Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dvě miliardy pro Marvel jsou doma, tři jsou těsně za obzorem


ikona
imf
avataravengersavengers: endgameavengers: infinity warcaptain marvelDCdennis quaiddisneydumbomarvelpikachushazamtitanictržby
Kdo nevěří, ať počítá s námi. Endgame vydělá na krásný důchod nejednomu Avengerovi. 

Čekali jste se zatajeným dechem, jestli ty dvě miliardy padnou? Nebo, zda Avengers: Endgame přejedou Cameronův Titanic a namíří si to k Avatarovi? Tak už nemusíte, protože obě mety přesvědčivě padly. Dvě miliardy poslední trhák ze světa MCU trhnul ještě před zvěřejněním víkendových severoamerických tržeb (resp. sobotních a nedělních), takže ono doťuknutí na 2,189 miliardy dolarů už si ti zkušenější snadno spočítali. Poslední Avengers tak o pověstný fous předbíhají Titanic (je otázka, jestli se po pečlivém dopočítání nezařadí naopak těsně za něj, tady se hraje o každý milion), ale hlavně přesprintovali Infinity War i Sílu se probouzí.



Té nakonec zůstal rekord za druhý nejvyšší víkend - 149 milionů dolarů, protože Endgame vydělala za druhý víkend “jen” 145,8 milionů dolarů. Opět je potřeba zmínit, že jde o předběžná čísla, která se mohou nějaký ten milion seknout. Ale pokud je budeme považovat za oficiální, lze konstatovat, že Endgame měl mezivíkendový propad nějakých 59 %, což je zcela v normě i při srovnání s Infinity War (55,5 %). Protože Endgame je v o stupínek vyšší lize - už dneska má na domácím trhu 619 milionů dolarů, zatímco Infinity War vydělalo podobné peníze až v pátém týdnu.

 

Kde to všechno skončí? Marvel udrží stejný počet kin i příští víkend a konkurence v podobě Detektiva Pikachu pravděpodobně nebude stačit na to, aby Endgame opustil trůn. V případě dropu o dalších padesát procent totiž pořád vydělá něco kolem 65 až 70 milionů dolarů. A jakmile se začne mluvit o metě tří miliard, najde se dostatek fanboyů, kteří tam Endgame dotlačí už jenom z hecu a symbolicky - jako oslavu úspěšné marvelácké desetiletky. Nepochybuju o tom ani minutu, ale do sázek o ikonku samozřejmě nejdu. Jen se při pohledu na rychle bobtnající čísla momentálně nezdá, že by to mohlo být jinak.

Celosvětově nejúspěšnější filmy všech dob

Do sebevražedné mise, totiž střetu s Thanosem, se statečně vydal dospělácký psychologický thriller Intruder s Dennisem Quaidem, který provází festivalový buzz. Evidentně se zadařilo, protože jedenáct milionů za víkend je tváří v tvář ozvěnám Avengers docela solidní výsledek. Intruder si urval náročnější publikum a dokonce odskočil i bronzové Srážce s láskou, která lákala na nepravděpodobnou romanci Charlize Theron a Setha Rogena.

 

Laciná a exotická romantika utržila kulatých deset milionů a hřát ji tak mohou spíš pozitivní recenze, než pohádkové výdělky. Na druhou stranu od tohohle víkendu nemohl spásu čekat nikdo, ani producenti animáku Uglydolls. Ten stál pětačtyřicet míčů a jeho osm a půl za první víkend je… čestnou prohrou? To bychom to zaobalili hodně diplomaticky.

Na dalších místech už snad ani nemá smysl pořadí řešit, protože filmy hrabou jenom drobky, ačkoliv zrovna pátá pozice hrabe drobky do MCU - Captain Marvel podle předpokladů trochu ožila, když ji kinaři nasadili jako předjezdce Endgame. Jinak to všude padá napříč spektrem, takže se můžeme pozastavit snad jen u Shazama (celosvětově už 355 míčů) a Dumba (globálních 339 milionů).

 

Zatímco rudozlatý geroj z DCEU může opatrně slavit, ušatý slon se mezi úspěšné disneyovské reimaginace určitě nezařadí. Absolutní čísla Shazama nicméně naznačují, jak daleko jsou od sebe oba komiksové vesmíry, když u Marvelu začínají být miliardy rutinou, zatímco DCEU s napětím vyhlíží černá čísla.

Žebříček celkových víkendových tržeb zde

Jak už jsem naznačil, příští týden nečeká na Endgame valná konkurence, s tou přispěchá až John Wick o týden později. Tam už je cítit křížení cílovky, ale moc bych nespoléhal, že MCU v honbě za historickým ziskem něco zastaví. Fanboyové jsou připravení plnit kina a tržby mimo USA rostou závratným tempem. Celosvětově Endgame ztratil v druhém víkendu méně než Infinity War a na současná čísla se dostal o 36 dní rychleji než Avatar. Byl jedničkou na všech trzích, s výjimkou Japonska, kde už řádí žlutý démon Pikachu. Nastartujte kalkulačky, updatujte tipy, o ničem jiném diskuze pod tímhle článkem stejně nebude. Tak hurá do ní.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace