Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Velkolepá sci-fi Alita: Bojový anděl


ikona
Mr. Hlad
alitabattle angeljames cameronmangaprvní dojmyrobert rodriguez
Podařila se adaptace kultovní mangy, na kterou dohlížel tvůrce Avatara, Titanicu a Terminátorů?  

James Cameron si v klidu kutí dvojku Avatara, ale jeho hvězdné jméno pomáhá na svět i dalším filmům. Dohlíží na šestého Terminátora, kterého uvidíme na podzim, a jako producent a scenárista teď pouští do světa i adaptaci kultovní a i u nás známé mangy Alita: Bojový anděl. Pár let zpátky se mluvilo o tom, že by mohl i režírovat, nakonec se však za kameru postavil Robert Rodriguez, který má na kontě na jednu stranu klasiky jako Desperado a Sin City, ale i průšvihy typu Dobrodružství Žraločáka a Lávovky. I přes první nemastné a neslané upoutávky jsme se začali po poslední trailerech opatrně těšit. Jak to dopadlo?

Jak to vidí Rimsy: 
Přehnané obavy nejsou na místě. Rodriguez s Cameron adaptaci Ality nepokazili, přestože se primárně zaměřili na to, co je podle mě z nabízeného světa nejméně podstatné – krásný vizuál. Ten dává vzpomenout třeba na loňský Ready Player One či předloňského Valeriana a město tisíce planet. Takže si ony technické hody asi dokážete představit a právě ty ve spojitosti s povedenou akcí dokáží udržet pozornost i tehdy, kdy příběh viditelně skřípe. Což je docela často – proměnlivá motivace postav, občasná zkratkovitost, trošku nepochopitelná milostná linka i (záměrné) opomenutí spousty reálií potenciálně velmi zajímavého prostředí, to všechno může mrzet. Ta poslední poznámka podle všeho souvisí především s budováním otázek do pokračování, jehož budoucnost je však podle prvních tržeb hodně nejistá. Osobně bych si ho ale představit dokázal, takže Alitu mezi průšvihy určitě řadit nechci; nejen díky líbivému kabátku, ale i velmi příjemným hercům ve vedlejších rolích a nenásilně popové variaci na kyberpunk. Prostě docela v pohodě podívaná.

Jak to vidí KarelR:
Čekal jsem víceméně průměrnou sci-fi a taky jsem ji dostal. Alita se šíleně dlouho rozjíždí, má dost podivnou romantickou linku a není v ní moc akce, jako blockbusterová jednohubka ale vcelku obstojí. Rodriguez díky bohu moc neexperimentuje a snaží se točit přehledně a jednoduše, což se v té hrstce větších bitek docela vyplácí. Pořád mě však mrzí, že jde jen o první kapitolu velkého příběhu (který se skoro určitě nedovypráví), a že tu hraje prim kupa expozice, z níž se toho zase tolik nevyždíme. Nově vybudovaný svět je rozhodně zajímavý a samotná Alita táhne, o tom žádná. Víc než devadesátková sci-fi (jemně) mířící na cílovku Hunger Games a Labyrintů se ale bohužel nekoná.

Jak to vidí Mr. Hlad:
Moc jsem nečekal, ale trošku jsem doufal, že z toho vyleze zábavná a hezky vypadající volovina. A nakonec i vylezla. Alita se asi neobjeví v mém žebříčku nejlepších filmů roku, ty dvě hodiny mi však v kině utekly rychleji a příjemněji, než bych před pár týdny hádal. Trikově a designově jde o špičku a kouká se na to opravdu dobře, nejvíc bodů má však tahle epická sci-fi za hlavní hrdinku. Rosa Salazar je jako Alita skvělá. V těch správných momentech roztomile vyjukaná i efektně smrtící. Rodriguez se drží překvapivě na uzdě a jeho akční scény jsou přehledné a dojí současné technologické možnosti Hollywoodu na maximum. 

Celé je to možná trošku cheesy a devadesátkové v tom dobrém i špatném slova smyslu, ale tvůrci si toho byli evidentně vědomi. Spousta motivů není dostatečně rozpracovaná (a ani být neměla) a občas se Alita mění ve sci-fi romanci pro puberťačky, ale funguje i tak. Osobně jsem neměl problém naladit se na stejnou vlnu jako Rodriguez s Cameronem a bavit se tím, že je to velké, hezké, akční a zábavné. A v podstatě mi tohle ke spokojenosti stačilo. 

Recenzi čekejte velmi brzy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace