Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Složka 64: Recenze


ikona
Rimsy
fares faresnikolaj arcelnikolaj lie kaassložka 64
Přesah zapadlých případů do současnosti je nyní výraznější než kdy dřív a Dánové servíruje společensky uvědomělou kriminálku pro fanoušky žánru. 

Počtvrté a pravděpodobně naposled máme možnost se podívat do sklepa kodaňské policie, kde sídlí zaprášené Oddělení Q. Předchozí tři snímky podle románů Jussiho-Adlera Olsena (Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v láhvi) posloužily jako poctivé severské detektivky, navíc se mohly pochlubit i vzrůstající kvalitou; natěšenost na jejich další případ tedy byla nemalá. Obzvlášť po ohlášení, že komerčně se jedná o nejúspěšnější dánský film všech dob, když ho během dvou měsíců v kinech navštívil milion diváků - vzhledem k tomu, že v Dánsku žije pět milionů lidí, je to úžasný úspěch. Ale je zasloužený?

Bručounský protiva Carl v zatvrzelém podání Nikolaje Lie Kaase zase jednou podtrhuje stereotyp o nekonvenčním poldovi, tentokrát snad s největším počtem hlášek v historii série. Jeho kolega Assad (Fares Fares) má za pár dní odcházet do lukrativnějšího oddělení, jelikož podzemní otročina ho už po pěti letech nebaví. Větší úlohu než v předchozích případech má jejich asistentka Rose, která se vedle své tradiční role spojky u počítače podívá i do terénu. Sledujeme funkční zakomponování všech nutností sequelů - současný případ je nejrozsáhlejší, historicky nejkrutější a obsahuje nejdražší akci. Zároveň se dotýká aktuálních témat, čímž lehce převyšuje žánr standardní kriminálky.

Olsenova kniha totiž vypráví o z dnešního pohledu velmi podivném zákonu, který v Dánsku během 30. až 60. let perzekvoval sexuálně otevřené ženy. Ty byly poslány do léčebny na zvláštním ostrově, kde se samozřejmě kdovíjak pěkné věci neděly. Linka současného vyšetřování Carla a Assada, jež má mimochodem řadu nemilých logických podivností, se proplétá se znepokojivě temným děním let šedesátých a my tak od začátku tušíme, kam se bude příběh ubírat. Vedle propojení minulosti s přítomností a rýpnutí do politických špiček se však jinak rutinní krimi dokáže procítěně vyjádřit i k uprchlické krizi, rasovým předsudkům a postavení žen ve společnosti. Díky této vrstevnatosti pak člověk dokáže leckteré chybky odpustit.

I předchozí díly volné série se v nevelké zemi stereotypně spojované s nezřízeným pitím alkoholu dočkaly obrovských kasovních úspěchů, sázka na jistotu je tudíž opodstatněná. Mimochodem, všechny čtyři filmy nyní patří mezi pětku komerčně nejúspěšnějších dánských snímků všech dob, což svědčí o vpravdě obrovské popularitě série. Opět se trochu obměnil tvůrčí tým, zůstal jen hlavní scenárista Nikolaj Arcel, který sepsal i předchozí adaptace. O něco více se rozebírá i vztah obou hlavních policistů, z čehož je znát, že se tvůrci chystali na konec série. Ta se tak dočkává (pravděpodobně) finálního dějství, jež nezklame a na stominutové ploše nabídne přesně to, co fanoušci chtějí. Stačí vám to?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)

Verdikt

avatar7/10

Rimsy

Zcela dle sequelových standardů, má čtvrtý případ Oddělení Q nejvíce nej, zároveň však místy působí značně uměle na to, aby se kvalitou z nastoleného trendu vychýlil a nabídl něco více než pouze další povedenou kriminálku.



Hodnocení redakce

  • avatar7/10

    Mr. Hlad

  • avatar7/10

    crom

  • avatar6/10

    krauset


Hodnocení čtenářů

  • avatar7/10

    Snura

  • avatar9/10

    cabal

  • avatar8/10

    Tomino

  • avatar5/10

    Muf

  • avatar8/10

    Herkulesss

  • avatar8/10

    krumlajs

  • avatar4/10

    GuidoA.

  • avatar8/10

    Ediebalboa

  • avatar8/10

    malylada

  • avatar7/10

    Perun

  • avatar9/10

    May

  • avatar8/10

    holub109

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace