Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobbs a Shaw porazili Noční můry, Toy Story olizuje miliardu


ikona
Cival
disneydora the explorerdwayne johnsonguillermo del torohobbs a shawjason stathamleonardo dicapriolví králnoční můry z temnotonce upon a time in hollywoodpixarquentin tarantinothe art of racing in the rainthe rocktržby
Ne zběsile ani rychle, přesto zajímavě... 

Začal srpen a to je tradičně jedno z nejnudnějších období kasovního roku. Nic moc se toho neděje – pokud tedy nebereme jako události všechny ty kolapsy méně zvučných filmů, kterých na konec léta studia ukryla tradičně hotová kvanta. První várka přilítla o uplynulém víkendu… a co myslíte? Ano, hned několik průšvih vedle pár snaživců středního kalibru.

 

Nakonec nejlíp se zadařilo hororové antologii Noční můry z temnot, která si v pátek zapsala 8,7 milionů dolarů a dostala se dokonce na první místo kasovního žebříčku. Ale je jen na chvíli, protože v sobotu a neděli se z výkonnosti ubralo a 20,8 melounů z víkendu nakonec stačilo jen na druhé místo.

 

Pro film za bezmála třicet mega nejde z účetního hlediska o kdovíjaký triumf, z realistického pohledu jde ale o maximum možného – horory sice frčí jako blázen a oscarové jméno producenta Guillerma Del Tora má obří zvuk, i zámořské kritiky a divácké ohlasy jsou (na rozdíl od Rimsyho recenze) pozitivní, ale trailery a další promo materiály nebyly tak průrazné, aby se dal čekat obří hororový hit. Ostatně prodávat strašidelné báchorky je trochu složitější než jeden sevřený hrůzostrašný příběh…

První příčku doma i ve světě tak bez velkých star ostí uhájili Hobbs a Shaw. V Americe připočetli solidních 25 milionů, čímž se vyhoupli na 108 mega (propad o58% se tak nějak dal čekat) a stopáďo dají. Mnohem víc ale musí sledovat zbytek světa, kde se v zásadě rozhoduje o dalším životě tohohle spin-offu Rychle a zběsile. Prozatímních 332 milionů celosvětově je rozhodně solidních, i když film na jiných kontinentech ztrácí rychle páru, ale vrásky na čelech dvou svalnatých plešounů nepřibývají a ten pravý náklad penízků musí přilítnout až v druhé půlce srpna z Číny… tak uvidíme.

 

Bronz drží Lví král. Za mořem si vede i dál parádně, díky další dvacce se posunul už na 473 melounů a záhy se stane čtrnáctým filmem historie, který si jen v Americe přijde na víc jak půlmiliardu dolarů. Celosvětové zisky jsou ještě impozantnější, na mohutné jedné a čtvrt miliardě dolarů. Disney možná čekal ještě větší trvalku a hlavně lepší recenze (oscarové šance jsou jen za triky), i tak ale svou obchodní vizi vrchovatě naplnil.

Solidně si vede adaptace dobrodružství animované objevitelky Dory. Start za sedmnáct mega taky nešlo o moc trumfnout. Filmu určitě pomáhají velmi pozitivní recenze, pořád jde ale o pestrobarevný kousek, co v trailerech vypadá poněkud nuzně – tedy rozhodně ne jako plánovaný rodinný hit ve stylu Indiana Jonese pro mrňata s padesátimilionovým rozpočtem. Takže náběh na padesátimilionové výnosy z Ameriky jsou čistě početně málo, ale Dora určitě realisticky nemohla chtít o moc víc.

 

Hvězdné retro Tenkrát v Hollywoodu na pětce není kdovíjaká trvalka, ale svoje si odkroutí. V Americe zapsal nový Tarantino jedenáct mega a vytáhl se na stovku. V Sony můžou být relativně spokojeni, nervozita ale v ředitelně a přilehlých zasedačkách opadne až po tučnějším příspěvku ze zbytku světa. Zatím připlulo jen osm mega z Ruska, ale už tahle cifra naznačuje, že Quentin ani tentokrát ve světě nezapadne.

Druhá půlka žebříčku sestává z porobených novinek. Osm milionů si vyjezdila adaptace imfovy oblíbené knížky The Art of Racing in the Rain, která se nestane následníkem hitovky Marley a já – ani co se týče kvality (viz podprůměrné recenze) a už vůbec ne když jde o obchodní výtěžnost.

 

Ještě horší recenze a katastrofální otvírák za pět mega hlásí retro gangsta thriller o přičinlivých paničkách The Kitchen. Ani přítomnost hvězdné trojky Melissa McCarthy - Tiffany Haddish - Elisabeth Moss tuhle comicsovou adaptaci nespasila a myslím, že půjde o první a taky i poslední režijní počin doposud pouze scenáristky Andrey Berloff. My tenhle film na rozdíl od Slováků asi neuvidíme v kinech vůbec…

Za miliardovým Spider-Manem, jenž se stane vůbec nejúspěšnějším počinem v historii studia Sony (!), se ještě krčí další čerstvý miliardový úspěch Disneyho, Toy Story 4. Finále ságy o Woodym se po malinko rozpačitém startu kasovně parádně rozjelo a nejspíš už ve čtvrtek oslaví tuhle kýženou kasovní metu (stejně jako trojka). A nejspíš tím ještě neskončí, protože zbytek světa neřekl poslední slovo.

 

Na desítce mává na rozloučenou ještě poslední novinka, velmi průměrně hodnocené drama o kontroverzním sportovci, neprávem obviněném americkém fotbalistovi Brianu Banksovi. Dvoumilionový start z 1240 kin je fakt slabota a nad filmem se záhy zavře voda.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se poperou napínák 47 Meters Down: Uncaged, óda na Bruce Springsteena Blinded By the Light aka Hudba mého života, komedie Good Boys a novinka Richarda Linklatera Where´d You Go, Bernadette. Všechny je ale chce rozdrtit animák Angry Birds 2.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace