Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobbs a Shaw se hlásí o sequel, na akci se chodí


ikona
imf
aladinannabelledisneydwayne johnsonhobbs a shawjason stathamleonardo dicapriolví králmarvelonce upon a time in hollywoodpixarquentin tarantinothe rock
Buddy movie roku tahá z amerických kapes hezky kulatý otvírák... 

Celý pátek a sobotu jsme se v redakci dohadovali, jestli Hobbs a Shaw trhnou Johna Wicka 3 nebo šestou Mission: Impossible. Optimistické prognózy studia mluvily o 65 milionech dolarů, ale ani ta sedmdesátka nebyla po buzzu kolem poslední ukázky úplně mimo. Vin Diesel u svého bazénu samozřejmě mohl zůstat klidný, svou domácí sérii dva odpadlíci zastínit nemohli protože osmička za první víkend vydělala 98 milionů dolarů. Pro solidní start větve, která by v budoucnu mohla plodit penízky podobně velkoryse, ovšem bylo důležité zaskórovat. A nakonec se to i povedlo, Hobbs a Shaw v severoamerických kinech o chlup přelezli 60 milionů a z globálního releasu přidali ještě dvakrát tolik.

 

Bude to stačit? Bez Číny v kalkulacích je těžké cokoliv měřit, ale s dvousetmilionovým rozpočtem by se měl dostat někam k 800 milionům dolarů, pokud chceme pomýšlet na to, že Universal bez váhání odklepne dvojku. Ta je evidentně vymyšlená tak, aby se následně v jubilejním desátém Rychle a zběsile všichni sešli a Dieselův rozšířený vesmír byl tím prohlášen za oficiální. Ke zmíněné metě to ale Statham s Johnsonem budou mít ještě hodně do kopce. V cestě jim sice už do konce léta nic žánrově příbuzného nestojí, ale letos jsme viděli až příliš ambiciózních komet, co zazářily a zhasly.

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE RYCHLE A ZBĚSILE 

 

Určitě to nelze tvrdit o Lvím králi, který sice vyklízí pole poměrně rychle i navzdory velkorysému počtu kin (4 800), ale celosvětových 1,2 miliardy dolarů znamená, že za humny je další půltucet remaků starších disneyovek. I Toy Story 4 už má našlápnuto k miliardovým oslavám a pokud do hájemství Myšákova paláce tak trochu počítáme i Spideyho (ze kterého nemá Buena Vista ani cent, ale na merchandisingu si to bohatě vynahradí), je to další kulaťoučká cifra. Připadám si starý, když počítám ty miliardy a mluvím o tom, že Hobbs se Shawem musí atakovat 800 milionů, aby se vůbec začalo mluvit o úspěchu, ale je léto - voda je mokrá, blockbustery jsou drahý a někde venku počítá Satan Klaus svý zisky. Nezbývá než se s tím smířit.

Za prvním Hobbsem a druhým Lvím králem se na bronzovém postu vyhřívá Quentin Tarantino s Tenkrát v Hollywoodu. Standardní pád o padesát procent znamená amerických skoro 80 milionů dolarů, což je při rozpočtu necelých sto míčů solidní výkop. Tarantino může spoléhat na Evropu, která by měla zajistit, že navzdory drahé kampani nebude studio na jeho novince tratit. Tohle byla jasná kalkulace, ostatně o jeho námět se před pár lety celý Hollywood pral. Teď už je na Sony, aby sklízela plody své dřiny. Vyhlídky na Oscary bohužel kalí na Tarantinovy poměry malinko nevýrazná šeptanda, kvůli níž ani nepůjde o tak veliký hit.

 

Spideyho a Toy Story už jsme řešili mnohokrát, tam jsou všichni tak hrozně moc za vodou, že bychom plýtvali znaky. Boyleovo Yesterday na Ameriku nikdy moc nespoléhalo, ale nakonec tu má dlouhé nohy a je z toho 118 milionů celosvětově, resp. čtyřnásobek rozpočtu. A to už je v jakékoliv účetní matematice důvod k oslavě.

Na sedmém místě se sedmi miliony nenápadně debutuje hořká komedie The Farewell, což jsou Crazy Rich Asians v trochu vážnějším a komornějším balení. Čínská diaspora opět vytahuje drápky a podobných projektů může přibývat.¨

Stejně tak máme radost z nízkorozpočtového hororu Kořist, který v Evropě sbírá získy jen po troškách, ale taky končí bezpečně v černých číslech. Tyhle úspěchy solidních žánrovek potěší. Kdo ví, třeba je to pro Alexandra Aju cesta zpátky k větším projektům.

 

Žebříčková koncovka nabízí Aladina coby další čerstvou disneyovskou miliardu a dvousetmilionovou Annabelle, kterou drží hlavně Evropa. Síla Wanova sdíleného univerza neochabuje, takže se z něj určitě vydojí ještě hodně bubáků. John Wick je mimochodem aktuálně na 320 milionech a Alita překonala čtyřsetmilionovou hranici. Zatímco Keanu Reeves už přebíjí zbraně na chystané pokračování, Rodriguez musí počkat na rozhodnutí studia. Nebo dobu, kdy bude výpočetní síla levnější a sequel půjde pořídit levněji.

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští týden startuje mnou očekáváná knižní adaptace The Art of Racing in the Rain, ale při vší úctě k ní i Gerardu Butlerovi, co má s Angel Has Fallen premiéru o pár týdnů později, se nedočkáme velkého hitu celý měsíc, což dává Hobbsovi se Shawem dostatek prostoru, aby ukázali co umí. Minimálně do chvíle, než se vrátí klaun...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace