Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Velký útěk


ikona
imf
charles bronsongreat escapejames coburnjames garnerjohn sturgesmz livemz live speciálsteve mcqueenvelký útěk
Včera uplynulo 75 let od skutečného útěku ze Stalag Luft III. Oslavujte s námi.  

Etalon útěkových, ale i válečných filmů. Tohle je film pro tatínky a syny, chlapská malá násobilka, ve které se vlastně ani žádná ženská nevyskytuje. A že studio za každou cenu chtělo nějakou do scénáře propašovat. Jenže ačkoliv jsou postavy víceméně fiktivní, jsou založené na skutečných válečných hrdinech a celé je to o slavném útěku ze zajateckého tábora Stalag Luft III, který ležel svého času v Polsku. Asi vám nemusíme vyprávět děj, protože jestli jste Velký útěk ještě neviděli, tak neváhejte, nic si o tom negooglujte a běžte si to užít. Ti ostatní mohou zavzpomínat na tříhodinový epos o partě válečných zajatců, která ukázala nejen koule, ale hlavně fištrón, když si vykopala tři tunely jen s pomocí lžiček na kafe a dokázala nepozorovaně tuhle stavařinu provádět dlouhé měsíce navzdory tomu, že domy byly na chůdách, které měly podobné krtkování znemožnit.

Nebudeme tady rozepisovat všechny geniální nápady a statečné činy filmu, protože proč se na něj jinak koukat, že jo? Klenot válečného žánru a přitom na něj na začátku šedesátých let Johnu Sturgesovi nikdo nechtěl dát peníze. V padesátých letech se totiž objevilo takové množství válečných filmů, že už jich bylo zejména americké publikum vyloženě přejedené. Dneska naopak naříkáme, že nic takového už se netočí. A proto je potřeba se ohlížet. Včera ve Velké Británii jely promítačky naplno, protože u příležitosti výročí se dělaly projekce, besedy a oprašovaly se i slavné motorky Triumph. My vám můžeme nabídnout jen krátké půlhodinové povídání o zákulisí natáčení, při kterém rozhodně nebyla nouze o emoce. Už proto, že Steve McQueen - tehdy nastupující filmová hvězda - si šel tvrdě za svým, což ve velkém hereckém ansámblu nedělalo vždy dobrotu. Pořádek si tak autoři museli udělat nejen v nacistickém lágru, ale i na place.

Pro náš pořádek připomínáme, že si libovolnou epizodu můžete poslechnout i v audiu na PodbeanSpotify nebo Itunes, v tomto případě opět s exkluzivními ukázkami z dobového českého dabingu, kterými alespoň částečně simulujeme absenci vložených záběrů v plnotučném videu. Pokud vás bavíme, dejte nám to najevo lajkem nebo hodnocením na ČSFd. A pokud máte pocit, že toho točíme málo, můžete si do odběrů strčit i naší staronovou Encyklopedii akčního filmu

Ta nabídne jednou měsíčně delší video na konkrétní téma a jednou týdně krátké encyklopedické heslo - vždycky v pondělí ráno, aby se vám do toho pracovního týdne lépe startovalo. Dneska jsme odstartovali Bezbolestnou a příště bude… no to už si musíte zjistit sami. Tak doufáme, že se s vámi zase brzy uvidíme. Příjemnou podívanou i poslech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace