Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Jak se povedla historická řežba Outlaw King?


ikona
KarelR
chris pinedavid mackenzienetflixoutlaw king
Chris Pine si pod dohledem Davida Mackenzieho zahrál Roberta Bruce, duchovního následovníka Williama Wallace. Měl by vás jeho pokus o skotskou revoluci zajímat? 

Netflix začná mířit do ambiciózních vod. Už tenhle pátek vytasí nové Coeny a v prosinci Cuarónovu Romu, nejdřív se ale můžete mrknout na "pokračování Statečného srdce", v němž Skotové zase jednou bojují o nezávislost. Proměnilo se investovaných 120 milionů dolarů v žánrové zlato? Anebo se žádný zázrak nekoná? Za nás je situace o něco komplikovanější...

Jak to vidí Mr. Hlad:

Tenhle žánr mi už dost chyběl, takže jsem si historické drama Outlaw King (i přes pár ne úplně povedených věcí) nakonec docela hodně užil. Chris Pine by mohl být možná trošku… jaksi aktivnější, na druhou stranu jeho chybějící emoce tu dost vyrovnává překvapivě zajímavá postava Aarona Taylora-Johnsona a hodně dobrá Florence Pugh. Kvůli nim na to však stejně asi nikdo koukat nebude, takže důležitější je, že David Mackenzie dovedl skvěle vytvořit atmosféru toho ošklivého středověku, ve kterém byste fakt nechtěli žít. Všude je bahno, zima, pořád prší, všichni jsou špinaví a umírá se tu za pochodu. Hraje se tu navíc na realitu (nebo skoro realitu), takže bitvy jsou patřičně drsné, ale ne přehnaně explicitní a nikdy jsem neměl pocit, že násilí je tu samoúčelné. Závěrečný střet dvou armád je navíc opravdu lahůdková podívaná a je škoda, že si ji nemůžeme vychutnat v kině. Na výsledku je však bohužel vidět, že se muselo hodně stříhat a třeba celá prostřední třetina nebo „robinhoodovská“ pasáž by si zasloužila trochu víc prostoru. Celkově je to povedená historická řež, na kterou se dobře kouká a jakých je v posledních letech povážlivě málo. Takže za mě spokojenost.

Jak to vidí KarelR:

Outlaw King měl být epickou a pořádně drsnou historickou podívanou a... bohužel moc není ani jedním. Před deseti lety by asi šlo o žánrový nadprůměr, v době Hry o trůny je ale laťka o něco výš a David Mackenzie na ni bohužel nedosáhnul. Pine je pod jeho vedením matný až běda (což je po Hell or High Water docela šok), jeho hrdina nemá moc co nabídnout, a vůbec celý příběh je dějepisná přehledovka bez pořádného náboje, hmatatelného napětí nebo vymazlené akce, u níž by Ridley Scott smeknul klobouk. Všeho je tu prostě tak nějak málo a konec dorazí dřív, než se film pořádně rozjede, takže za mě akorát fajn průměr, jenž sice naplnil všechny škatulky (a má solidní finální bitvu), ale čekal jsem od něj mnohem víc než vyklidněný seriálový pilot.

Jak to vidí imf:

Mackenzie natočil spíš povinnou školní četbu a "osobák", nikoliv pokračování Statečného srdce, jak někteří doufali. Špinavost a neotesanost jeho středověku je ovšem návyková a Chris Pine jako Robert Bruce neuvěřitelně charismatický, takže těch úvodních třicet minut seznamování s nehostinným prostředím absolvujete s mírným úsměvem na rtech, který se bude už jen rozšiřovat s prvními, druhými i třetími jatky. A hlavně díky silným postavám a hercům přimhouříte oko nad masakrem na papíře, kde se evidentně škrtalo, trhalo a jeden odtržený odstavec se navazoval na jiný, podobně postižený. Výsledek je letem světem dějepisem, takže se nesmíte divit, že posloupnosti se občas nečekaně usekne hlavička, aby se za nějakým tím osudem místo pointy udělala jen tlustá krvavá čára. Přes tuhle dějovou rozháranost, způsobenou dost možná i mírným (čti neexistujícím) dramaturgickým dohledem ze strany Netflixu, má však Outlaw King poselství i koule, což asi víc, než mnozí čekali. Jako letmé nakouknutí do barbarských dob osvěžující, jako velkofilm dostačující, ale do letošní topky se dostane asi jen u lidí, co mají doma obouručák, ať už pravý nebo dřevěný.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace