Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Králové videa


ikona
imf
králové videamz live speciálmz speciálrychlodabing
VHS, rychlodabing a nostalgie vytočená na maximum 

V našich speciálech často vzpomínáme na filmové klasiky let dávno minulých. A co si budeme povídat, většinou jde o sedmdesátkové nebo osmdesátkové klasiky, které jsme hltali na videokazetách, často v jednomužném a takřka nesrozumitelném dabingu, který se míchal s anglickým originálem nebo německou zvukovou stopou. Jako omladině nám to vůbec nevadilo, naopak, dávalo to celému zážitku punc partyzánské ilegality a to i na začátku devadesátek, kdy byly tyhle kazety plus mínus legální. 

Vzpomínáme na to samozřejmě s nostalgií i pochopením, zároveň je nám ale jasné, že většina lidí narozených po roce 1990 nemůže tenhle bizár pochopit. Proto nám udělalo velkou radost, když se parta lidí pustila do přípravy dokumentu Králové videa, jež tenhle fenomén vysvětluje do vyčerpávajícího detailu. Kdo byli ti stateční lidé pašující filmy přes hranici a narychlo je překládající s jednoduchým kazeťáčkem, sýpajícím mikrofonem a mnohdy i chatrnými znalostmi světových jazyků? Jak se lišili regionální šíbři od pražské smetánky, která to dělala vzdor režimu a taky proto, aby se dostala k novým filmům? Jak takovou kazetu sehnat a za kolik? A kam se vlastně tihle hrdinové a pionýři dneska poděli?

Všechny tyhle a mnohé další otázky zodpoví nejen dokument, ale i jeho tvůrci, resp. jejich půlka - Petr Svoboda a Lukáš Bulava. Pozvali jsme si je do našeho studia a tentokrát výjimečně nebudeme vzpomínat na jeden jediný film, ale na celou éru. A protože Králové videa jsou v náročné postprodukci, popovídáme si i o zákulisí vzniku dokumentu. Celý hodinový rozhovor i s několika vypečenými ukázkami z rychlodabingů si můžete pustit jako obvykle na YouTube, nebo v podcastové verzi na PodbeanSpotify nebo iTunes. Věříme, že těm mladším otevře nové obzory a ti starší si u něj moc rádi zavzpomínají.

Co se týče samotných Králů videa, ti spatří světlo světa snad někdy v roce 2020. Pokud se jich nemůžete dočkat, zkuste jít štěstíčku naproti. Kluci totiž potřebují na náročnou postprodukci, během níž uhradí desátky za použití ukázek z filmů a srovnají obraz a zvuk u jednotlivých rozhovorů, nějaký ten peníz, aby zajistili, že bude mít výsledek kvalitu, se kterou bude moci do kin nebo do televizí. Přispějte dobré věci, ať tahle svérázná kapitola československé filmové historie nezapadne prachem.

A my se na vás budeme těšit zas u dalšího speciálu. Natáčíme ho už tenhle týden, abychom zas po prázdninách najeli na pravidelný režim. Tak se těšte a sepište nám do komentářů vaše zkušenosti s prvními filmy, ať už na videokazetách nebo jinde. A nezapomeňte náš pořad ohodnotit na ČSFD a sledovat naši Encyklopedii akčního filmu. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace