Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spidey válí a spolu s Aladinem útočí na miliardu


ikona
Cival
aladinannabelleannabelle 3disneyjames wanmarvelmuži v černémpixarslunovratspider-mantajný život mazlíčkůTom Hollandtoy storytoy story 4tržbyyesterday
Co smrdí Avengers, to má miliony... 

Spidey jede! A Marvelu jakbysmet. Tentokrát z marvelovské krasojízdy sice těží hlavně studio Sony, které zrestartovaného Spider-Mana s tváří Toma Hollanda už podruhé poslalo do kin, principielně jde ale o další triumf v rámci Marvel Cinematic Universe. Triumf ve všech ohledech, protože v recenzích se nové comicsové dobrodružství chválí a velmi vysoký je i divácký rating, jak na internetových databázích, tak v anketách spokojenosti publika.

 

Definitivní konec třetí fáze, v němž se Peter Parker konfrontuje s odkazem Iron Mana, se logicky veze na zájmu o Avengers: Endgame. A díky tomu sbírá miliony s ohromující lehkostí. Spidey to parádně rozjel už před týdnem mimo Ameriku (třeba z Číny už stihl vydolovat skoro 170 mega) a od úterý utěšeně sbírá dolary ve své domovině.

 

Už za první tři dny z toho bylo krásných 91 melounů, v Sony ale můžou být nadšení hlavně z toho, že si pavoučí muž udržel fazónu i přes víkend a přisypal dalších 93 mega. Spidey je díky tomu na úctyhodných 185 melounech za šest dní v zámořských kinech. Mocný otvírák přitom nelze přičítat tomu, že by se nahrnul extrémně velký počet diváků do kin hned v první možný moment – tenhle zájem bude trvalejší, a proto by výdrž filmu měla být velmi dobrá a tržby útočit na 400 mega jen z Ameriky, plus samozřejmě i celosvětovou miliardu.

TRŽBY FILMOVÝCH SPIDER-MANŮ 

Velmi nadějné vyhlídky může pošramotit jen jedna věc: hraná verze Lvího krále. Tenhle Disneyho megahit jde ale naštěstí pro Spideyho do kin až za dva týdny, a to už by měl mít mladý hrdina většinu peněz ve své pavučině. Takže i když by byl úder oživené klasiky drtivý, nemělo by to Sony kdovíjak ublížit. A radost z toho, jak skvěle se Spider-Manovi daří i pouhý půlrok po oscarovém animáku Paralelní světy, by mohla být maximální.

 

Marvel teď už může naplno a s pocitem neohroženosti zbrojit na další comicsové štace. K absolutnímu blahu mu chybí jen zdolání odolného Avatara na prvním místě historických tabulek. Avengers: Endgame se v Americe dočkali díky Spideymu obohaceného re-realeasu, bylo z toho ale jen deváté místo žebříčku a připočtení dalších tří milionů. Žádný extrémní skok nahoru, na Avatar z 2,772 miliardy dolarů pořád patnáct globálních melounů schází...

TRŽBY FILMOVÝCH MARVELOVEK

Na stříbrné příčce si díky 34 milionům stále velmi solidně vede jiné disneyovské želízko, pixarovka Toy Story 4. To sice neutnulo sérii sequelů, které kasovně úplně neoslnily (to zvládl až dnes propíraný Spidey), lamentovat nad kasovním výkonem tohohle pokračování by ale bylo od Disneyho poněkud… nenažrané. Film má totiž na kontě 650 melounů celosvětově, z toho 306 mega z Ameriky, a je už teď nominálně druhým nejúspěšnějším titulem série po Toy Story 3. A navíc i zatím hlavním favoritem na animovaného Oscara. Pátým Příběhem hraček to sice úplně nezavání, o fail ale nejde.

 

Bronz bere beatlesovské Yesterday, které díky propadům o třetinu a připočteným deseti melounům hodně zavání letní trvalkou. Což nás těší. Instantní hudebně-romantická klasika s nezaměnitelnou britskou fazónou má zatím celosvětově na kontě 56 mega, což je na skromnou produkci velmi slušná bilance. Je zjevné, že feel-good oddychovka od Boylea a Curtise poplatí svůj šestadvacetimilionový rozpočet už z kin.

Letošní léto jinak moc nepřeje hororům – zjevně je lepší je cpát do kin buď v potemnělé zimě, nebo během sychravého podzimu. Annabelle 3 ale má to štěstí, že poněkud vlažné zámořské výnosy, aktuálně za padesát mega, pomáhá šperkovat zbytek světa. Průběžných 134 milionů celosvětově nikoho nepohorší s ohledem na mizivé náklady, Warneři ale určitě doufali, že Wanova neustále úspěšná hororová fabrika poskočí zase o level výš. A to se nestalo. Asi to čeká až Conjuring 3 a Sestru 2.

 

Jistým zklamáním ale určitě je pouze šestimilionový start hororu Slunovrat. Vavříny pravidelně sbírající společnost A24 sice udělala filmu slušný hype, nakonec jsou z toho ale jen průměrné recenze a slabé tržby. Tvůrci Děsivého dědictví tak na svůj předchozí sukces úplně nenavázali.

Naopak v dokonalý úspěch se definitivně mění Aladin (a znovu samolibě opakuji, že jsem mu sakra věřil, i když ostatní brblali). Nejen proto, že si při mikroskopických propadech zapsal na pátém místě dalších sedm mega v Americe a je tu tedy už na parádních 320 melounech, hlavně ale díky své nekončící globální krasojízdě, která už čítá 921 utržených melounů. Ano, už to vypadá na další miliardovou party pro Disneyho. A tedy i na velký úspěch Guye Ritchieho, který přitom musel naposledy kvůli Králi Artušovi čelit velkému tlaku. Teď může být výrazně veselejší.

 

Na sedmém a osmém fleku najdete dvě sequelová zklamání, co aktuálně přepočítávají globální čtvrtmiliardu: Tajný život mazlíčků 2 a Muži v černém 4. Oba tituly v účetních závěrkách spasí skromný rozpočet, na plátnech už ale ani jednu z těchhle sérií nejspíš neuvidíme.

Desítku pak uzavírá fajnový Rocketman, který se tlačí ke stovce z Ameriky a dvoukilu celosvětově. I kdyby ani jednu z těchhle dolarových met nezdolal, alespoň během oscarové sezóny bychom o něm ještě slyšet měli.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit krokodýlí horor Kořist a komediální Spolujízda. Ani jeden film asi neuvidím.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace