Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Je Slunovrat hororová pecka roku?


ikona
Mr. Hlad
ari asterflorence pughmidsommarslunovrat
Děsivý výlet na švédský venkov se zapíše do dějin žánru 

Režiséru Arimu Asterovi stačilo natočit jeden jediný film, aby se zařadil mezi filmaře, jejichž kariéru by měli fandové pečlivě sledovat. Jeho Děsivé dědictví se povedlo, ovšem jako spousta šikovných debutantů před ním mohl zklamat svým druhým filmem a zařadit se tak do nekonečného zástupů režisérů, jimž se povedlo zazářit jen jednou a možná omylem. Jeho druhý film Slunovrat tak provázela velká očekávání a zároveň i velká nervozita. Ale povedl se. Sakra moc. 

Když vyšel první trailer, ve kterém jsme se podívali na prosluněný sever Švédska na tradiční festival, kde se dějí dost netradiční věci, začalo se mluvit o tom, že Slunovrat se možná až příliš podobá britské hororové klasice Rituál. Aster na to reagoval slovy, že chápe, že to tak může na první pohled působit, ale že si je téhle zdánlivé podobnosti vědom a že je opravdu jen a pouze zdánlivá.

Po premiéře sklízel pochvaly ze všech stran a jeho druhý film se podle Rotten Tomatoes líbil 82% kritiků. Ti chválili především odvahu pracovat s dost ambiciózním tématem, šikovné herce, zajímavou režii plnou nápadů a také dost nepříjemnou atmosféru. A o samotném Asterovi shodně mluvili jako o velké režisérské osobnosti, která by mohla do žánru přinést svěží vítr. 

No a tyhle nadšené reakce potvrdil i k0c0ur, jenž kvůli nim snad po deseti letech napsal recenzi a filmu rovnou napálil devítku. Podle našeho redakčního kolegy je Slunovrat extrémně působivý a nepříjemný trip, který skvěle pracuje s kontrastem nevinnosti přírody nebo přátelských výrazů švédských venkovanů a šokujících momentů kombinovaných s nepříjemně mrazivou pomalu budovanou atmosférou. Výsledkem je hororová podívaná, která hraje podle vlastních pravidel a její tvůrce naprosto přesně ví, co chce a jak se dostat divákovi pod kůži. Navíc má skvělou hudbu a kameru a podle k0c0ura jde o jeden z nejlépe zrežírovaných a vygradovaných filmů posledních let. Tohle byste si v kině zkrátka neměli nechat ujít. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace