Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Raubíř Ralf a Creed válí, Robin Hood je obrovský propadák


ikona
TedGeorge
animákbohemian rhapsodybradley coopercreedfantasticka zvirata a kde je najitfantasticka zvirata: grindelwaldovy zlocinygal gadotgrinchharry potterlady gagamark wahlbergmichael b. jordanqueenrami malekraubíř ralfrobin hoodrose byrnetaron egertontržbyvdovywarner bros.
Poslední filmový Robin Hood na hodně dlouhou dobu? 

Něco mi říká, že hollywoodští místodržící budou na tenhle pomalu finišující rok hodně dlouho vzpomínat. Až na krátkou letní přestávku se totiž jede jedenáct měsíců na vlně obřích tržeb, které trhají jeden rekord za druhým a propadáků je oproti minulým letům velmi málo. Faktem je, že když už nějaký blockbuster kiny jenom profičí a propadne, je to se vší parádou. Ale nechme zatím zbojníka bivakujícího v Sherwoodu na pokoji a pojďme se věnovat tržebním premiantům.

Pořádně se do toho opřelo především pokračování Raubíře Ralfa. Minulý víkend jsem se bál, že pár set tisíc potenciálních diváků odláká v kinech vládnoucí animák Grinch, ale výsledných 84,5 mega za prodloužený víkend je bez přehánění hodno díkůvzdání. Disneyovci už potřebovali hit jako prase drbání a mohutný animovaný sympaťák s hlasem Johna C. Reillyho jim ho dopřál.

Dvojka totiž překoná tržby jedničky (190 milionů) a já si myslím, že konec je v Americe naprosto reálný za hranicí 230 milionů dolarů. Nemluvě o světě, kde Myšákovi jistě také pokvete pšenka a půl miliarda padne cobydup. V tuto chvíli totiž první várka zemí hlásí k americkým 85 melounům dalších 41 míčů. V pátek to dokonce chvíli vypadalo na 100 mega za prvních 5 dní v amerických kinech!

To by smetlo i Ledové království a Ralfa katapultovalo mezi největší disneyovské hity vůbec. Nakonec to až taková síla nebyla, ale to vůbec nevadí. Proč je vlastně dvojka Ralfa takový hit? Kromě palec nahoru zvedajících kritiků (RottenTomatoes hlásí 86% spokojených recenzí s průměrným hodnocením 7,2/10) se Disneymu prý povedlo zburcovat internet a lidé sdíleli trailery a klipy s intenzitou myslivců na Vsetínsku nahánějících nezbedného medvěda.

Tržby animáků startujících na Díkuvzdání

No a „trademarkem“ dvojky jsou samozřejmě slavné princezny, ze kterých hlavně v Americe „učůrávají“ úplně všichni. Dream Team princezen v čele s Elsou a Rapunzel byl od Disneyho mistrovským tahem, který sice ve filmu nepomrkává na diváky s deapoolovskou intenzitou, ale rodiče pouštějící ratolestem každou sobotu ráno Ledové království na to prostě slyší. Vážně jste si mysleli, že nějaký kredit připíšu i Gal Gadot? Nelžete si do kapsy. Kdyby tam nebyla, tak se vůbec nic nestane.

Rychle k druhému místu, které by většinu jiných víkendů stačilo na piedestal. Creed 2 také příjemně překvapil. Oproti jedničce, která před dvěma lety otevřela s 42 milionovou intenzitou, dvojka naplno těží z velmi atraktivního návratu boxerské legendy jménem Ivan Drago. A je z toho nádherných 56 mega za prodloužený víkend. Zatímco však jedničku poslaly velmi spokojené recenze kritiků a reakce diváků až k 110 milionům z USA, dvojka se podobné výdrže (v podobě skoro trojnásobků úvodních tržeb) pravděpodobně nedočká.

Kritici (a diváci) totiž často remcají a třeba takový Imf je nefalšovaně zklamaný. Abychom si rozuměli, těch 110 amerických mega s velkou pravděpodobností padne. Stejně tak celkových 173 světových milionů jedničky, dokonce bych se nebál spekulovat o čtvrtmiliardě. Do trojky s Michaelem B. Jordanem a Slyem ale podle mě tolik lidí už nepůjde. Pánové si totiž vystříleli svůj největší ruský trumf a já teď vážně nevím, jak chtějí ve třetím díle Draga trumfnout. Za ty vysoké tržby každopádně (naposledy?) respekt.

Bronz? Tam až příliš rychle klesá dvojka Fantastických zvířat. Po nic moc otvíráku 62 mega jedeme dolů o 53 % na 29 mega. Jistě, pokud připočteme i sváteční středu a čtvrtek, je těch 42 míčů přece jenom sympatičtějších. Ale průběžných 116 mega opravdu nedává naději na výrazně větší čísla, než těch mnou minule nastřelených 170 milionů z Ameriky. Ve světě je to naštěstí jiná kouzelnická pohádka a současných 440 melounů by na relativně slušných 700-800 míčů mělo stačit. Ale jedničku se vážně nepovede překonat v Americe ani ve světě. Což je bilance, jíž by ještě před pár týdny nikdo nevěřil.

Kdo bere bramboru? V nekonečných hromadách dolarů se přehrabuje Grinch. Pokračuje totiž v tržební krasojízdě, která mu za prodloužený víkend přinesla dalších 40 mega. Pokud bychom brali v potaz pouze třídenní tržby, tak to dokonce stačilo na bronz! V tuto chvíli jsme na necelých 180 milionech babek a cesta za čtvrt miliardou jenom z Ameriky je umetená. No a svět už se také pomalu rozjíždí. Universalové se blaženě usmívají při pohledu na dalších 35 milionů z prvních několika světových premiér a reálné možnosti na konec u hranice půl miliardy. Prostě další levný (Ralf stál dvakrát tolik) hit ze stáje animované filiálky stojící za všemi těmi Padouchy, Mimoni a Mazlíčky.

Páté místo píše Bohemian Rhapsody, která na Díkuvzdání chytila v USA druhý dech, a právě suše překonala 150 mega. Ta pravá pohádka však začíná při pohledu na čísla ze světa. Tam už jsme opravdu jenom kousek od půl miliardy (na 472 milionech), a kdo ví, jestli se s takovou výdrží Queeni nezastaví až u hranice 600 milionů dolarů. Máme tu tedy horkého kandidáta na největší tržební překvapení roku, přátelé.

Nejvýdělečnější filmy celosvětově za rok 2018

Na šestém místě se přece jenom stabilizovala zklamavší Instantní rodina Marka Wahlberga a Rose Byrne. Po špatném otvíráku 14 mega se klesá o pouhých 19 % a těch současných 35 mega už přece jenom tolik nesmrdí propadákem. Ale vyhráno ještě Marky Mark nemá. Nesmíte totiž zapomínat, že rozpočet téhle levně vypadající romantické komedie byl 48 milionů babek, což je opravdu miliarda korun.

No a konečně se dostáváme k Robinu Hoodovi. Pokud alespoň trochu sledujete tržby, tak vás jistě rozesměje fakt, že za tímhle propadákem stojí průšvihy provázené studio Lionsgate. To je známé tím, že předprodává práva na uvedení svých filmů ve světě a financuje tím rozpočty svých bijáků. Možná si vzpomínáte na imfovo pár let staré tržební téma, ve kterém si redaktor MovieZone posvítil na fantasy propadák jménem Bohové Egypta.

Lionsgate tenkrát poprvé (a rozhodně ne naposledy) všem tvrdili, že byť jsou tržby 140 milionů dolarů drahého filmu z Ameriky pouhých 31 míčů, oni jsou vlastně v pohodě, protože mají vymakaný systém financování spoléhající na vysoké daňové úlevy a právě to předprodávání práv. A nic se vlastně neděje. No, právě že děje. Lví brána takto jenom chlácholí nervózní akcionáře a ve skutečnosti odepisuje desítky milionů.

Robin Hood s tváří Tarona „Eggsyho“ Egertona vydělal za prodloužený víkend vyloženě trapných 14 mega a s velkou pompou ho můžeme zařadit mezi ty největší filmové propadáky všech dob. Živě se totiž spekuluje o rozpočtu atakujícím 100 mega a ve světě se na britského Jánošíka také příliš chodit nebude. Recenze jsou bohužel mizerné a já už jenom kroutím hlavou. U Lionsgateů jsou králové všech packalů a takhle zabít vděčnou dobrodružnou látku, to se jen tak nevidí.

Osmičku mají Vdovy. Díky dalším 10 melounům jsme na 25 míčích a stojím si za tím, že to na víc než 40 mega z Ameriky stačit nebude. Je to škoda, protože obec kritická pochvalně mručí a mě tahle krvavá pomsta naštvaných dam docela láká.

Deváte místo bere Green Book a těch necelých 8 mega za první prodloužený víkend ve větším počtu kin je pro Universaly bezesporu zklamáním. Po nadšených reakcích z festivalu v Torontu (čile hypeovali i na místě přítomní pisálci z Česka) si totiž studio vysnilo tržební pecku a diváci jim to z nějakých záhadných důvodů vůbec nežerou. I kdyby ty poklesy následující týdny byly malé, stejně z toho víc jak 35 mega nebude. Škoda, já do toho kina (pokud český distributor dá) určitě půjdu.

No a žebříček zakončíme trvalkou a štamgastem tržebních žebříčků jménem Zrodila se hvězda. Ta pokračuje v krasojízdě a je už jenom necelých 10 mega od magické hranice 200 milionů dolarů v USA. Vše už bylo napsáno, tady se prostě povedlo úplně všechno a Warneři podle mého názoru nemohou dodnes uvěřit svému štěstí.


Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend bude v kinech odpočinkový. Jako každý rok totiž studia dávají prostor svým černým koním startujícím na Díkuvzdání a nové filmy premiérují, jenom aby se neřeklo. To bezezbytku platí o nevábně působícím hororu Ve spárech ďábla a muzikálové komedii se zombíky Anna and the Apocalypse. Ta se pro jistotu podívá jenom do několika kin a zmiňuji ji tu vlastně jen kvůli povedenému traileru. Víc vám za týden napíše Cival.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace