Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Mumie


ikona
imf
arnold vosloobrendan fraserjohn hannahmumiemummymz livemz live speciálrachel weiszstephen sommeruniversal
Imhotep! Imhotep! Imhotep!  

Jako by to bylo včera. Léto roku 1999 bylo plné velkých překvápek. K Matrixu se ještě letos dostaneme, Epizodu I asi nemusíme zmiňovat, ale byl to hlavně rok mnoha příjemných překvapení - od Odplaty přes Prci, prci, prcičky nebo Americkou krásu, Talentovaného pana Ripleye či Galaxy Quest. Je toho velká spousta a sotva jsme letos stíhali všechny ty výročí nějak postihnout. Klub rváčů za dva týdny promítáme v Aeru (dokonce dvakrát za sebou pro velký zájem), ale tam se vzhledem ke spolupráci Finchera s Pittem dala pecka čekat. A vlastně i Universal měl s Mumií velké plány, když ji postavil na start už v květnu. Nikdo ale asi nečekal, že tohle retro dobrodrůžo najde tak rychle a snadno své diváky. 

První Mumie byla okamžitým úspěchem, katapultovala ke slávě režiséra Stephena Sommerse i hvězdy Brendana Frasera a Rachel Weisz. Zároveň oprášila žánr dobrodružných filmů stejným způsobem jako se to o sezónu později povedlo Gladiátorovi s meči a sandály. Nevěříte? Po Mumii přišel první Tomb Raider s Angelinou, začalo se mluvit o čtvrtém Indym a dokonce i o Pirátech z Karibiku. Pohlední a schopní chlapáci v hlavních rolích znovu začali být in a stejně jako na akci a spektakulární vizuální efekty se začalo tlačit na humor.

Samotná Mumie se pak rychle rozmnožila, dokonce stihla i poměrně solidní spin-off s Dwaynem Johnsonem, ale vyloženě navázat se na ní nepodařilo. Možná je to i proto, že pro Stephena Sommerse šlo o srdcovku a zároveň snahu vykrádat spíš Indyho než hororové klasiky od Universalu. A v akčním komediantovi Brendanu Fraserovi, který obočím kroutil stejně úspěšně jako o něco později právě Dwayne Johnson, měl začínající režisér cenného spojence. Oba pak frčí na vlně špičkových efektů od ILM, kde se povedlo mumii oživit dechberoucím způsobem. Už žádní chlápci obalení toaletním papírem, tohle byly audiovizuální hody, které Mumii zaručily status letní blockbusterové události.

Po dvaceti letech jsme při natáčení speciálu zjistili, že ta první a částečně i ta druhá Mumie nám vlastně dneska v nabídce kin chybí. Piráti z Karibiku sice pořád ještě doutnají, občas se objeví něco jako Aladin, ale za jonesovskými dobrodruhy musíme utíkat do videoher, protože na stříbrném plátně je vytlačují superhrdinové. A když už se nějaký objeví, třeba Tom Cruise v rebootované Mumii, velmi rychle zjistí, že akční dobrodružný film je velmi specifický žánr s osobitými pravidly. A kdo podle nich nehraje, ten nevyhraje.

Jak na staronovou Mumii z devětadevadesátého vzpomínáte vy? Napište do komentářů, mrkněte na video, nebo si poslechněte podcastovou verzi na PodbeanSpotify nebo iTunes. A nezapomeňte nás ohodnotit na ČSFD a olajkovat na Youtube

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace