Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Scorseseho Irishman bude pro Netflix dalším zásadním krokem kupředu


ikona
TedGeorge
al pacinoalfonso cuaronharvey keiteljoe pescimartin scorsesempaanetflixoscarrobert de niroromasamuel l. jacksontriple frontiertržby
Ukousnul si Netflix příliš velké sousto? A dočkáme se filmu ještě letos? 

Věřte tomu nebo ne, ale o filmovém Irishmanovi v režii legendárního Martina Scorseseho se mluví už víc než 10 let. Pokud budete pečlivě pátrat v hlubinách internetu, naleznete článek vydaný britským Guardianem v roce 2008, který informuje o přípravách mafiánského dramatu „I Heard You Paint Houses“. V artiklu se zároveň dočtete, že si hlavní roli Franka Sheerana (to je ten Irishman) zahraje Robert De Niro. No a třešničkou na dortu je zakončení článku informující o čerstvě připravovaném thrilleru Prokletý ostrov.

Jenomže to se psal teprve rok 2008. Co se stalo poté? KarelR si v roce 2010 napsal tuto novinku, Scorsese se opravdu velmi dlouho trápil s (tenkrát pořád ještě docela novou) 3D technologií a až v roce 2011 divákům naservíroval Huga a jeho velký objev. Co další léta? Vlk z Wall Street byl velkým a nezapomenutelným triumfem, který v roce 2013 všem potvrdil, že je Leonardo DiCaprio vůbec nejlepší, když se propůjčí do služeb legendárního režiséra. Byť se čas od času objevovaly informace o odkládaném mafiánském opusu, roky bylo ticho po pěšině a na Irishmana ne a ne dojít.

Scorsese místo toho natočil The Audition, nejdražší reklamní kraťas všech dob (raději ani nechci vědět, kolik si za něj Leo, Brad a Robert řekli), a v roce 2016 se dočkal jednoho z největších tržebních propadáků své dlouhé kariéry známého jako Mlčení. Meditativní cesta do hlubin duše dvou portugalských jezuitů, kteří bojují o přežití v drsném Japonsku, stála 50 milionů babek a v multiplexech bohužel prošuměla bez povšimnutí. Problémy sužované studio Paramount na tom tehdy tratilo desítky milionů babek a pro nás je jmenování tohoto studia zásadní.

Před premiérou Mlčení to totiž vypadalo, že právě Paramount vysvobodí Irishmana z roky trvajícího produkčního pekla. Ve spolupráci se solventní mexickou společností Fábrica de Ciné se odsouhlasil stomilionový rozpočet a nechybělo mnoho, aby se začalo natáčet. Jenomže to mluvíme o konci roku 2016 a právě tehdy se Paramounti dočkali nevhodného vánočního dárku, který měl podobu právě toho (podle mého názoru velmi povedeného) bijáku s Andrewem Garfieldem, Adamem Driverem a Liamem Neesonem. Další skvrna na Slunci? Scorsese a spol. se rozhodli, že dlouho plánovaný mafiánský epos bude spoléhat na drahé omlazování starých herců, které obstará exkluzivní a slavná VFX filiálka ILM. Tím pádem se natáčení protáhne a rozpočet ještě víc nabobtná.

Nač chodit kolem horké kaše – Paramount a Mexičané z dohody se Scorsesem v únoru roku 2017 vycouvali a chvíli to opravdu vypadalo, že právě tahle produkční zpátečka bude posledním hřebíčkem do rakve očekávané biografie z pera Charlese Brandta. Naštěstí pro všechny fanoušky Scorseseho, Pacina, De Nira, Pesciho a Keitela byl ale Netflix v roce 2017 na (v té době skoro nikým neohrožovaném) streamovacím vrcholu a jeden z šéfů firmy Ted Sarandos byl očividně velkým fandou Scorseseho.

Došlo tedy k rozhodnutí, že bude film produkovat právě Netflix a rozpočet bude (na originální eRkový film) dechberoucích 125 milionů dolarů. Sám Martin k tomu tehdy řekl: „Irishman je riskantní projekt. Žádné studio nechtělo uvolnit dostatečné množství peněz a pak čekat roky na nejistý výsledek. Nemluvě o tom, že všichni stárneme. Netflix jako jediný ten risk přijmul.“

Natáčení, které začalo v druhé polovině roku 2017, oficiálně skončilo 5. března 2018 a už v té době se začaly objevovat zvěsti o tom, že alokovaných 125 mega nebude stačit. Filmové weby informovaly o tom, že se rozpočet navýšil na blockbusterových 150 milionů dolarů, a ani to nebyla konečná cifra. Scorsese chvíli po skončení samotného natáčení suše informoval, že se filmu v roce 2018 pravděpodobně nedočkáme, protože bude omlazovaní herců extrémně složitým procesem, který se za pár měsíců prostě nestihne. V srpnu minulého roku se potom objevily více či méně potvrzené informace (web Deadline se odvolával na „své“ insidery), podle nichž se rozpočet zastavil na neskutečných 175 míčích.

Proč takový obří nárust rozpočtu? Samozřejmě jde o ty (v ideálním případě neviditelné) efekty související s omlazováním. Vy si jistě vzpomínáte na Captain Marvel, která komiksovým fanouškům před pár měsíci naservírovala Samuela L. Jacksona omlazeného o 25 let. Jenomže to byl jeden pán a my tu mluvíme o několika postavách. Dejme ještě jednou slovo mistru Scorsesemu: „Omlazení herci budou v první polovině filmu. V té druhé budou hrát postavy, které odpovídají jejich věku. Umožní nám to Industrial Light and Magic. Je to velký risk.“

Tahle citace spatřila světlo internetu na začátku roku 2019 a já jistě nebudu jediný, kdo z ní cítí jistou nervozitu. Scorsese už něco podobného zažil u Huga a očividně mu to není vůbec po chuti. Osud jeho filmu je totiž plně v rukou profíků pracujících na efektech, a právě v tomto případě se nabízí otázka, jestli je něco podobně ambiciózního v současnosti vůbec možné.

Je to pár měsíců a světlo světa uzřelo další, panikou provoněné vyjádření z úst režiséra. Martin se před mikrofonem sešel se svou kamarádkou, režisérkou Joannou Hogg, která pilně pracovala na svém filmu The Souvenir. Ta neodolala a zeptala se ho i na Irishmana. Jeho pár měsíců stará odpověď? „Proč se tak strachuji… Všichni jsme zvyklí sledovat ty herce se staršími tvářemi. Ve filmu se dostáváme do minulosti. To je teď realita, to je možné. Ty záběry potřebují hodně práce. Jak se třeba na očích projeví stárnutí, vrásky?“

Tu mírně kostrbatou odpověď mistra v podcastu trochu zjednodušuji, o základu ale máme jasno – ještě zdaleka není hotovo, režisér je perfekcionista a Netflix dodnes neurčil pevné datum premiéry. Když už jsem tuhle ultimátní streamovací sít nakousnul, klikněte na další kapitolu. Posvítíme si mimo jiné na možnost, že Irishman půjde po vzoru Romy na několik týdnů do kin, a zároveň vystavíme největší streamovací síti vysvědčení za bijáky Bright, Outlaw King a Triple Frontier.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace