Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Taxi


ikona
imf
luc bessonmz livemz speciálpeugeottaxi
Začátek Bessonovy úspěšné lajny 

Už je to neuvěřitelných dvacet let, co poprvé brázdil ulice Marseille sympatický taxikář se zlatýma ručičkama, co uměl každého svézt kamkoliv včas a policajtům se smál do zpětného zrcátka. Na každého ale jednou dojde a když Daniel omylem sveze trochu rychleji policajta Emiliena, musí s ním vyřešit záludný případ, aby dostal zpátky papíry na auto. Primitivní zápletka, ale nejen francouzské akční komedie si často vystačí s minimem děje - alespoň se pak neplete pod nohy všem těm humorům a honičkám. Luc Besson napsal scénář k Taxi během čekání na schválení rozpočtu k Pátému elementu. Jednoduše potřeboval po promýšlení komplexního sci-fi spektáklu vypnout, a tak z něj vypadla nenáročná buddy komedie, kterou Gerard Pirés dotlačil do brány sympatickým castingem a solidním řemeslem.

Možná vám na první pohled nepřijde Taxi ničím výjimečné, ale musíte si uvědomit, že tři roky před premiérou Rychle a zběsile zpropagovalo v českých kinech nejen francouzskou automobilku, ale i takový ten samo-domo tuning, ačkoliv v tomhle případě spíš v bondovském stylu. Zároveň Taxi navázalo na tradici francouzských buddy kriminálek a komedií. Besson rozhodně neobjevil Ameriku, ale právě díky Taxi se mu povedlo ten francouzský Hollywood vybudovat. A když pak pochopil, že pro západní trhy musí točit filmy v angličtině, zaplatil z tržeb prvních dvou Taxi snímky jako Kurýr a později i 96 hodin. Základy jeho producentského impéria tak stojí hlavně na bílém Peugeotovi, který dnes patří k nejikoničtějším filmových automobilům. 

Ano, tu půlhodinku jsme rozhodně měli o čem povídat. Můžete si ji jako už tradičně pustit na YouTube, nebo poslechnout v mp3 na Podbean. Do konce roku pro vás chystáme ještě dva speciály a oba jsou tak trochu vánoční. První bude k mání v audiu už koncem tohoto týdne, v plné videoverzi pak koncem příštího. Další speciál dorazí mezi svátky. Tím pádem letošek završíme dvacátou epizodou. Na příští rok chystáme změny, ale zároveň zůstaneme věrní formátu, který jste si zjevně oblíbili. Děkujeme vám za přízeň i pochvaly. A nezapomínejte, že kromě malých obrazovek si nás můžete naladit i na těch velkých v rámci Popkulturních milníků v pražském Aeru. Tak neseďte v koutě a doražte.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace