Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Albert Finney z Velké ryby a Dobrého ročníku


ikona
KarelR
albert finneydobry rocnikjason bourneripskyfallvelka ryba
Russell Crowe právě zdědil vinici ve Francii... 

Ve věku 82 let nás dnes opustil britský herec Albert Finney. Řada lidí by ho podle jména asi nepoznala, jeho tvář ale viděl skoro každý, kdo za posledních 20 let vyrazil do kina.

Finney začínal jako divadelní herec a přes spoustu (hlavně shakespearovských) rolí se dostal až k filmu. O jeho debutu Komik jste asi neslyšeli, v roce 1974 si ale zahrál Hercula Poirota v celovečerní Vraždě v Orient expresu a v roce 1990 jste ho nejspíš viděli v Millerově křižovatce. Zlomovým pak pro něj byl rok 2000, kdy ho Steven Soderbergh obsadil do Trafficu a do Erin Brokovich, jež Finneyho dovedly k dalším výrazným rolím.

Chcete pár příkladů? Ed Bloom ve Velké rybě, Gaspar LeMarque ve druhých Dannyho parťácích, strýček Henry v Dobrém ročníku... v novém tisíciletí se Finneymu zkrátka dařilo. V roce 2007 se pak probil do bourneovské ságy a naposledy si zahrál v roce 2012 ve Skyfallu, což na poslední filmovou roli vůbec není špatné.

Posledních sedm let už Finney před kamery nezavítal a užíval si zasloužený důchod. Leckdo přitom určitě doufá, že ho strávil někde na francouzské vinici, kde vyprávěl fantastické verze svého života...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace