U trojky se mělo skončit.

 

Joker by na to měl pamatovat, až ho budou chtít hlavouni z Warner Bros. a DC Comics do mrtě vydojit. A že budou mít spoustu dobrých důvodů. Krom jednoho Oscara minimálně i miliardu přesvědčivých dolarových argumentů, za nimiž jde Joker naprosto jistým krokem. Tři sta mega má zlotřilý klaun z Ameriky, celosvětově je pak na parádních 934 milionech a přespříští víkend by měl oslavit zdolání miliardové mety. Budu mu od srdce gratulovat nejen já, ale i většina filmových fandů.

Absence silného nového blockbusteru pomohla k tomu, že i ostatní tituly vykazovaly slušnou výdrž. Třetinové propady pomohly Zlobě 2 k zapsání dalších dvanácti milionů a výraznému posunu ke stovce z Ameriky. Celosvětových 383 milionů je pro sequel Maleficent výrazně veselejší, pořád ale přináší Disneymu dost zásadní zklamání.

 

Na čtvrté příčce se dobovka o otroctví a silné ženštině Harriet zvládla vytáhnout k dvanácti milionů z prvního víkendu. To je solidní počin - jen lehce pozitivní recenze a průměrné divácké ohlasy už potěší o poznání míň. Pouze to podtrhuje neprodejnost skromné produkce do zbytku světa. 

Ke stovce z Ameriky se žene i animák Addamsova rodina, který dostane dvojku už za dva roky. Rozhodně by měl ale přidat ještě ve zbytku světa, odkud se podařilo vytěžit zatím jen 44 melounů. 

Naopak na trojku Zombielandu to nevypadá, protože dvojka má v Americe trochu menší páru, a tak globální kilo jedničky výrazně nepřekoná. Ale asi o nic zásadního ani nepřijdeme, když se trilogie nezakončí... 

 

Na sedmém místě se solidně drží horor Stáhni a zemřeš, který těžil z toho, že je Halloween, a připočetl šest mega při třetinových propadech. Průběžných osmnáct milionů je pro tenhle slaboučký krvák ještě celkem výhrou.

Na osmičce paběrkuje kriminálka Black and Blue, desítku pak uzavírají dvě novinky, které absolutně vyhořely: Třímilionový otvírák je totální katastrofou pro animák Sněžná mela i pro Temnou tvář Brooklynu, prý celkem solidní retro gangsterku Edwarda Nortona s ním samotným i Brucem Willisem. Potvrdilo se, že jakmile tyhle projekty nemají oscarový vibe, bohužel vyhoří. Lepší s nima jít na Netflix. Tohle jsou citelné propadáky, na kterých studia tratí miliony dolarů. 

 

V několika málo kinech se představil i Irishman, jeho výnosy se ale Netflix chlubit neplánuje, aby se mohl dál tvářit, že kina nepotřebuje na nic víc než uspokojení Scorseseho nejoddanějších diváků a splnění pravidel pro útok na Oscary. Takže z menších dobrých bijáků zaznamenáte na špičce druhé desítky místo toho komedie JoJo Rabbit a Parazit, které jsou aktuálně o level výkonnější než hororová lahůdka Lighthouse

Kompletní žebříček tržeb zde

Za týden se do kin vžene Emmerichův megafilm Bitva u Midway, doják Last Christmas, rodinná komedie Playing with Fire, čínský hit Better Days a hororový Doktor Spánek

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (63)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace