Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Comicsovka Shazam!


ikona
Mr. Hlad
david f. sandbergdcmark strongprvní dojmyshazamwarnerzachary levi
Warneři a DC to zkoušejí s rodinněji laděnou comicsovkou. Zvládli to?  

U Warnerů se před nedávnem rozhodli odpískat pokus o vytvoření temně comicsového světa, který by byl plný vzájemně propojených filmů a každý superhrdina si teď jede na vlastní triko. Miliardové tržby Aquamana ukázaly, že to půjde a teď je tady Shazam! Taky nejde o úplně nejznámější comicsovou postavu, Zachary Levi není žádná velká herecká hvězda a David F. Sandberg režíroval pár solidních hororů, ale s comicsy zkušenosti neměl. A navíc dostal za úkol natočit Shazama tak, aby byl levnější a především mnohem víc pro celou rodinu. Jak se mu to povedlo? 

Jak to vidí KarelR:
Shazam je fajn rodinný film, který jasně cílí na menší děti, ale jestli čekáte něco víc, tak… se bohužel nedočkáte. Nová comicsárna od DC se totiž zasekla na půli cesty mezi Ant-Manem a Deadpoolem, aniž by měla to hlavní – nosného hrdinu. Zachary Levi se opravdu snaží a sype z rukávu fóry, co mu síly stačí. Samotná postava Billyho Batsona vám ale k srdci nepřiroste, protože jí chybí jednak sympatičtější mladší představitel (Asher Angel toho ve filmu moc nepředvede) a jednak lepší origin. Celá sirotkovská linie je vlastně dost nepochopitelná/nesmyslná a zachraňuje ji akorát parta Billyho nových sourozenců. Ti jsou však dost upozaděni, což je velká škoda, a místo nich se buduje stoický záporák, který ovládá, ehm, bandu šedých monster. V něčem tak u DC pokročili, v něčem ale pořád přešlapují na místě. Podobně jako u Wonder Woman nebo Aquamana tu tak máme slušnou superhrdinskou jednohubku, která však na žánrovou špičku kouká z úctyhodné dálky.

Jak to vidí Rimsy:
DC se v nedávné minulosti humor osvědčil více než co jiného, a tak je sázka na dětinskou komiksovku rozumná. Co však mohlo být infantilním Deadpoolem dlouhodobě strádajícího univerza, skončilo i v tomhle případě na půli cesty. Motivy důležitosti rodiny, problémy pěstounské výchovy, vznik superhrdinské mytologie, staré dobré sedmero smrtelných hříchů… Možností k rozehrání je spousta, ale všechny zůstávají dost nevyužity, a to bohužel na úkor prvoplánových vtípků. V jádru se tak jedná o zcela rutinní origin, snažící se zamotaným rodinným pozadím hlavního hrdiny zamaskovat svou obyčejnost. Jenže se to moc nedaří, a to obzvláště na úmorné ploše skoro dvou a čtvrt hodin. Shazam tedy rozhodně nevyužil svůj potenciál a i když se o naprostý průšvih nejedná, ke druhému zhlédnutí mě nedonutí ani Mark Strong v morpheovských brýlích.

Jak to vidí Mr. Hlad:
Přiznám se, že jsem se docela těšil, protože humor v upoutávkách mě bavil, Levi byl sympaťák v seriálovém Chuckovi a vypadalo to, že Shazam! by mohl do žánru přinést trošku svěží vítr. Vyšlo to tak napůl. Na papíře to totiž asi všechno fungovalo lépe než ve skutečnosti. S humorem je to tak, že část vtipů je vyloženě trapná a ty, které se povedly, tvůrci pro jistotu zopakují několikrát, aby i těm menším (nebo hloupým, těžko říct) diváků došlo, že to, co viděli, mělo být legrační. A díky tomu i ty opravdu vtipné momenty působí lehce nepatřičně. Fakt nepotřebuju, aby mi někdo vysvětloval, že tohle mělo být vtipné a tady jsem se měl smát. 

Další potíž tkví v tom, že Shazam! je plný ne moc zajímavých postav, ať už to jsou nevýrazní dětští hrdinové, jednorozměrný záporák, který funguje jen díky charismatu Marka Stronga, nebo designově extrémně odfláklé digitální potvory připomínající to nejhorší od Zacka Snydera. Díky přepálené stopáži to má navíc i spoustu hluchých míst a kvůli nižšímu rozpočtu to občas vypadá až příliš televizně. Pár fórů se povedlo, akce není zlá a Lei se snaží z nepříliš atraktivního hrdiny vymáčknout, co se dá, ale na dobrý film to nestačí. Shazam! je průměr, který chtěl vyniknout osobitostí, nadhledem a sebeironií. To všechno tu najdeme, bohužel však v zoufale malém množství. A v tom zbytku se jen těžko hledá něco, na co bych se chtěl podívat znovu. Shazam! je promarněná šance. A docela mě to mrzí. 

Recenzi čekejte velmi brzy

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace