Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Rotteny se kvůli hejtu na Star Wars a Captain Marvel změnily k horšímu


ikona
KarelR
black panthercaptain marvelrotten romatoesstar wars
Pojďme si probrat drobnou designovou úpravu, která… si brečení na deseti odstavcích asi nezasloužila, ale někam jsem to napsat musel, no. 

Možná jste si všimli, že jsem alergický na procenta z Rottenů a zásadně je nikde nepoužívám. Nesmyslné číslo, které reprezentuje poměr pozitivních a negativních recenzí, považuje drtivá většina lidí za klasické výsledné hodnocení (u nás tuplem, protože takhle funguje ČSFD). Reálně ale tenhle význam vůbec nemá a vážně jen nelogicky otevírá nůžky mezi povedenými a nepovedenými celovečeráky.

Jak přesně to myslím? Pojďme si udělat extrémní modelový příklad dvou filmů. Ten první dostane ve všech recenzích 5/10 a ten druhý 6/10, což není zase takový hodnotící rozdíl. Na Rottenech by však (v našem modelovém případě, kdy kritici ke svým 5/10 přiřadí „palec dolů“ a k 6/10 „palec nahoru“) měl první film 0% a druhý 100%, čímž by se málem totožně přijaté bijáky ocitly na opačných stranách hodnotícího spektra.

Poměr pozitivních a negativních recenzí se bůh ví proč využívá jako nejvýraznější kritické měřítko na světě (studia procenta z Rottenů často využívají v propagační kampani). Pod tímhle číslem se ale dosud zobrazoval ještě průměrný rating, takže bylo alespoň na první pohled vidět, že se pod filmem s hodnocením 100% skrývá něco, čemu všichni (modelově…) dali 6/10.

Tahle (už dost mizerná) doba ale právě skončila, jelikož Rotteny upravily svůj design a… schovaly průměrný rating tak, aby na profilu filmu nebyl vidět! Jak se k němu dostanete? Musíte dole pod procenty rozkliknout záložku „More info“, což samozřejmě nikdo nikdy neudělá. Všechny recenze se tím pádem definitivně (respektive ještě definitivněji) osekaly na líbilo vs. nelíbilo, jelikož už prakticky nikdo neuvidí, že je 92% třetího Dráčka reálně 7,2/10, 86% druhého LEGO příběhu 7/10 a 91% Fighting with My Family 7,3/10.

Samozřejmě máte v pravdu v tom, že to asi moc řeším – většina lidí prostě vidí povedlo se/nepovedlo se a nazdar. Mně však rozdíl v očekávání mezi 72% a 92% přijde dost markantní a neříkejte mi, že u někoho 72% není „hm, na to asi do kina nemusím“ a 92% „na to určitě vyrazím!“. Právě z tohohle důvodu se pak procenta z Rottenů propisují na různé služby, jež stojí na (před)prodeji vstupenek – třeba na partnerské Fandango, které (skoro vždy nižší) průměrný rating od začátku ignoruje. Jeho schování v profilu na Rottenech (kam se člověk z Fandanga může prokliknout) je však zcela novou úrovní lehké manipulace, z níž samozřejmě bude těžit hlavně návštěvnost normálně povedených filmů, jež budou (ještě víc) působit jako totální pecky.

Chcete pár příkladů, jak tenhle dvojí metr funguje? Z fleku mě napadá hlavně milovaná Wonder Woman (93% vs. 7,6/10) nebo třetí Kapitán Amerika (91% vs. 7,6/10). Marvelovky přitom z rottenových čachrů obecně těží často, jelikož vždycky mívají spokojené recenze kolem 7/10, ale procenta lezou k parádně vypadající devadesátce. Obecný dojem, že jsou přehypeované, tak hodně pramení i odtud, protože když jdete na devítkový film a vyleze z toho další sedmička, není to úplně hezký pocit.

Udály se na Rottenech ještě nějaké další změny? To si pište. Rajčatový web zdůraznil divácké hodnocení, které bývalo odsunuté napravo, tedy vcelku daleko od výraznějšího hodnocení kritiků. Nyní je přímo vedle něj (mám se vůbec rozepisovat o tom, že se schoval i jeho rating?) a před premiérou už nebude nahrazeno procentuálním očekáváním, s nímž byly v posledních týdnech velké problémy, jež vlastně můžou za všechny nové změny.

O co přesně jde? O hejt na Captain Marvel a deváté Star Wars. Rotteny se s boty a tisícovkami falešných účtu, jež se snaží uměle snížit index očekávání (a tudíž tržby, haha) utkaly třeba při premiéře Black Panthera, protože, ehm, internetoví trollové nemají rádi černochy. Nejnověji pak bílé alfa samce naštvala Brie Larson, která chtěla na press tour Captain Marvel přidat víc žen a jiných etnik (aniž by něco ubírala bílým mužům – prostě by jen přidávala), což ale bulvární média nadšeně překroutila do toho, že vlastně nenávidí kritiky a chce jim něco zakazovat.

Výsledek? Rotteny zahltily falešné nenávistné komentáře a boti začali snižovat index očekávání, s čímž se web začal opatrně prát. Když se ale pár dní na to začalo dít to samé u devátých Star Wars (trollové si po roce a čtvrt vzpomněli, že nenávidí osmičku a měli by to tedy natřít dalšímu dílu), hodil se ručník do ringu a index očekávání se prostě zrušil, přičemž ho nahradilo jen políčko "Chci vidět" (jeho protiváha "Nechci vidět" zmizela). Spolu s touhle změnou pak přišlo i výše řešené schování ratingů (které se mimochodem týká jen filmů - u seriálů jsou pořád vidět rovnou) a voila, globální hodnocení celovečeráků je na tom zase o něco hůř!

Jak to s hodnocením na Rottenech máte vy? Vyhovují vám procenta, anebo jste taky koukali jen na průměrný rating? Dejte vědět v diskuzi a ideálně se držte tématu, protože další flame o Black Pantherovi a Captain Marvel vážně nepotřebujeme.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (135)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace