Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Godzilla vede, ale vrávorá. Rocketman a Máma se neztratili


ikona
Cival
aladinavengersavengers: endgamebohemian rhapsodydetektiv pikachudexter fletcherdisneyelton johngodzillagodzilla 2guy ritchiejason blumjohn wickkeanu reevesmámamarveloctavia spencerpikachupokémonrocketmantaron egertontržbywarner bros.will smith
Tak třese se ten Avatar, nebo ne? 

Přerostlá ještěrka udeřila na světová kina a konkurence musela stáhnout ocas. Kdovíjaká kasovní extáze se ale nekonala, protože Godzilla zaostala za původními odhady a připsala si o prvním víkendu „jen“ 49 milionů dolarů. To je na jednu stranu slušný balík, který by jiným blockbusterům bohatě stačil, tohle číslo ale musí být poměřováno jednak s první Godzillou, která si na úvod vydupala 93 mega, a pak taky s dva roky starým Kongem, co otevřel za 61 melounů.

Proti nim je nová Godzilla o level níž, přestože ještě přidala na měřítku a pozvala na rande skoro dvě desítky dalších potvor. Je to jistě zklamání. I když se tahle velkoprodukce úplně neztratila, 170 milionů dolarů z rozpočtu se z Ameriky ani trochu nevrátí (výhled zámořských výnosů je na nějakých 130 melounů), což při klesajícím trendu tržeb umí rozhodit nejednoho studiového hlavouna.

 

Warnerovská potvora zjevně úplně nezvládla ustát přehuštěnou letní nabídku, kde se v květnu velké blockbustery střídají opravdu jen po jediném týdnu – koneckonců po Wickovi hned přišel Aladin, toho přeskočila Godzilla a za týden už se vrátí X-Meni a Mazlíčci, a pak hned Muži v černém. Není to sranda vybudit při takovém přetlaku očekávání zásadní filmové události každý týden, zvlášť když film má podprůměrné recenze a skrze vlažné první reakce ztratil hype z trailerů.

Na výnosech se pak jistě projevuje to, že Godzilla a další potvory už nepůsobí tváří v tvář nabídce se spoustou různých monster a megakreatur tak výjimečně jako před pár lety. Že holt ty přerostlé příšery, dinosauři a roboti poněkud devalvovali… Když si k tomu ještě připočtete nespokojenost jisté části publika s první Godzillou i s minulým Kongem, může kasovní křivka nabrat snadno směr dolů, i když hodnocení diváků je nakonec prý víceméně pozitivní.

 

Godzilla má v tomhle směru vlastně dvojí štěstí. Jednak proto, že je velmi oblíbená na ostatních kontinentech a na nich se zmohla na rozjezdových 130 melounů. Díky tomu je film po pár dnech na sympatických 179 milionech celosvětově.

Druhé štěstí spočívá v tom, že už v březnu dostaneme velký střet dvou ikonických monster v Kong vs. Godzilla. Když by film nebyl v postprodukci a nezbrojil na březnový distribuční termín, kdy mimochodem nebude v kinech tak strašný popcornový nátřesk, možná by to s jadernou ještěrkou ještě dopadlo špatně a zas by musela na pár let k ledu. Takhle se ale může pokusit o reparát, navíc s velkým chlupatým parťákem. Teď je to vlastně všechno na režiséru Adamu Wingardovi (velmi fajn The Guest, jinak ale spousta rozpačitých žánrovek), protože pokud neprožije svou hvězdnou hodinu, budou mít Warneři svůj monstrvesmír v solidních problémech.

 

Možná nejvíc spokojený tak bude s uplynulým víkendem Aladin, protože jeho výnosy v Americe spadly jen o 53% a započetl díky tomu krásných 42 mega. Ano, za týden už bude zase nad Godzillou... Díky své rodinné povaze zpívající Aladin kina jen tak nevyklidí a projevuje se to pozitivně jak na aktuálním mezisoučtu zámořských tržeb za 185 milionů, tak na celosvětových výdělcích, které jsou už na krásných 445 melounech.

Vypadá to, že Ritchieho disneyovka půjde bez problémů přes šest set mega a dvojnásobně tak trumfne třeba Dumba. Při velmi pozitivních ohlasech a rozjuchaném vibeu okolo Willa Smithe i dalších herců tedy už možná čekejme do tří let dvojku.

 

Velmi pěkný start, byť ve výrazně skromnějších intencích zaznamenala i biografie Eltona Johna. Za utržených 25 milionů dolarů i velmi pozitivní recenze, které film kriticky tlačí i nad Bohemian Rhapsody, by byli tvůrci před rokem velmi rádi. Právě megahit s Queen ale nastavil kasovní laťku strašně vysoko a některé naivní duše možná doufaly, že se i nový film Dextera Fletchera, který Bohemian Rhapsody rozhýbal k tak velké divácké přitažlivosti, stane podobným fenoménem.

Jenže Elton není tak milován jako Freddie a Rocketman se tolik nevtírá do přízně všech diváků (viz sexuálně a drogově otevřenější eRkový rating), takže logicky nebude takovým hitem. Pokud se ale rozkřikne, že jde o opravdu dobrý film, může Rocketman z pětadvacetimilionového otvíráku klidně vylézt k americkému kilu. Zbytek světa přisypává zatím 31 milionů, takže hýřivá produkce za čtyřicet milionů dolarů má po všech stránkách našlápnuto do pohodového plusu – jen se nechme překvapit, jak vysoko. A hlavně jestli Taron Egerton promluví do oscarových dostihů a do čeho se Dexter Fletcher pustí příště – zjevně to je velkej borec.

 

Hodně slušně si vede i napínavá Máma. Zlá černošská mamina terorizující mladé kaliče vzešla z producentské stáje hororového hitmakera Jasona Bluma a na výsledku je to poznat. Film si na sebe pohodově vydělá, protože osmnáctimilionový otvírák rozmnoží na víc jak čtyřicet mega jen z Ameriky. Snímek přitom stál zanedbatelných pět melounů, takže i při započítání nákladů na reklamu a na distribuci vydělá svým strůjcům na pár dalších luxusních dovolenek. Holt čistá producentská práce, jen s výrazně slabšími kritickými ohlasy než třeba u Halloweenu nebo Uteč.

Na pětce dělá studiu Lionsgate dál velkou radost John Wick. Třetí díl tohohle nadšeneckého projektu to totiž frajersky dotáhne na čtvrtmiliardu dolarů ze světových kin – hlásí totiž už 125 melounů z Ameriky a dalších 96 ze zbytku světa. A to je prostě pohádka. Těšme se, kam nakopne řemeslo a tržby čtvrtý díl, Keanu už určitě začíná s tréninkem…

 

Na šestém fleku dýchavičně přežívají Avengers, kteří se o šestém víkendu v zámoří zmohli už pouze na 7,8 milionu. Z Ameriky tak přisypou jen dalších přinejlepším dvacet milionů, a pokud se chtějí z aktuálních 2,713 miliardy dotáhnout na Avatar (2,787 miliardy), musí se stát nějaký zázrak ve zbytku světa. A v ten už asi nikdo nevěří. Přesto je tahle marvelovská kasovní jízda neskutečná a po všech stránkách kolosální.

Za sedmým Detektivem Pikachu, který bojuje za rozvoj pokémoního univerza s globálními 392 miliony, už jen paběrkují nezávislé Šprtky to chtěj taky s celkovými čtrnácti miliony (a paralelním uvedením na Netflixu), zklamavší comicsový horor Syn temnoty a rozverné Podfukářky.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí napodruhé naplnit své miliardové ambice Tajný život mazlíčků, hlavně jsme ale zvědaví, zda se povede odvrátit pohřeb X-Menů v Dark Phoenix.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace