Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních listopadových filmů


ikona
KarelR
3 dny v quiberonubohemian rhapsodychvilkyclimaxdivkamimoradna zpravamladi zabijacioni a silvioutok z hlubinvdovy
O Bohemian Rhapsody asi víte, tím ale listopadová nadílka bez sequelů, spin-offů a restartů teprve začíná... 

Letošní listopad patří hlavně návratu Fantastických zvířat, jimž bude (z dálky) dýchat na záda dvojka Creeda. Tím ale nabídka zajímavých filmů rozhodně nekončí, naopak tu máme kupu neznačkových novinek, které tvrdě útočí na lepší hodnocení.

1. listopadu

Bohemian Rhapsody

V posledních dnech mě docela baví kauza "Jak může být sakra Bohemian Rhapsody třetí nejlepší film všech dob?!" Biografie Queenů nadchla tolik diváků, že ji algortmius ČSFD (na chvíli) vystřelil do magické topky, a stejně jako u Rivalů a Nedotknutelných se to řeší horem spodem. Vy si to samozřejmě přeberte dle libosti. My jsme na film nicméně poslali Mr. Hlada, který v recenzi hlásí osmičkovou spokojenost: "Příběh jedné z nejlepších hudebních skupin všech dob Queen a jejího charismatického zpěváka Freddieho Mercuryho pojali tvůrci spíš jako velkolepou oslavu jejich hudby, energie a kamarádství než jako klasický životopis. Namísto informací ze soukromí, umírání na AIDS nebo vyhrocených konfliktů mezi hrdiny se tu koncertuje, zpívá a tvůrci se pokoušejí především bavit. Fandové to nejspíš ocení, pokud ale vyrazíte do kina s tím, že se dozvíte něco víc nebo nějak výrazněji nahlédnete do Mercury soukromí, asi odejdete zklamaní."

Climax

Asi vás nešokuje že na nový taneční biják Gaspara Noé vyrazil Rimsy. Jako vždy tu bylo riziko, že bude dvě hodiny trpět. Ve výsledku z toho však je osmičková trefa, jelikož prý "Noé nepřekvapil a pojal taneční horor ve svém klasickém duchu - tedy tak, že obalil banální myšlenky nekompromisní formou, která posunuje divácký zážitek až na hranici snesitelnosti. Ale takhle to mám prostě rád. Tentokrát to navíc dělá o trochu přístupněji, přímočařeji a pro leckoho tedy silněji než jindy."

15. listopadu

Dívka

Jestli máte chuť na opravdu silný film, měli byste vyrazit na Dívku. Příběh patnáctileté trans ženy Lary, která se snaží fungovat na elitní baletní škole, si v Cannes došel pro Zlatou kameru a pro cenu za nejlepšího herce v hlavní roli. Očividně tak půjde o vysilující zážitek, kterému těch 76% na ČSFD a 7,8/10 na Rottenech bez problému věřím. Stačí se podívat skvělý trailer!

Mimořádná zpráva

Českých novinářských dokumentů není moc, takže je Mimořádná zpráva od Tomáše Bojara cenná už z principu. Film obtočený kolem oznámení (druhé) prezidentské kandidatury Miloše Zemana nám mohl ukázat spoustu zákulisních pikantérií. Z Rimsyho šestkové recenze mám nicméně pocit, že se velká hitparáda bohužel nekoná: "Jednodenní natáčení o tom, jak dvě podobná média zpracovávají zprávu, která nikterak zásadní není. Už z této věty jsou patrné nedostatky jinak pěkného nápadu. Dílo je pro fanoušky tuzemského politického bizáru příjemným pokoukáním, mnoho zásadního či nového však nepřináší."

Oni a Silvio

Paolo Sorrentino se konečně vrátil za kameru, jednoznačný úspěch jako u Velké nádhery a Mládí z toho ale není. Biografie Silvia Berlusconiho se totiž proměnila v dvouapůlhodinovou přehlídku orgií a bizarního politikaření, jíž Rimsy napálil jen šestku a vidí v ní tudíž jasné rezervy: "Oni a Silvio je poněkud nedotažený lartpourlartismus, který sice neustále baví atraktivními záběry a nahými ženštinami, avšak myšlenek servíruje pohříchu málo. Sorrentino v duchu své poslední tvorby nenechá diváka vydechnout, ale tentokrát to prostě na něco zlomového nestačí."

22. listopadu

Chvilky

Chvilky od Beaty Parkanové vypadaly dobře už z traileru a je trochu škoda, že nemají silnější kampaň. Komorní drama o mladé Anežce, která není zrovna konfliktní dívkou (takže jí okolí maličko trhá na kusy), by totiž určitě nemělo zapadnout. Jak tomu pomůžeme my? Jako obvykle všechno visí na Rimsym, jenž v sedmičkové recenzi láká na "osobní zpověď současného mladého života se všemi jeho nejistotami, traumaty a komplexy. Parkanová za kamerou i Boková před ní podávají sympatické výkony, díky nimž by si tento malý filmeček své diváky dozajista zaslouží."

Mladí zabijáci

Zdaleka nejujetějším listopadovým filmem (ok, druhým po The Perfect Kiss...) budou Mladí zabijáci. Středoškolská sociálně uvědomělá řezničina, která chce nahradit Spring Breakers, je v trailerech divoká až běda. O to víc zamrzí vlažné ohlasy (rating na Rottenech se zastavil u 6,3/10) a skoro neexistující domácí kampaň, jelikož mám pocit, že by omladina na tenhle koncept slyšela. Snad se to ještě nějak zvedne!

Útok z hlubin

Gerard Butler se nám zakopal v béčkách a jen tak z nich asi nevyleze. Jeho Pád Bílého domu se vlastně docela povedl, to ale bylo pět let zpátky a od té doby se na nás sype jeden průšvih za druhým. Zapadne mezi ně i Útok z hlubin? Bohužel ano. Ponorkový akčňák se totiž "chlubí" rottenovým ratingem 4,7/10 a správně tušíte, že na něj v Americe nikdo nepřišel. Bude to u nás lepší? Nemyslím si. Po selhání Bohů Egypta a Geostormu je holt Butler úplně v háji a jen tak něco ho nezachrání.

29. listopadu

3 dny v Quiberonu

Černobílý film v kinech = Rimsy míří na pokladnu! Tentokrát utrácel už v červenci na Letní filmové škole, kde naše cinefilní jistota vyrazila na drama o stárnoucí Romy "Sissi" Schneider. Jak to s ním dopadlo? Sedmičková recenze je jasným palcem nahoru, a pokud chcete vědět víc, vězte, že "tyhle portréty zestárlých hvězd minulosti mívají kolísavou kvalitu, ale obraz nezlomné Romy Schneider patří k těm povedenějším. Artové konverzační drama s nádechem nostalgie ničím nešokuje, ale ty dvě hodiny s ním příjemně utečou a zanechají ve vás i pár zajímavých myšlenek..."

Vdovy

Kdybych si měl loni tipnout nejlepší listopadový film, okamžitě bych vsadil na Vdovy. Drsná kriminálka Stevea McQueena (Hlad, Stud) vypadala famózně už z první upoutávky, je tedy nadmíru potěšující, že nakonec potvrdila svoje kvality. Na Rottenech září luxusní rating 8,5/10, textové ohlasy jsou plné nadšení, a vlastně neexistuje důvod, proč byste neměli vyrazit do kina. Takhle razantní žánrovky se totiž nerodí každý den!

Co jste si vybrali z listopadové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v prosinci!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace