Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Aquaman už drtí Čínu, Ameriku drží animáky


ikona
Cival
animákaquamanbohemian rhapsodycreeddcfantasticka zvirata a kde je najitfantasticka zvirata: grindelwaldovy zlocinygrinchharry potterjames wanjason momoamark wahlbergmichael b. jordanqueenrami malekraubíř ralfrobin hoodtržbyvdovywarner bros.
Režiséra Jamese Wana čekají díky Aquamanovi další fanfáry. 

Ani druhý víkend po štědrém Díkuvzdání se studia neodvážila vyslat do soutěže o poslední předvánoční miliony silné čerstvé sběrače. Nejúspěšnější premiérou tedy bylo znovuuvedení Schindlerova seznamu po dvaceti letech – a to přitom jeho mizerný půlmilion dolarů z víc jak tisícovky kin stačil až na hanebné čtrnácté místo pořadí. Holt některé re-releasy fakt smysl moc nedávají, zvlášť v dnešní době, kdy si už všechno pořídíte v top kvalitě za minutu na netu a 3Dčko už není tahákem (sem by se navíc, samozřejmě, nehodilo).

 

Bez vážnější námahy tak mohl první pozici kasovního žebříčku obhájit Raubíř Ralf se šestnácti miliony. Kdovíjaká rodinná trvalka z něj nebude, ale při mizerné konkurenci si mohl snadno připočíst dalších 16 milionů při střídmém poklesu výnosů o 37%. Na kontě tak svítí hezkých 140 mega a čtvrtmiliarda celosvětově, což může Disney v té bídě po Úžasňákových 2 celkem kvitovat.

Animovaný hit Universalu na druhé pozici je ale samozřejmě o level jinde. Hlavně v Americe, kde Grinch prostě umí odjakživa plenit peněženky. Stačilo to tentokrát sice těsně na stříbro s patnácti melouny za víkend, už příště ale Grinch Ralfa přeskočí. A i když mu ty famózní propady (jen minus 15%!) za týden naruší kreslený Spider-Man, miliony bude zjevně přisypávat až do Vánoc. Přesně tak, jak o tom studio pořizující tenhle pořád relativně levný animák snilo. V Americe se tedy půjde ještě daleko přes aktuálních 223 mega, průběžných 322 milionů celosvětově se bude taky výrazně navyšovat.

 

Štěstí obou animáků navíc spočívá v tom, že krom Spideyho na ně vlítne jen nevábná fantasy Smrtelné stroje a dospělácký Pašerák s Clintem Eastwoodem – a ne tak jako u nás už Aquaman. Ten se totiž vrhne do zámořských kin až těsně před Vánoci, ovšem se slušným balíkem v kapse, takže v DC a u Warnerů můžou být tentokrát dost v klidu. A nejen kvůli pozitivním reakcím, ale i proto, že film si odbyl parádní start v Číně a už má na kontě 96 milionů za pouhé tři dny promítání! Pochopitelně, přetrikované barevné fantasy na východě odjakživa zatraceně frčí… ale když k tomu přidáte celosvětově neutuchající hlad po comicsech a zámořskou vánoční poptávku po rodinných popcornech, čeká Jasona Momou a spol. zjevně slušný komerční hukot.

Bronz si s deseti miliony jistí černošský masturbační idol Michael B. Jordan jako Creed 2, jenž za mořem zabrnkal na ty správné struny a „osmého Rockyho“ vytlačil už na 96 melounů. Bude z toho víc jak 120 mega jen z Ameriky, takže nominálně přeskok jedničky, což se prostě cení.

 

Brambory loupou Fantastická zvířata, která pohříchu spadají spíš mezi výrazná podzimní zklamání. Nejen kvalitou, ale minimálně v Americe i kasovní výkonností. Aktuálních 145 mega je totiž slabých a ani hravě přidaná půlmiliarda z celého světa image tápající sáze moc nevylepší. Mě paní Rowlingová nikdy nebavila a režiséru Yatesovi došla pára zatraceně rychle, takže bych mohl cítit satisfakci… ale cítím spíš ohromně promarněný potenciál a smutnou fantasy nudu.

Od pátého místa už můžeme evidovat uchazeče o Zlaté glóby. Největší favorit Zrodila se hvězda sice poskočila jen na dva a půl milionu a jedenáctý flek, ale přidávají se kina, takže je zjevné, že se parádní debut Bradleyho Coopera úspěšně dožije nejen Vánoc, nýbrž i oscarové sezóny – těch 197 mega z Ameriky a 369 ze světa se ještě rozšíří. A na dvanáctce pak nabírá na síle Lanthimosova hvězdná artovka The Favourite (jeden a půl milionu z pouhých devadesáti kin). Nejvíc ale samozřejmě těží Bohemian Rhapsody, která k milionu diváků a ceně pro nejnavštěvovanější film roku z Čech přidává i stamiliony z celého světa. Globálně jsme už těsně pod šestikilem, z toho v Americe na luxusních 173 milionech. Obojí jsou neskutečné pálky a důkazy enormní obliby filmu u diváků.

 

Mezi rozpačitě přijatou komedii Instantní rodina, megapropadák Robin Hood a hororový průplach Ve spárech ďábla se vecpala ještě road-movie Green Book, jeden z těch klasických hereckých koncertů (Mortensen vs. Ali) s klasicky hluboce lidským poselstvím (bílý chuďas vs. černý pianista, co k sobě najdou cestu). Pět nominací na Zlaté glóby stačilo na připočtení čtyř milionů, takže jsme skoro na dvacce.

Desítku si pak ještě udržely Vdovy, které sice sklízejí chválu, kde můžou, režisér Steve McQueen a hlavní herecká tahounka Viola Davis ale už své oscarové hodiny zažili, takže jim už asi nebude v dohledné době souzeno… a film opustí top desítku s průměrnými 38 miliony z Ameriky (a s 65 celosvětově).

 

Kompletní žebříček tržeb najdete zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace