Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dračí trenéři uhájili prvenství před Madeou


ikona
imf
alita: bojovy andelapollo 11bohemian rhapsodycaptain marvelfighting with my familygretaisnt it romanticjak vycvicit drakajak vycvicit draka 3james cameronlego pribeh 2liam neesonmadeas family funeralmraziva pomstaoscarrobert rodriguezspider-man: paralelni svetythe rocktržbyvsechno nejlepsi 2what men wantzelena knihazrodila se hvězda
Škyťák ovládnul Ameriku, Čínu i svět, takže v Universalu mohou opatrně slavit. 

První březnový víkend se nesl hlavně ve znamení nervózního očekávání. Klesne drak při svém druhém víkendovém letu pod 50 %? Uhájí si zlatou příčku před novou trachtací Tylera Perryho? Účetní a fandové Universalu si mohou oddechnout, protože třicetimilionový víkend pro Jak vycvičit draka 3 znamená pokles “jen” o 45 % a zároveň pohodlnou první příčku. Nejvíc ovšem animovaný hit skóroval v Číně, kde měl druhý největší otvírák ze všech animáků studia a globálně si za víkend připsal krásných 115 milionů. Celosvětově už má víc než jednička, další metou je dvojka s 620 miliony dolarů. Druhý Tyler Perry vydělal solidních 27 milionů dolarů, víc než se čekalo. Jenže Madea’s Family Funeral, devátý a zároveň poslední ze série filmů s Madeou (doufejme, že Perry sliby plní), asi chtěl svou cestu kiny odstartovat suverénním vítězstvím. Připomeňme, že mu bookmakeři nevěřili ani na těch sedmadvacet, takže už jen přiblížení se k dračímu ocasu je solidní výkon. Pro filmy z téhle série je to čtvrtý nejlepší opening a vůbec nejvyšší od roku 2006.

Souboj těchto dvou filmů sledovaly ostatní členové žebříčku z notného povzdálí. Bronzová Alita utržila pouhých 7 milionů dolarů a v amerických kinech už jí pšenka rozhodně nekvete. Naštěstí mohutně skóruje v těch asijských, odkud si připsala další desítky milionů. Bude to stačit na doskok do černých čísel? Bojovné roboděvče už si stihlo připsat 350 milionů celosvětově, ale zároveň mu dochází čas, protože se do světa už za pár dní rozletí Captain Marvel. Producenti budou doufat v prolomení čtyřsetimilionové hranice, ale nic si nenalhávejme, k téhle Cameronově srdcovce se Amerika jednoznačně obrátila zády. Totéž se dá říct o velmi vlažně přijatém LEGO příběhu 2, který bohužel nemá kdo zachránit. V USA i ve světě si vede podobně a na pohádková čísla prvního dílu může jenom vzpomínat. Dvojka LEGO příběhu skončí hluboko i za třísetmilionovým kostičkovým Batmanem. Úlevou v tomhle případě nemůže být ani stomilionový rozpočet, protože celosvětové tržby díky víkendovým 6,6 milionům překročily teprve 150 míčů.

Zelená kniha se naopak těší velké oblibě. Navzdory kontroverzi v závěru oscarového ceremoniálu jí vítězství přihrálo v kinech diváky (zhruba o třetinu se také navýšil počet kin), což jí katapultovalo na páté místo žebříčku s 4,7 miliony dolarů. Hlavně se ale oscarová road movie líbí v Číně, kde ji dokonce chválí i producenti v čele s multimiliardářem Jackem Ma. Ten se osobně zúčastnil jedné z projekcí a prohlásil, že Čína se má z podobných filmů co učit a rozhodně je bude dál produkovat. V Číně film o víkendu odstartoval za 17 milionů dolarů a celosvětově má i díky zvýšenému zájmu napříč všemi trhy už 188 milionů dolarů.

Doslova o fous pod Viggem a Mahershalou najdeme wrestlingovou roztomilost Fighting with My Family, která na první pohled klesla “jen” o 40 %, ale na druhý zjistíte, že jí producenti naopak přidali pár desítek kin, takže to zas tak růžové není. A o pár desítek tisíc dolarů dál je Rebel Wilson se svou romantickou parodií Isn’t It Romantic. New Line Cinema si v Americe slušně vydělá, protože je film díky valentýnskému startu už na 40 milionech. Na druhou stranu stál tučných třicet, takže doufejme, že Netflix za ta globální distribuční práva dobře zaplatil. Film si na něm můžete pustit už od pátku a musím říct, že to nakonec vůbec není špatné. Recenzi očekávejte v nejbližších dnech.

Zelená kniha má 4,7 milionu, Fighting with My Family cca 4,69 milionu a Rebel Wilson 4,64 milionu, takže je dost dobře možné, že až se v pondělí odpoledne všechno sečte, dojde k pěkným škatulatům. Méně už to platí pro Gretu s Chloe Grace Moretz, která potichu odstartovala na osmém místě s 4,58 miliony. Nemohla si vybrat nenápadnější víkend, protože jindy by hrozilo, že se do top desítky vůbec nepodívá. Od takové potupy jí zachránily hlavně propady komedie What Men Want (2,7 milionu) a “komedie” Všechno nejhorší 2 (2,58 milionu). Obě mají vyděláno, ačkoliv kdo chce vidět Všechno nejhorší 3, ten by měl statečné školačce Tree držet ještě pár týdnů palce na zámořských trzích.

Vyděláno má snad i animák Spider-Man: Paralelní světy, nicméně vidět ho zpátky ve větším počtu kin, jak sbírá dolar k dolarů po oscarovém triumfu, je rozhodně pozitivní. Vrací se i Zrodila se hvězda, dokonce i ve speciální, o dvanáct minut delší Encore verzi. S necelými dvěma miliony přeskočila i rychle chladnoucí Mrazivou pomstu, která se v Neesonově filmografii nezařadí k výrazným úspěchům. Nárůst každopádně zaznamenaly všechny oscarové filmy. Některé víc, některé míň, což souviselo i s množstvím přidaných kin. Bohemian Rhapsody ale o další peníze v amerických kinech žebrat nemusí. Poběží totiž v Číně, byť v cenzurované verzi, takže tu naděje na globální miliardu pořád ještě nezhasly. Show Must Go On.

Což mi připomíná, že už se příští týden konečně ujme žezla… Cival. A s ním i jarní královna Captain Marvel. Všichni s napětím čekají, jestli budou padat rekordy, nebo jestli Brie Larson nadělala během novinářského kolečka víc škody než užitku. Klidně si zatipujte v diskuzi, ať pak mohou poražení nosit alespoň týden své břímě hanby. A nezapomínejte ani na dokumentární Apollo 11, které už tenhle týden přesvědčivě startovalo v limitovaném nasazení v několika desítkách IMAXů. Příští týden už bude všude, takže do vesmíru budou cestovat nejen fanoušci komiksů.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace