Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Shyamalanův Skleněný je zklamáním


ikona
KarelR
bruce willisjames mcavoym. night shyamalanprvni reakcerozpolcenysamuel l. jacksonsklenenyvyvoleny
The Visit a Rozpolcený vrátili Shyamalana zpátky do sedla. Nejspíš z něj ale zase vypadl... 

Když M. Night Shyamalan před pár lety oznámil, že chystá pokračování Vyvoleného a Rozpolceného, začali jsme se těšit. Oba zmíněné filmy se totiž dost povedly (Vyvolený to dopracoval až do Civalovy absolutní topky) a vlastně nebylo moc důvodů se bát, že z Shye vypadne další Žena ve vodě nebo Stalo se. Jenže víte co? Kariéru indického režiséra teď potkal další nečekaný twist.

V podstatě jde o to, že první recenze Skleněného extra nechválí. Pár nadšených hlasů se samozřejmě našlo, průměrný rating na Rottenech je však slabých 5,3/10. Na jednu stranu je potřeba si uvědomit, že tam má Vyvolený 6,3/10 a Rozpolcený 6,4/10, takže je na tom Shyamalan v Americe podstatně hůř než u nás (na ČSFD mají tyhle dva filmy 79% a 77%). I tak ale jde o jasné zklamání, jelikož patnáct s pětadvaceti recenzí otáčí palec dolů. A i v té desítce pozitivních se často dočtete, že je Skleněný nejslabším článkem Shyovy "superhrdinské" trilogie.

Co přesně se filmu vyčítá? Zejména pomalé tempo, rozháraný scénář a příliš velké ambice, které se nikdy pořádně nenaplní. Pokud vás zajímá, jestli se máte připravit na další velký twist, tak... si pro odpověď zajděte do kina, tohle se dopředu řešit nesluší. Recenze nicméně mluví o tom, že má Shyamalan sice kupu nápadů, ale žádný z nich není zpracován tak virtuózně, aby to v roce 2019 někoho smetlo.

Pořád je tu samozřejmě šance, že se nám Skleněný (stejně jako jeho předchůdci) zalíbí mnohem víc než americkým kritikům. Na tyhle soudy dojde příští týden, do té doby je ale na místě snížení očekávání. Další mistrovské dílo z ranku Vyvoleného se na nás zřejmě neřítí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (52)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace