Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Stáhni a zemřeš: Recenze


ikona
crom
Countdownstáhni a zemřeš
Démoni a smrtící aplikace v hororu, který vás donutí zamyslet se nad obsahem smluvních podmínek, než kliknete na tlačítko „Instalovat“.  

Démoni to v dnešní přetechnizované době nemají jednoduché. Prokletých domů není na trhu mnoho a o nové nemají zákazníci zájem, takže je developeři ve svém portfoliu vynechávají. Sesílání kleteb už mezi lidmi taky moc nefrčí a okultistů malujících po zdech pentagramy lidskou krví je jako šafránu. Na druhou stranu všichni pořád koukají do mobilů a instalují všemožné aplikace, přestože jsou varováni, že daný program může být škodlivý nebo poničit příslušné zařízení. Proč to tedy na smrtelníky nezkusit takto?

 

Základní premisa hororu Stáhni a zemřeš, který má u nás premiéru příznačně na Halloween, je skutečně tak jednoduchá, jak napovídá předchozí odstavec (nebo jak vyznělo z trailerů). Každý, kdo si nainstaluje nenápadnou aplikaci, získá kromě otravného malware rovněž detailní informaci o okamžiku své smrti. A jelikož nikdo nečte nudné a zdlouhavé obchodní podmínky, nemá žádná z obětí tušení, že vzepřít se osudu znamená porušení licenční smlouvy koncového uživatele, což se trestá smrtí. Klasické hororové orgie tak mohou začít! 

 

To první, co vás při sledování celovečerního debutu Justina Deca napadne, je podobnost se sérií Nezvratný osud. Ta do lehce povadlého žánru hororových vyvražďovaček pro teenagery přinesla svěží vítr prostřednictvím vesele krvavých "náhod" a nápaditých fatalit. V ústředním tématu se prakticky neliší, jen ve Stáhni a zemřeš dostávají hlavní hrdinové nakládačku tak, aby se okamžik smrti shodoval s číselnými údaji v aplikaci. Čím se naopak oba filmy liší, je rating. Stáhni a zemřeš je mládeži přístupný, díky čemuž divák přijde o všechny pikantnosti, které v tomto směru mohou klasické krváky nabídnout. A to není poslední kámen úrazu. 

Dec se musí pohybovat v poměrně přísných mantinelech vytyčených ratingem PG-13, což mu nabízí tři alternativy – budování atmosféry (Insidious Jamese Wana), nápaditý design monster (Noční můry z temnot z produkce Guillerma del Tora) nebo klasické lekačky (dosaďte si sami). Justin Dec, jenž si sám napsal i scénář, zvolil bohužel lekačky a nic víc taky nedostanete. Vesměs neznámé herecké osazenstvo v čele se seriálovou herečkou Elizabeth Lail je sice fajn a s ohledem na žánr podává relativně uvěřitelné výkony, ovšem po rychle odbytém úvodu přichází klasický koncept zahrnující jednotlivé smrti a hledání odborné pomoci (nejprve u IT odborníků a následně u duchovních). A tady se bohužel ukáže, jak hloupý celý námět je a jak málo dokáže divákům nabídnout. 


Přehrajte si trailer
Žánr hororů pro teenagery se tak dočkal dalšího přírůstku, který se bohužel vyznačuje dokonale tupým dějem, jenž svědčí buď o neschopnosti nadpřirozených sil vymyslet alespoň částečně fungující systém, jak lovit lidské duše, nebo o lenosti autorů. Ti jsou přesvědčeni, že teenageři se chtějí v kině jen bavit a nikoliv přemýšlet. To druhé může fungovat jen v případě, že film divákům nabídne i něco dalšího než jen lekačky. Jenže Stáhni a zemřeš takovým luxusem šetří a ponechává divákům pouze klasickou kostru, která se i přes některé slibné vedlejší zápletky ukáže být jako málo strašidelná na to, aby si film zasloužil vaši pozornost.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)

Verdikt

avatar5/10

crom

Tajemná aplikace vám s přesností na sekundy ochotně sdělí čas vaší smrti. A pokud se vám to nelíbí, má v záloze pekelné síly, které rády dohlédnou na to, aby se appka nespletla. Neoriginální námět filmu je nakonec tou nejmenší slabinou, kdy ani dobře zvolený casting nezachrání tento mládeži přístupný horor od naprosté průměrnosti. Ale pokud vám stačí nějaké ty lekačky, klidně si na to o Halloweenu nebo na Dušičky zajděte – o život přitom nepřijdete.



Hodnocení čtenářů

  • avatar5/10

    Tomino

  • avatar4/10

    malylada

  • avatar6/10

    Lodbrok

  • avatar6/10

    Likan7

  • avatar5/10

    Blondsky

  • avatar10/10

    MOVIESTAR

  • avatar5/10

    Livia

  • avatar7/10

    holub113

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace