Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Shang-Chi aneb asijské číšníky v MCU nechceme?


ikona
imf
awkwafinakevin feigemarvelshang-chisimu liutony leung
Kevin Feige je vizionář, ale s obsazením téhle marvelovky našlapuje až příliš opatrně 

 

Před pár měsíci, když se o Shang-Chi mluvilo jako o čerstvém projektu v rámci MCU, se mě někdo ptal, koho bych si tak představoval do hlavní role. Inu, šikovných asijských herců je hodně, ale už tehdy jsem odpověděl, že u podobných filmů mnohem víc záleží na choreografovi a režisérovi než na hlavní hvězdě. Přičemž pojem hvězda je u marveláckých sólovek velmi široký. Kevin Feige jde buď po povědomých, ale ne moc slavných tvářích (typicky Paul Rudd, Brie Larson), těžkých kalibrech (Mahershala Ali v restartu Bladea), nebo po úplných zelenáčích.

U Shang-Chi ale byla šance přivést nějaký ten talent z Asie, zavděčit se čínskému publiku a prodat novou frančízu i v případě, že by hlavní protagonista vládnul lámanou angličtinou. Hlavně kdyby uměl, no víte co, bojová umění. Po televizním trapasu jménem Iron Fist, od kterého se naštěstí MCU dostatečně distancuje, by jeden čekal, že se nebudou opakovat stejné chyby. Jenže opakování zjevně není jen matka moudrosti. Když se na pódium haly H na letošním Comic-conu vyhoupnul Simu Liu, bylo mi jasné, že je zaděláno na další průšvih.

Centrální mozek marveláckého filmového univerza se vykašlal na podkuřování pěti a půl fanouškům, co by mohli - já nevím - Jackyho Wu poznat v hlavní roli a říct si “to je ten hustej týpek z Wolf Warriora”. Mohl bych nastřílet ještě tucet jmen, většinu neznáte, ale stačilo by se podívat na showreel a viděli byste, že by je stačilo vyslat na orbit a oni by ladnými otočkami během deseti minut odkopali do dalekých galaxií veškerý vesmírný odpad obíhající kolem matičky Země. Simu Liu ale žádný showreel nemá. Jen charisma číšníka, kterého producenti ukecali ve stánku před halou nebo v některé z losangeleských kaváren, kde podobných čekatelů pobíhají mezi stoly tisíce.

Nechci samozřejmě Simuovi křivdit. Má sixpack, dělal příležitostně kaskadéra a umí anglicky. Aby ne, když je to v podstatě Kanaďan, jeho rodina z Číny emigrovala, když mu bylo pět. Což znamená, že pro čínské publikum je typický banán - žlutý zvenku a bílý zevnitř. Jediný důkaz o jeho bojových schopnostech máme z jedné akční scény, která mi až moc připomněla Iron Fist - epileptický střih, absence full nebo jakéhokoliv kontaktu a bojová technika připomínající porouchanou větrnou elektrárnu.

Zachránit by to mohl režisér, ale Destin Daniel Cretton se zjevně k režii dostal kamarádšoftem přes Ryana Cooglera a Brie Larson. Nebo je to typický zelenáč se dvěma nezávisláky za pasem, který producentům poslouží jako ochotná, ale v důsledku nevýrazná loutka. Nezbývá než si povzdechnout a čekat na solidní choreografy. Stačí vidět, co stihli u Kingsmanů provést s Firthem nebo Strongem. V šikovných rukou lze rozhýbat i úplné poleno. Jen budou muset přivřít oči všichni ti, kdo od “nejzběhlejšího mistra bojových umění v celém MCU” očekávají - po špičkových akčních scénách v Avengers nebo sólovkách Kapitána Ameriky - velké věci.

Podobným zázrakům zatím nic nenasvědčuje. Naopak, obsazení charismatického Tonyho Leunga jako Mandarína (tentokrát toho pravého od Mattela) znamená, že Simu Liu bude muset svádět urputný boj nejen v akčních, ale i ve všech ostatních scénách.

 

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace