Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kolik sequelů, rebootů a remakeů šlo letos do českých kin?


ikona
KarelR
cocodej mi sve jmenoja, simonja, tonyanebezpecna laskavostnit z prizrakuprvní clovekpsi ostrovromastudena valkatiche mistotisnove volanitri billboardy kousek za ebbingemupgradeutoya, 22. cervencevdovyvelka hrazly casy v el royalezrodila se hvezdaztratili jsme stalina
Filmový divák nemůže žít jen z blockbusterů a zajetých sérií. Čemu byste letos ještě měli dát šanci? 

Asi nejsem jediný, kdo konstantně slýchá, že není na co chodit do kina. Prý tam jsou jenom sequely, rebooty, remakey... a hlavně milion superhrdinských comicsovek! Vždycky je mi trochu líto, že si tolik lidí vybírá filmy jen podle nákladnosti reklamní kampaně, velikosti rozpočtu a značkového zázemí - a ještě vzápětí nadávají, že je ta recyklace už nebaví. Právě proto jsem před pěti lety založil rubriku "originální filmy", která se je snaží odfiltrovat, a sem tam mrknu do plánu premiér, abych se ujistil, že neznačkové projekty stále drtivě převažují.

Jaká byla situace letos? Správně tušíte, že v kinech opět běžely hlavně originální kousky. Z 296 nových filmů, které jsme dostali v uplynulých dvanácti měsících, jich 239 nemělo žádného filmového (nebo televizního) předchůdce. To znamená, že se na značce svezlo jen 57 celovečeráků (= necelá pětina premiér), jež se dají rozdělit na 4 prequely, 35 sequelů, 8 rebootů, 7 remakeů a 3 spin-offy.

Chcete si tipnout, kolik jsme nafasovali comicsáren? Z 296 filmů byli superhrdinové v celých 8 kouscích. Vyhnout se jim by tedy neměl mít problém, jelikož vám po přeskočení Black Panthera, Avengers 3, Deadpoola 2, Ant-Mana a Wasp, Úžasňákových 2, Venoma, Aquamana a kresleného Spider-Mana pořád zbývá 288 nových celovečeráků s jinými příběhy.

Jasně, nejdražší a dopředu nejznámější filmy jsou logicky vidět nejvíc. I tak vám ale nic nebrání v tom, abyste jim neobětovali čas ani peníze, a dali šanci letošním premiérám jako Tři billboardy kousek za Ebbingem, Coco, Velká hra, Dej mi své jméno, Nit z přízraků, Já, Tonya, Ztratili jsme Stalina, Tiché místo, Psí ostrov, Já, Simon, Studená válka, Tísňové volání, Utøya, 22. července, Upgrade, První člověk, Zlý časy v El Royale, Nebezpečná laskavost, Vdovy nebo Roma.

Potenciál na dobrý biják zkrátka není jen v rozpočtu a názvu, ale i v dalších faktorech (režisér, scenárista, schopní herci...), které se propagují o něco hůř. Dejte si proto o svátcích nějaký menší nový film, a třeba zjistíte, že letošní rok nebyl nikterak tragický. Zároveň jsou v diskuzi vítány i tipy na vaše nejoblíbenější "neznačkové filmy", co šly letos do kin, ať tohle krátké ohlédnutí napáchá co nejvíc doporučovacího dobra.

---

Vytáhni v hospodě: Aby toho nebylo málo, ještě tu mám pár tipů na "vánoční film" pro celou rodinu, které se teď řeší v jiné diskuzi. Z letošních kousků zkuste doma navrhnout Coco, Ant-Mana a Wasp, Kryštůfka Robina, Králíčka Petra, Alfu, Psí ostrov nebo Šíleně bohaté Asiaty. Třeba něco z toho projde...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace