Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ošklivky to nemají lehké


ikona
imf
logan's runuglies
 

Utopie na plátnech kin dlouho chyběla. Pokud mám tedy mluvit za sebe. V jako Vendeta zas jednou vztyčila prostředníček a předvedla, jak se musí na utlačovatele. A zřejmě v tom nezůstane sama, protože na obzoru se vedle remaku Loganova běhu (jenž neortodoxním způsobem řeší důchodovou reformu ;) objevuje i filmová adaptace úspěšné knižní trilogie Uglies - Pretties - Specials. Foxové nakoupili práva na všechny tři knížky Scotta Westerfielda, přičemž v té první se musí dospívající teenagerka poprat s mimořádně těžkou volbou. V jejím světě si totiž luxus a přepych užívají jen atraktivní a plakátově krásní lidé. V šestnácti letech se každý podrobí operaci, která z něj udělá krasavce. Má to však jeden malý háček.

Na světě existují i ošklivci a ošklivky, kteří se buď operaci vyhnuli, nebo se narodili tak, že už jim není pomoci. Ti žijí v ústraní, mimo velká města. Abyste se dočkali operace a toužebné přeměny v krasavce, musíte jednoho z ošklivců vypátrat a prásknout. Vláda s ním pak rychle udělá krátký proces. Je to sice hodně podezřelý systém, protože pokud je někdo lenoch, rovnou se na to vykašle a přidá se k ošklivcům, zvlášť když je mu šestnáct a mlátí s ním puberta a odpor ke všemu dospělému, ale Westerfield to má určitě v knize nějak pořešeno. Z malého háčku se stává obrovský ve chvíli, kdy dostane hlavní hrdinka za úkol napráskat svého nejlepšího kamaráda, který se vykašlal na skalpely a odjel do divočiny. A teď babo raď...

Zní to celé jako mix všemožných utopických vizí, proložený obžalobou dnešního způsobu života, diktovaného módními časopisy, filmovými celebritami a honbou za dokonalostí, ale to nemusí být nutně na škodu. Nejvíc se mi na tom líbí, že Westerfield šikovně snížil věk hlavních představitelů k teenagerskému věku, což sice Foxům zabraní v obsazení velkých hvězd, ale na druhou stranu to může být velká příležitost pro nové talenty. Na výsledek si ale ještě chvilku počkáme, takže pokud se nudíte, zkuste si na Amazonu objednat předlohu. Každá z knih má cca 400 stránek, to by vás mohlo na chvíli zabavit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace