Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kdo všechno (zatím) chybí v marvelácké Fázi 4?


ikona
KarelR
ant-manavengersblack pantherblack panther 2black widowbladecaptain marvelcaptain marvel 2fantasticka ctyrkahulkiron mankapitan amerikamarvelspider-manspider-man 3strazci galaxiestrazci galaxie 3thor 4waspx-men
Oznámení nových marveláckých filmů se obešlo bez spoustu oblíbených hrdinů. Jak to s nimi bude? 

Marvelácká Fáze 4 se bude skládat z pěti filmů, pěti seriálů a velmi pravděpodobně ze třetího Spider-Mana – a to je všechno. Kevin Feige potvrdil, že už je naplánovaná i celá Fáze 5, a že přesně ví, kdo patří do nových Avengers. V tuhle chvíli se ale studio soustředí jen na další dva roky, které prý budou o „začátcích a zjišťování nových věcí o postavách, o nichž jsme si mysleli, že je známe“.

To v jádru znamená, že se Marvel po Endgame nežene do další velké události. Ačkoliv už je samozřejmě vybraná a nachystaná (Secret Wars? Secret Invasion? Kang?!), v příštích dvou letech se ke světu kolem Avengers přistoupí o dost jinak. Místo propletených dějových linek se budou řešit hlavně postavy, což znamená, že se nekopíruje Infinity sága, která stála na sledování kamenů nekonečna napříč dvaadvaceti filmy. Tentokrát se víc otevře celý svět (viz pět seriálů na Disney+) a je dost možné, že se další crossover odehraje napříč vícero sériemi (moje osobní teorie), než aby se děj celého univerza protnul v jediném (dvoj)filmu jako posledně.

Ať už se ale bude dít cokoliv, Fáze 4 bude (podobně jako kdysi Fáze 1) jen opatrným rozjezdem a testováním mnoha nových věcí. Marvel představí prvního asijského tahouna, otestuje černého Kapitána Ameriku a ženské verze Thora a Hawkeye (nemluvě o dvou dalších Black Widow v podání Florence Pugh a Rachel Weisz), a Eternals jsou v podstatě multikulturní týmovka, která bude stát na složité tisícileté mytologii. Žánrově nás pak čeká klasická bojovka, fantasy o nesmrtelných bytostech nebo první čistokrevný horor od Marvel Studios (ano, Derrickson přetáhl Strange na svoje kolbiště) a možná jste si všimli, že se příští rok dočkáme jen dvou celovečeráků a oba mají režisérku.

Nedostaneme toho tedy málo, zároveň vás ale mohlo překvapit, co všechno Marvel na příští dva roky oželí. V první řadě zatím není vidět nějaký koherentní plán, nýbrž jen spousta nesouvisejících projektů. Feige sice prozradil, že se Scarlet Witch po WandaVision přesune do dvojky Doctora Strange, tím však propojování v tuhle chvíli končí. Naopak se bude skákat v čase (Black Widow se převážně odehrává v roce 2016 po Civil War) a poprvé i mezi realitami („náš“ Loki zůstává mrtvý a seriál bude o tom z Endgame, co v paralelní realitě utekl s Teseraktem), což je vcelku ošemetný precedens.

Co ale ve Fázi 4 chybí konkrétně? V první řadě Captain Marvel. Brie Larson podepsala smlouvu na sedm filmů a v tuhle chvíli má za sebou dva. Osobně pochybuju, že ji dalších pár let neuvidíme (může se mihnou ve WandaVision nebo ve čtyřce Thora), rozhodně však nebude ve Fázi 4 velkou hráčku a nečeká nás tudíž moc Skrullů a Kree. Teorie, že bude Carol Danvers novou tahounkou marveláckého vesmíru, jsou tedy zatím mimo. Ve Fázi 5 samozřejmě dorazí její druhá sólovka, ta ale může klidně přijít až v roce 2023.

Hned ve druhé řadě bych zmínil Hulka (respektive Chytrého Hulka, protože Bruce Banner zůstává zelený), který se může objevit u Falcona a Winter Soldiera nebo ve WandaVision. Vzhledem k televizním rozpočtům ale počítejte maximálně s pár camey a uklizením téhle (po lusknutí mimochodem „trvale“ poraněné) postavy kamsi do Fáze 5.

Co Ant-Man a Wasp nebo War Machine? Podobná situace jako výše. Zmenšovací duo vlastně třetí sólovku nepotřebuje, jelikož se příběh kolem původní Wasp hezky uzavřel ve dvojce (Marvel dá radši prostor jiným sériím), a Rhodey bude i nadále žít ve stínu Falcona a Black Panthera. Teoreticky by se mohl objevit v Shang-Chim, jelikož má díky Iron Manovi historii s Mandarinem a deseti prsteny. Velkou roli bych ale nečekal, protože se tam bude důrazně hrát na asijskou notu a bojová umění, do nichž ochrnutého týpka v brnění nezapojíte zrovna snadno.

Správně jste si všimli, že ve Fázi 4 taky chybí také vládce Wakandy. Black Panther 2 patří (stejně jako Blade) až do Fáze 5, což znamená, že se T´Challa může se zastavit leda v avengeřích seriálech nebo v Eternals. Obdobně by se mohl řešit i Spider-Man, jemuž se (kromě dodatečně oznámené třetí sólovky) tipuje cameo v Hawkeyovi. Pročpak? Protože se comicsová předloha s Kate Bishop odehrává v Brooklynu, kde Peter Parker jen tak mimochodem bydlí.

Kolem Spider-Mana vůbec panuje obří otazník. Marvel měl se Sony smlouvu na pět filmů (Kapitán Amerika 3, Spider-Man, Avengers 3, Avengers 4 a Spider-Man 2), takže už je dokonáno. Leckdo samozřejmě počítá s tím, že se spolupráce automaticky prodlouží. Kevin Feige ale přišel o svého soňáckého spojence (Parkera mu půjčila jeho dlouholetá známá Amy Pascal, která odešla k Universalu) a v Sony chtějí mermomocí připojit Venoma do MCU. Jak by to mohli provést? Pokud si Spider-Mana vezmou zpátky a nacpou do trojky Toma Hardyho, má Feige jednoduše smůlu. Tohle rozhodnutí však není extra chytré do budoucna, na což, ehm... u Sony skoro nikdy nemyslí?!

Pojďme ale o krůček dál k finální absenci. Ta patří Strážcům Galaxie, jejichž další dobrodružství očividně mělo být třetí marvelovkou roku 2020. Po tanečku s vyhozením a comebackem Jamese Gunna se však zpozdilo a bude až daleko ve Fázi 5. Kdo za to zaplatí? Minimálně fanoušci Thora, jelikož Gunn potvrdil, že se jeho čtvrtá sólovka odehrává před třetími Strážci. Na vytoužené „Asgardians of the Galaxy“ se proto moc netěšte, spíš dostaneme cameo Rocketa a spol. na začátku Thora 4 a tím tohle nadějné propojení skončí.

Abych to tedy zrekapituloval: Marvel se ve Fázi 4 pokusí obejít bez Iron Mana, původního Kapitána Ameriky, Hulka, Captain Marvel, Black Panthera, War Machinea, Ant-Mana a Wasp, Strážců Galaxie a možná i Spider-Mana. Přidejte si k tomu ještě absenci nové verze Avengers, kterou už má sice Feige nalajnovanou, ale představí nám ji bůh ví kdy, a do Fáze 5 je nejspíš pasé i debut Bladea, Fantastické čtyřky nebo X-Menů. Kdybyste byli zkostnatělí akcionáři Marvelu, asi byste si ťukali na čelo, hm?

Uvidíme, jak se Kevin Feige s touhle výzvou popere. Postavit dva roky zábavy na mrtvé Black Widow, přehlíženém Hawkeyovi, upozaděném Doctoru Strangeovi, kupě sekundárních Avengerů a neznámé nové krvi (kdo reálně slyšel o Shang-Chim a Eternals?) ale leckdo označuje za bláznovství, které rozhodně nepovede k dalšímu skoro třímiliardovému hitu. Akorát ta čtyřka Thora je vlastně přízemní sázkou na jistotu… než se po traileru rozkřikne, že si Valkyrie ve filmu hledá královnu a z Jane Foster bude Thor!

Myslíte, že se Marvelu bude dařit i s takhle podtaktovanou nabídkou? Anebo tušíte začátek konce, jelikož se miliardové debuty z ranku Black Panthera a Captain Marvel nemůžou opakovat do nekonečna? Dejte vědět v diskuzi a klidně si rovnou zatipujte, jak to Feige provede s jednotlivými hvězdnými camey.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (50)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace