Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Venom zase plení svět, Grinch nezkazil Vánoce


ikona
Cival
animákbohemian rhapsodybradley cooperbryan singerclaire foygrinchhalloweenj.j.abramslady gagamichael myersnight schooloverlordqueenrami malekstieg larssontržbyuniversalvenom
Podzimní kina se hemží hitovkami, až Disney musí závidět. 

Co si budeme nalhávat, tohle byl naprosto tutovej hit. Grinch rozbil svého času bank, i když ho hrál Jim Carrey a inflace ještě nevytlačila cenu lístků ani zdaleka na dnešní úroveň - rodinnou fantasy komedii tehdy Universal nasadil v půlce listopadu a vytežil z ní neskutečných 260 melounů. Zbytek světa sice moc nechápal, ale letos už pochopí: Nadčasovou látku o zeleném záškodníkovi podle doktora Seusse totiž tentokrát dostane ve snadno přístupné animované podobě, a to podle tvůrců megahitů Mimoni, Já, padouch a Tajný život mazlíčků.

 

Amíci už nicméně předpoklady naplnili, když vzali kina útokem a zahrnuli nového Grinche krásnými 66 miliony dolarů. Hranice solidního animáku je přitom 40 mega, hitovky 50 a Yeti, co pořád bivakuje v kinech, pro srovnání startoval na zhruba třikrát menší cifře. Takže tohle rozhodně je velký úspěch, co povede jen v Americe přes čtvrtmiliardu dolarů a díky nasazení před Díkuvzdáním a vánočními svátky nejspíš ještě o kus dál.

Universalu se tedy znovu náramně vyplatilo Grinche rozhýbat a vrhnout v půlce listopadu na stříbrná plátna. A nepochybně tak učiní do dvou tří let znovu. Velkou výhodu v tomto případě má v tom, že znovu vsadil na spolupráci s animátorskými kujóny z Illumination Entertainment, kteří nejen že umí vyrobit rodinnou bžundu veselou, barevnou a plnou roztomilých postaviček, co se hodí na merch, ale taky stále zatraceně levnou. Nějakých 70 mega z rozpočtu je tváří v tvář obchodní síle značky úplně směšných... a snadno přihraje studiu desítky milionů zisku. U Universalu budou mít hezké Vánoce. 

 

Výrazně lepší náladu ale budou mít i v Sony a nejspíš brzy udělají ze Spideyho svého oficiálního maskota. Zatímco totiž chlapec s pavučinami válí v herní sekci a chystá se na animovaný útok na kina, jeho nemesis Venom prodlužuje kasovní krasojízdu o další zásadní zářez. Start v Číně se mu totiž náramně povedl a už tak velmi silné tržby vykopl o 111 mega nahoru. Zatímco tedy Hardyho comicsový hnusák pomalu končí v Americe na osmém fleku se solidními 206 miliony, celosvětově už si pochvaluje náramných 673 mega a tlačí se k Deadpoolovi 2 mezi šest globálně nejúspěšnějších bijáků roku. Další kolo je neodvratné.

FILMY ROKU 2018 S NEJVYŠŠÍMI SVĚTOVÝMI TRŽBAMI  

Po seuqelu ale určitě musí bažit i strůjci hudebního hitu Bohemian Rhapsody. Na Queeny se totiž chodí houfně nejen u nás a v Británii, ale i v daleké Americe. Rozpočtově pořád velmi skromné životopisné drama (těch 52 mega je v tom rozmáchlém a v hudebních číslech mistrně zrežírovaném i sestříhaném bijáku cítit do posledního dolaru) se stává za mořem trvalkou, připisuje si dalších 30 melounů (propad jen o 39,6%) a hlásí stovku na účtě. Celosvětově to pak dělá báječných 285 melounů, takže ty úvahy o půlmiliardě rozhodně nelze brát jako výstřel do tmy. Ohromný úspěch a i navzdory nepříliš spokojeným kritikům bych se nedivil, kdyby nadšení diváků vyneslo tuhle euforickou oslavu Freddieho talentu až k oscarovým nominacím.

      

Žebříček se vlastně dá rozdělit na hity a zklamání. A nakonec v té méně optimistické části je válečný horor Overlord, v němž produkující J.J. Abrams dokazuje svoji výjimečnost. Ani pozitivní kritiky ovšem tenhle poměrně originální projekt nevykoply mezi velké hitovky. Deset mega na úvod povede maximálně k třicítce, a protože rozpočet byl ještě o desítku vyšší, můžeme i tady mluvit o rozpacích.

Ještě výrazně větším zklamáním je ale disneyovský Louskáček, který stál 125 mega a celosvětově aktuálně přepočítává jen 35 z Ameriky a 97 celosvětově. Tohle se teda vůbec nepovedlo a Disney bude chtít na tuhle přeplácanou rodinnou fašírku co nejrychleji zapomenout.

Mizerné jsou ale i výnosy Dívky v pavoučí síti. Ta se rozeběhla s osmi americkými miliony a naprosto vyhoří těsně nad dvackou. Od začátku bylo jasné, že adaptace dalšího dobrodružství slavné postavy Lisbeth Salander z parádních kriminálek Stiega Larssona bude těžit peníze hlavně z Evropy. Tohle je ale až příliš bolestný fail. A s ohledem na nevýraznost a (ne)kvality filmu si nelze představit, že by projekt spasily tržby z ostatních kontinentů. V Hollywoodu je Lisbeth zjevně prokletá.

 

Parádní výdrž (pokles jen o 27%!) si dál šlechtí srdcervoucí hudební flák Zrodila se hvězda. Cestičku k Oscarům umetává už 178 melounů z Ameriky a 322 celosvětově, přičemž je jasné, že ještě nekončíme. Pro Coopera i Gagu parádní úspěch, jemuž by asi v místnosti se sto lidmi celých 99 nevěřilo.   

Na sedmičce si normu plní Tyler Perry s novou konverzačkou o černošských dámičkách Nobody´s Fool. Aktuálních 24 mega není kulervoucích, ale naznačuje, že i tady se půjde v úhrnu do plusu, tak jak je u Perryho kýčovitých kousků zvykem. 

Desítku pak uzavírá globálně čtvrtmiliardový návrat Halloweenu a antirasistická dojička slz The Hate U Give

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí Fantastickým zvířatům co nejvíc odolat komedie Instant Family a kriminální drama Vdovy. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace