Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pikachu pozlobil Avengers, ti už mají skoro dvě a půl miliardy


ikona
Cival
anne hathawayavataravengersavengers: endgamecaptain marveldennis quaiddetektiv pikachudiane keatondisneymarvelpikachupokémonrebel wilsontržby
Jak moc zbrzdil Pikachu Avengery? 

Je vtipné si vzpomenout na filmové dokumenty z přelomu století, kde skoro všichni slavní tvůrci lamentují, že se Hollywood zbláznil a že studia odklepávají další projekty jenom podle tržeb posledního filmu toho kterého autora. Většina z nich tehdy netušila, že za chvíli rozhodující nebudou celkové tržby, ale rovnou jen první kasovní víkend – protože film pak v 99% případů vydělá jeho zhruba trojnásobek. A nepochybně pak nemohli domyslet, že se do kin poletí v ještě větších davech v jeden jediný prvotní moment a první víkend bude rozhodující hlavně proto, že během něj připluje klidně polovina tržeb, i u těch nejúspěšnějších a oblíbených titulů (viz Captain Marvel nebo Rychle a zběsile 8).

Tenhle trend je očividný a enormní a tohle léto ho ještě prohloubí. Mohutné promo a lákání na pár prvních promítacích hodin vedou k tomu, že rozhodující část diváků vyrazí do kina už během prvních dní. Poptávka se rychle nasytí, a když pak uplatní stejnou recepturu konkurence, nemůžou ani oblíbené tituly kdovíjak odolávat a půjdou hodně rychle ke dnu (svůj podíl na tom mají i celosvětově synchronizované premiéry, díky nimž jsou ty přívaly dolarů v první moment ještě mohutnější).

 

Avengers: Endgame tak sice zláme všechny myslitelné rekordy, měsíc po premiéře ale bude zájem o marvelovskou finální kapitolu prakticky nulový. To, co sbíral Avatar čtvrt roku, zkrátka Avengers nahrabou za měsíc, a pak definitivně předají žezlo a kinosály jiným. Koneckonců už teď v pátek se museli poprvé sklonit… a ustoupit pokémonímu Detektivovi Pikachu.

Ten měl sice před pár měsíci ještě vyšší ambice, ale nepříliš nadšené první ohlasy výrazně srazily hype – i když jsou divácké reakce nakonec velmi pozitivní a recenze se povedlo vytlačit taky lehce do plusu, úplné žně se nekonají. Pikachu chtěl určitě víc než 58 milionů dolarů z Ameriky za první víkend (pátek z toho dělá celou dvacku, z toho pět mega čtvrteční půlnočky).

 

Pikachu si v Americe tedy přijde maximálně na sto padesát milionů (rodinná povaha by mu mohla pomoct k trochu větší výdrži) a je otázka, jestli by to stačilo na rozjetí celého filmového pokémoního univerza. Pikachua ale drží nad vodou pochopitelně hlavně zbytek světa, díky čemuž už žlutý chlupáč hlásí fajnových 170 melounů po prvním víkendu.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY V AMERICKÝCH KINECH 

Celkový víkendový pořadník tak znovu ovládli Avengers. Díky 63 milionům (pokles o 57%) se posunuli na parádních 723 milionů z Ameriky a tedy na třetí místo historických tabulek, nad Black Panthera. Za pár dní si smlsnou i na domácích výnosech Avatara (760 melounů), sedmé Star Wars ale zůstanou v nedohlednu.

 

V celosvětovém kontextu je to už ale ještě triumfálnější, neskutečně veselá písnička, jíž si může Marvel prozpěvovat. Hlavně díky čínským šesti stům milionů jsou výnosy z ostatních kontinentů na parádní 1,6 miliardě dolarů a souhrnná cifra dělá už ohromujících 2,45 miliardy.

Avatar je opravdu na dostřel, ale přesto nemají Avengers úplně vyhráno: pára superhrdinům docela rychle dochází a ještě je potřeba nastřádat tři sta milionů. Stovka z Ameriky s pár drobnými je jistá, zbytek světa tedy musí pro zdolání Cameronova opusu dovalit ještě dvě kila. A to nebude při bleskurychlém nasycení poptávky (=všichni se nahrnuli v první možný termín) úplně sranda. Protlačit se ale ke třem miliardám už bude nejspíš úplně nad síly Avengerů. Alespoň nám zůstanou nějaké mety pro příště…

CELOSVĚTOVĚ NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY HISTORIE 

Každopádně je trochu bláznovství posílat do takhle natřískaného popcornového pole cokoliv dalšího, skromnějšího a méně průrazného – ale studia se pod vlivem návyku na tučné letní sezóny a nejspíš naivně netušíce, že Avengers přepíšou veškeré historické tabulky, nijak neupejpají a sypou nové filmy ve velkém, i když pro ně evidentně není místo.

 

Ve výsledku se pak i ta drobotina požere, což nejlíp dokládá povedená romantika Srážka s láskou se Sethem Rogenem a Charlize Theron. Ta se v týdnu vydrápala až na stříbrnou pozici a zaváněla velkou trvalkou, jenže jak by se jí mohla stát, když proti ní vyrukují jiné podobné žánrovky – Srážka s láskou si tak připočetla „jen“ šest mega (při propadu o 37%) a aktuálně přepočítává necelých dvacet milionů celkově.

Pár diváků jí určitě odčerpala zlodějská dívčí romantika Podfukářky se supersexy Anne Hathaway a těžkotonážní Rebel Wilson. Tahle oddychovka se dočkala sice zdrcujících recenzí, cílovka v tomhle případě ale na kritiky zas tak nehledí, takže film zvládl i tak nastřádat 13,5 milionu. Ale obě dámy mají ve filmografii násobně větší hity...

 

Výrazně hůř dopadla další výplachovka pro ženské publikum, totiž novozélandská komedie o roztleskávačkách v důchodu Poms. Slabota s Diane Keaton v hlavní roli, jejíž projekce by stoprocentně zabila nejen kolegu MrHlada (možná na ní fakt dojde, protože film má hlášenou premiéru na červenec!), se zmohla jen na pět milionů. Což stačilo na slabé šesté místo.

Mezi tenhle něžnější trojblok se vešel jen thriller The Intruder, v němž se všemi myslitelnými klišé brodí Dennis Quaid. Na čtvrtém místě si zapsal 6,6 mega a aktuálně je na dvaceti milionech, ke spokojenosti mu to ale stačit bude, protože jde o nízkorozpočtový projekt, jenž sice nenávidí kritika, běžní divák je ale zjevně víceméně spokojen.

 

Osud megapropadáku dál prohlubuje animák UglyDolls, naopak se vyplácí uvedení náboženského béčkového dojáku Breakthrough, ve víkendovém pořadí ale furt skončily nad životopisem Tolkiena. Ten sice občas zamachruje nějakým drakem, jinak je ale prý velmi podprůměrný a projevilo se to i na mizerných tržbách – otvírák za dva miliony je prachbídný i v kontextu skromných čtrnácti stovek kin.

Desítku uzavírá comicsová Captain Marvel, která je v celosvětových tržbách na 1,123 miliardy, takže v žebříčku nej bijáků historie (bez započtení inflace) okupuje parádní 23. pozici.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí rodinný cukrkandl Psí poslání 2 a romantiku The Sun Is Also a Star, jakožto i veškeré stávající hity, rozemlít John Wick 3. Budeme mu držet všechny palce.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (88)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace