Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Netflix si kupuje svoje první kino


ikona
KarelR
kinomartin scorsesenetflixsteven spielbergthe irisman
Jak dokázat cinefilům, že se chození do kina pořád bere vážně? No přeci záchranou slavného kina! 

Netflix je pod neustálou kritikou, že likviduje klasické chození do kina. Kinaři se streamování (v den premiéry) bojí jako čert kříže a zatím největší kauzou byl odchod Netflixu z festivalu v Cannes, jelikož by odpromítané filmy nemohly být tři roky (!) nikde na francouzském internetu. V poslední době se spekulovalo o tom, že jde po Netflixu i Steven Spielberg, který prý měl bojovat za to, aby netflixovky (podle něj jasné "televizní filmy") nesměly bojovat o Oscary. Tahle zpráva je ale podle všeho kachna, takže se Scorseseho Irisman bude moc v klidu porvat o ceny stejně jako loňská Roma.

Bitva Netflixu s kinaři nicméně pokračuje (velké americké řetězce třeba netflixovky nepromítají v oscarových retrospektivách) a teď je tu její další fáze. Streamovací gigant si totiž pořizuje první vlastní kino, jímž bude losangeleské Egyptian Theatre. Ikonická památka, která v Hollywoodu stojí od roku 1922, na tom není finančně nejlépe, jelikož ji spravuje neziskovka American Cinematheque. Právě v její radě přitom sedí šéf Netflixu Ted Sarandos, takže není velkým překvapením, že se uzavřelo oboustranně výhodné partnerství.

American Cinematheque bude v Egyptian Theatre i nadále pořádat svoje akce (festivaly, víkendové speciální projekce, přednášky atd.), zatímco se všední dny zaplní filmy od Netflixu. Samozřejmostí jsou pak premiéry těch nejzásadnějších netflixovek, jež tak budou těžit z prostředí, které je hluboce zakořeněno v hollywoodské historii a propůjčí všech těm "televizním filmů" jakousi legitimitu.

Netflix upozorňuje na to, že (zatím?) nejde o začátek nějakého velkého skupování nebo budování vlastního řetězce kin - streamování je pro něj stále nejdůležitější. Zároveň je však jasné, že se firma snaží ukázat svůj kladný vztah ke kinematografii a chození do kina, aby Filmová akademie nemohla operovat s tím, že Netflix pohřbívá stěžejní část filmového průmyslu. Ve finále by tak měli být spokojení úplně všichni!

---

Vytáhni v hospodě: Netflix už předem oznámil, že letos do Cannes také nedorazí. Nejvíc se zřejmě (opět) radují v Benátkách, kde loni slízli smetanu třeba s premiérou Romy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace