Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

I druhé To je velehitem, rekordy jedničky ale neohrozí


ikona
Cival
andy muschiettiangel has fallendisneygerard butlergood boyshobbs a shawhororitit chapter 2krvava nevestalví králnoční můry z temnotonce upon a time in hollywoodquentin tarantinoshia labeoufstephen kingthe rocktoto kapitola 2tržbywarner bros.
Hororová masovka zase vystrčila drápy. 

Blockbusterové sucho letos dlouho netrvalo, protože rekordy lámající To se dočkalo druhé kapitoly a Warneři ji znovu odvážně naroubovali hned na první zářijový víkend. Už zkrátka není v distribučním kalendáři měsíců, které by nedisponovaly vlastním potenciálním megahitem – je plno od ledna (Mizerové 3!) až do předimenzovaných Vánoc, tak aby se největší značky co nejméně požíraly navzájem hned o svém prvním víkendu.

 

To je mezi horory značkou úplně největší, a to hlavně díky veleoblíbené knižní předloze vůbec nejslavnějšího krvežíznivého literáta světa Stephena Kinga. První film tak vyrostl v megaudálost už po zveřejnění prvního teaseru a vlastně docela samovolně nabobtnal v jeden z nejzásadnějších obchodních počinů uplynulé dekády. Bylo jasné, že i dvojka vydělá majlant, dalo se ale tušit, že klasické sequelové počty, kdy tržby dvojky oproti jedničce ještě narostou, tady nejspíš platit nebudou…

 

Druhé To nemá nijak oslavné recenze a první divácké reakce byly vyloženě vlažné, jednohlasně štelující druhý díl pod úroveň jedničky. Warneři tyhle rozpaky drželi moudře pod pokličkou do poslední chvíle, přesto se z nikterak hurónské kampaně dalo odtušit, že moc dobře cítí, že tentokrát nemají v ruce absolutně blyštivé žánrové zlato.

Jednička už navíc byla „maximálně proslavená“ díky knize, její příběhový oblouk byl poměrně uzavřený a její hrdinové teď vlastně zmizeli, byť je fakticky nahradili jejich dospělé verze. Kontinuita tedy nebyla tak velká jako třeba mezi Johnem Wickem 1 a 2, aby mohly výnosy vyskočit o level výš. A své zmůže i bezmála tříhodinová stopáž.

 

Výsledných 91 milionů dolarů za první americký víkend tak může být pro některé pozorovatele zklamáním, přeci jen jde o čtvrtinový propad oproti rekordním 123 melounům jedničky. Pořád je to ale parádní numero a To Kapitola 2 je díky němu čtvrtým nejúspěšnějším eRkem historie. Navzdory silnému fanouškovskému předvoji (viz 37 mega za čtvrteční půlnočky a pátek) se dá předpokládat, že tržby za mořem půjdou přes čtvrt miliardy a druhé To se zařadí do hororové TOP 3 za jedničku a Šestý smysl.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ HORORY V POKLADNÁCH KIN 

Parádní jsou přitom tržby ve zbytku světa, kde To posbíralo už o prvním víkendu 94 milionů dolarů, zdolalo mnoho národních hororových maxim a zabydlelo se na aktuálních 185 melounech z celého světa (první díl dal nakonec 700). Rekordní juchání se tak sice nekoná, nejen u Warnerů si teď ale určitě lámou hlavu, jak Pennywise, rudé balónky nebo děsivé klauny obecně nějak brzo a zase docela levně (rozpočet byl okolo sedmdesáti melounů) vrátit do oběhu, na stříbrná plátna. Výnosnost je extrémní.

 

Ostatní tituly první desítky jsou o několik úrovní níž, vlastně vesměs jen dožívají mezi šesti a dvěma miliony. Právě šest mega zapsal akčňák Gerarda Butlera Angel Has Fallen na stříbrné pozici a díky tomu povyskočil na amerických 54 melounů a v klidu půjde přes šedesátku. Solidní práce.

Bronz si užívají zlobiví chlapci z Good Boys, kteří už ztrácí kina a podléhají konkurenci, takže poprvé spadli výrazněji, o 43% na pět milionů za víkend. Kilo jako u Superbad tedy nepadne, i náběh na osmdesátku z aktuálních 66 melounů je ale pro levnou, dialogovou, mládeži nepřístupnou komedii o dvanáctiletých rošťácích super… superbad.

 

Obdivuhodných deset týdnů zjevně stráví v první pětce žebříčku tržeb Lví král. Další čtyři miliony mu tentokrát stačily na čtvrtý flek a posun už na 1,6 miliardy celosvětově! Lví král je jednoznačně nejúspěšnějším věrozvěstem Disneyho remakeové live-action taktiky a jako film se sedmými nejvyššími globálními tržbami historie jistě ponoukne k dalšímu vybrakování archivů. Bambi už se těší. 

FILMY S NEJVYŠŠÍMI SVĚTOVÝMI TRŽBAMI HISTORIE 

Za nevábnou, leč ekonomicky výtěžnou náboženskou verbovačkou Overcomer frčí na šesté pozici Hobbs a Shaw. Necelé čtyři miliony je posunuly na 164 mega z Ameriky, hlavně ale na 719 milionů celosvětově, což už je moc pěkné číslo. Pro studio Universal letošní jasná kasovní jednička!

 FILMY S NEJVYŠŠÍMI LETOŠNÍMI CELOSVĚTOVÝMI TRŽBAMI

 

Do desítky se vešla ještě nezávislá dramedie se Shiou LaBeoufem The Peanut Butter Falcon, která nenápadně nastřádala už dvanáct milionů, pak i snaživé horory Noční můry z temnot a Krvavá nevěsta a dobrodružná Dora. 

Tarantinovo skvostné Tenkrát v Hollywoodu na jedenáctém místě mimochodem slaví překonání další mety a hlásí už 310 milionů z celého světa. Hezká bilance.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se bude znovu radovat Pennywise, konkurovat mu bude jen po Oscarech bažící Stehlík a podle trackingu prý potenciálně kasovně velmi úspěšné Zlatokopky, s popovými divami Cardi B a Jennifer Lopez u striptýzových tyčí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace