Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Propast


ikona
imf
abyssaliensed harrisjames cameronmichael biehnmz live speciálpropastterminator
Ukázková ponorka s Jamesem Cameronem 

Jsou filmy, které ve filmografiích svých tvůrců stojí tak trochu bokem. Propast za svou pozici rozhodně nemůže, ale je vklíněná mezi Vetřelce a druhého Terminátora, což jsou tak výjimečné filmy, že s nimi ambiciózní “mírová” sci-fi bez výraznějších hvězd nemůže konkurovat. A přesto má Propast v jistých ohledech výsadní postavení. Dlouho totiž platila za nejhororovější filmový plac historie. 

James Cameron není vyložený lidumil. Hračička, ale zároveň perfekcionista a génius, který z pozice režiséra vládne jako diktátor, jehož vizi se musí podřídit všechno i všichni. A to i v případě, že některé scény jsou současnou technologií nenatočitelné - a teď nemluvíme jen o CGI, ale i o limitech lidského těla. Cameron, Fincher a další jsou známí tím, že tlačí své štáby za hranu, vyžadují neustále další a další záběry, snaží se zachytit nezachytitelné a vzdávají to až ve chvíli, kdy už jsou všichni ostatní vyřízení. Publikum jim to promíjí, protože na plátně se pak odehrávají velké věci. A lidé z branže na ten workoholismus a umanutost často hledí shovívavě. Dokud se tedy neocitnou na druhé straně barikády.

Propast je všechno tohle dvanáct metrů pod vodou, šest dní v týdnu, deset hodin od pondělí do soboty v oblecích, které nejsou jenom rekvizitami, ale přístroji, co vás udržují naživu. Propast je i po letech ukázkový thriller a při některých scénách tuhne krev. Až se podíváte na náš speciál, pochopíte, že řadu vypjatých scén herci skutečně nemuseli předstírat. A my jsme vlastně Cameronovi zvráceně vděční, protože alespoň máme o čem povídat.

Video na YouTube je prošpikované ukázkami z dokumentu z natáčení, které nejsou obrazově nejkvalitnější. A ani náš zvuk tentokrát není nejlepší, což je ovšem pouze dočasná technická chyba, za kterou se omlouváme. Audioverzi jako obvykle najdete na iTunesSpotify a Podbean. Olajkovat nás můžete na YouTube nebo na ČSFD. Sice jsou prázdniny, ale my jedeme na plný plyn, takže se v následujících týdnech můžete těšit na další speciály i velká a malá témata v rámci Encyklopedie akčního filmu. Klidně si nás vezměte s sebou na cesty, jsme dostupní na všech dobrých i zlých internetech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace