Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hellboy vyhořel, comicsovou nadvládu stvrdil Shazam!


ikona
Cival
afterafter: polibekbrie larsoncaptain marvelDCdisneydumbofive feet aparthellboyhledá se yettijak vycvicit drakajordan peelelaikamarvelmyneil marshallrbitov zviratekshazamshazam!tim burtontržbywarner bros.zachary levi
Ne každý comics zvládne zaválet... 

Nadvláda comicsů je nekonečná a zvlášť prvních sedm měsíců letošního roku to bude platit absolutně. Od Aquamana se díky Captain Marvel a Shazamovi! vlastně jen střídají comicsy v čele kasovních žebříčků, a to se na útok teprve chystají absolutně nejmocnější Avengers a červencový Spidey. Rozhýbaná obrázková čtení budou v multiplexech dominovat i nadále. Samozřejmě to ale neznamená, že má každý filmový comics na růžích ustláno a že ty slabší kousky nemůžou zavrávorat. Právě naopak.

 

Přesvědčil se o tom nejnověji comicsový Hellboy. Rozpačitý restart pod vedením brakaře Neila Marshalla se za mořem dočkal naprosto zdrcujících recenzí a bylo tedy jasné, že v dolarové hitparádě nemůže oslnit. Start až ze třetí pozice tomu plně odpovídá: A ne, ten chabý dvanáctimilionový otvírák není způsoben eRkovým ratingem a nepřijatou brutalitou, ale prostě tím, že trailery nebyly dost sexy a ani z prvních reakcí diváků, fandů a kritiků se nedalo vyvodit, že by šlo o kdovíjak úžasnou událost.

  

Ve své podstatě nezávislý comicsový hrdina se v Americe zmůže sotva na tři pětky, což je prostě pohroma. Padesátimilionový rozpočet sice je polehčující okolností a pár desítek milionů dolarů doručí zbytek světa, pořád ale jde o neúspěšný podnik a v kontextu aktuální comicsové poptávky vyložený propadák. Další filmové dobrodružství rohatého rudocha tedy nečekejte - to už je mnohem pravděpodobnější nějaké přeprodání licence Netflixu a pokus nahradit všechny ty zmizelé Daredevily a Punishery právě třeba seriálem s Hellboyem.

První příčku si tak bez větší námahy udržel Shazam!. Rodinná oddychovka sice spadla o 53%, i tak si ale zvládla připočíst hezkých 25 milionů a přitlačit se ke stovce z Ameriky po pouhých deseti dnech v kinech. To je solidní bilance. Výnosy z ostatních kontinentů ale tak báječné nejsou a Shazam! proto aktuálně přepočítává globálních 259 mega. Studio chtělo určitě víc, tady by to ale na dvojku stačit mělo. Zas tolik dobře rozjetých frančíz Warneři v rukách holt nemají a na téhle rozhodně škodní nebudou ani při druhém (zase určitě relativně levném) podání.

 

Neutuchající zájem o lidovky pro celou famílii potvrzuje nejúspěšnější novinka týdne: Skromná komedie za dvacku Little je zrcadlově obrácenou variací na Velkého. Afroamerická panička proměněná v užvaněnou puberťačku cílila na černošské publikum a tenhle směr se vyplatil, protože patnáctimilionový otvírák film našteloval vstříc víc jak čtyřiceti melounům jen z Ameriky. Tohle bude výdělečná záležitost, i když ji v českých kinech nejspíš nepotkáme - a s ohledem na podprůmerné recenze to asi ani nevadí. 

Na krvavější notu, ale tentokrát úspěšněji, ať je to vyvážené, hraje hororový Řbitov zviřátek. Nová obstojná adaptace morbidní klasiky potvrzuje, že kingovky se umí obchodně rentovat. Připočtených deset melounů tahá průběžné zisky už na 41 melounů z Ameriky a 77 celosvětově. Což je při dvacetimilionových nákladech alespoň projednou příjemné počítání pro studio Paramount. 

 

Na pátém místě poletuje Dumbo, který rozhodně zůstal po všech stránkách za očekáváním. Průměrná rodinná podívaná se devíti miliony přiblížila k americké stovce (kterou dá takový Lví král jen za první víkend), ze srabu ji tahá ale hlavně 267 milionů celosvětově. Díky nim nejde o těžký propadák.

Na 235 milionech ze všech zemí je i horor My, Peelův horor ale na rozdíl od ostaních titulů vytěžil ohrommý balík i z Ameriky: Jeho tamějších 163 melounů je kolosálních, a i když je z aktuálních sedmi milionů na sedmém místě poznat, že na dvoukilo to stačit nebude, Peeleova keriéra je evidentně na absolutním vrcholu. Zejména z obchodního hlediska.   

Přeskočil jsem na šesté příčce Captain Marvel, protože ta je samozřejmě o level jinde. Průběžných 386 milionů naznačuje, že nejblonďatější z Avengerů se zvládne vytáhnout až na čtyřstovku jen z Ameriky. Už tak dost parádní globální zisky jsou přitom momentálně na 1,06 miliardě dolarů, díky čemuž je Captain Marvel čistě nominálně a bez inflace na nečekaném 28. místě historických tabulek. 

 

Hodně recenzentského hejtu schytala i romantika s temnými podtóny After: Polibek. Přiznejme si ale, že cílovkou tohohle Stmívání bez upírů nejsou padesátníci u psacího stroje, ale puberťačky před deflorací. A ty látka podle oblíbené knižní předlohy určitě zaujme. Otvírák za šest mega není kdovíco a film v Americe nasbírá sotva patnáctku, produkci ale podle všeho finančně zalepí zbytek světa - protože zejména v Evropě se prý na tuhle roztouženou srágoru solidně chodí. Uvidíme co u nás... 

Jako naprostá pohroma pak skončila premiéra animáku Hledá se Yetti. Tyhle pestrobarevné rukodělné bžundy od studia Laika (Koralína, Norman, Kubo...) sbírají pokaždé skvělé recenze a ne jinak je tomu i tentokrát (viz 89% pozitivních kritik), já osobně ale bývám z těch trochu odtažitých, vizuálně ne stopro malebných a neúderných výsledků pravidelně zklamán. Tentokrát budou zklamaní ale hlavně účetní, protože film odstartoval s katastrofálními 5,8 miliony. To je těžká pohroma - i v porovnání s nepříliš úspěšným Yetim z loňského podzimu, jenž se ale nakonec dobelhal aspoň ke 214 milionům. Yetti od Laiky ovšem může i o takovéhle metě jen snít, protože utrží pouhý zlomek. Snad to studio motivuje k tomu, aby hlavní postavičku svého příštího animáku nestylizovalo do nesympatického opoprasete. :)

 

Desítku uzavírá ještě protirasistické drama The Best of Enemies, s nic moc celkovými osmimilionovými tržbami a prý docela pochybnými kvalitami. 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Příští týden čekejme velmi chudý, protože krom béčkového dramatu Breakthrough se představí jen přírodopisný dokument od Disneyho o tučňácích Penguins

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace