Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kořist: Recenze


ikona
Mr. Hlad
alexandre ajaaligátořibarry peppercrawlkaya scodelariokořistsam raimi
Co se stane, když se vám ve sklepě zabydlí aligátor?  

Francouzského režiséra Alexandra Aju máme v redakci rádi, ale posledních pár let se na náš vkus dost fláká. Jeho remake hororu Hory mají oči a Noc s nabroušenou břitvou jsou však parádní záležitosti, u kterých člověk neví, jestli se má dřív bát, nebo hledat kýbl, aby nehodil šavli na koberec. Jo, jeho filmy jsou celkem krvavé. Teď spojil síly se Samem Raimim, tvůrcem Evil Dead, takže existovala šance, že z jejich spolupráce Kořist vyleze docela zajímavý horor. A vylezl.

 

Podíváme se na Floridu, kterou zrovna decimuje hurikán a sympatická plavkyně Haley zjišťuje, že její otec se zbytku rodiny neozývá. A že možná zůstal doma. Takže nasedne do auta a jede se po něm podívat. Ulicemi se už valí voda, bouře začíná být čím dál horší a táta nikde. A pak ho najde ve sklepě starého rodinného domu v bezvědomí a krvácejícího. Co se stalo? To zjistí zatraceně rychle, ve sklepě totiž není jen táta, ale kvůli stoupající vodě se tam dostali i aligátoři. A i když jsou zatím oba hrdinové relativně v bezpečí, dřív nebo později se to změní. A je horší nechat se sežrat, nebo se utopit? Ani do jednoho se jim moc nechce, a tak se pokusí zdrhnout. A bude je to bolet. 

 

Kořist se ani na vteřinu nepokouší přesvědčovat diváky, že by chtěla být něčím víc než jen dalším příspěvkem do žánru zvířecích hororů. Dva hrdinové, jeden sklep a zubaté potvory okolo. To je všechno. Velmi rychle se naštěstí ukáže, že za kamerou stáli podstatně šikovnější lidé než u podobných béček, co vychází rovnou na DVD. Kaya Scodelario a Barry Pepper jsou v rámci žánru nejen sympatičtí, ale i uvěřitelní a člověk se tak o Haley i jejího tátu docela bojí. A zároveň fungují i scény, ve kterých jim dochází, že situace není zrovna růžová a začnou se probírat rodinná traumátka. Nemusíte se bát, že by se Kořist měnila v seriózní drama, na druhou stranu potěší, že z obou hrdinů chtějí tvůrci dělat něco víc než jen krmení pro aligátory. 

Haley a taťkovi to navíc docela pálí a jejich zvířecí protivníci tu jsou pořád jen zvířata. Takže ti dva vědí, že není těžké je oblbnout, teoreticky se jim vyhnout a že jejich protivníky řídí instinkt, ne bůhvíjaká inteligence. Samozřejmě, pořád mají tři až čtyři metry a hubu plnou zubů, přesto jsou všechny scény, kde se je pokouší nějak ošálit a opustit sklep víceméně uvěřitelné. A taky neskutečně napínavé. O Ajovi se mluví jako o specialistovi na filmovou brutalitu a i když i tady se dějí občas dost nehezké věci, jeho novinka stojí především na napětí. Hrdinové netuší, kde se jejich nepřátelé ukrývají, kolik se jich ve vodě vlastně schovává a ani co se děje o patro výš. Aja navíc dovede napětí šponovat na maximum a když se hrdinové pokoušejí utéct, nejspíš u toho nebudete ani dutat. A lekačky? Jo, ty tu samozřejmě také jsou, naštěstí na nich Kořist nestojí, docela se jimi šetří a když už na ně dojde, tak fungují. První hodinu tohohle aligátořího hororu jsem si vážně užil a dostal jsem parádní žánrové řemeslo. Potíž je, že film má hodinu a půl. 

Je strašná škoda, co tvůrci předvádí v závěrečné třetině, kdy se hrdinům povede utéct ze sklepa a zjistí, že ještě nemají ani zdaleka vyhráno. Malý a sebevědomý klaustrofobický horor se postupně mění skoro až v akční frašku. Ne špatnou, pořád se na to kouká docela dobře, avšak celá pasáž "ve sklepě je monstrum" zkrátka fungovala mnohem lépe než "okolo je desítka monster a musíme jim uplavat." Aja řemeslně zvládá i tu akčnější a béčkovější část filmu, pořád to není nuda, ale jakoby se tvůrci nehodlali smířit s tím, že natočí jen funkční a napínavý malý horor a za každou cenu chtěli udělat něco víc. A po hodině pomalu a poctivě budovaného napětí působí snaha tlačit na velkolepost poněkud uměle a nepřirozeně. 


Přehrajte si trailer
Celkově jde ovšem o hodně fajn hororovou podívanou, která rychle uteče, má fajn hrdiny, jimž nebudete přát, aby je sežrali obyvatelé floridské bažiny, solidní triky i hodně hutnou atmosféru opepřenou pár solidními lekačkami a nějakým tím násilím. Očekávat od Kořisti něco víc by bylo naivní. Ale prostě trošku zamrzí, že na začátku nastavený a dokonale funkční styl neudrželi tvůrci až do konce. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)

Verdikt

avatar7/10

Mr. Hlad

Napínavá hororová podívaná o dvou hrdinech, kteří se octnou během hurikánu uvězněni ve sklepě s hladovými aligátory. Chytré a zajímavé postavy, skvěle budované napětí i pár docela drsných scén dělají z Kořisti hodně fajn žánrovou zábavu. Škoda, že se v závěru mění z hororu do akčního béčka.


Hodnocení redakce

  • avatar6/10

    KarelR


Hodnocení čtenářů

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar8/10

    dreamy

  • avatar5/10

    Rokle

  • avatar5/10

    Ragnarok

  • avatar6/10

    Tomino

  • avatar5/10

    jarmil

  • avatar7/10

    Herkulesss

  • avatar6/10

    Nexus6

  • avatar7/10

    hroubek

  • avatar7/10

    pepo

  • avatar5/10

    krumlajs

  • avatar7/10

    Spiker

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace