Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Desperado


ikona
imf
antonio banderasdesperadomz speciálquentin tarantinorobert rodriguezsalma hayeksteve buscemi
Kytara, co nosí smrt 

Desperada v redakci milujeme, protože nás trefil mezi oči v době, kdy jsme byli ještě teenageři a podobný nářez jsme od nikoho z Hollywoodu nečekali. Aby taky jo, když s ním přišel mladý poděs jménem Robert Rodriguez, kterému studio dalo sedm milionů dolarů jenom proto, že předtím natočil v podstatě to samé v bleděmodrém, akorát na šestnáctku a za vlastní peníze v ulicích malého mexického městečka, kde vyrůstal. Robert Rodriguez miloval filmy od narození a věděl, že se chce stát režisérem. V plnění tohohle snu mu nezabránily ani chudé poměry, ve kterých vyrůstal. Natočil krátký film a dostal se na festival. To ho přesvědčilo o tom, že má šanci se prosadit. Nechal se v sousedním Texasu napíchat experimentálními léčivy a utržené peníze vrazil do natáčení akčního celovečeráku o potulném kytaristovi. Stálo to celé sedm tisíc dolarů, spoustu vynalézavosti, nervů místních úřadů, kterým dělal mladý Rodriguez brajgl pod okny, ale klaplo to a El Mariachiho někdo z Columbia Pictures viděl na improvizované projekci a rozhodl se dát mladíkovi tisíckrát víc peněz, aby to natočil pořádně a studio mohlo oslovit hispánské publikum.

A zbytek je historie. Nejen že Desperado nakopnul kariéru Antonia Banderase nebo Salmy Hayek, díky němu se Rodriguez potkal s Quentinem Tarantinem a dokázal za i tehdy skromné peníze natočit neuvěřitelně líbivý akčňák s nadhledem, kde jsou nejen všechny ty skvělé nápady, ale navíc i moc hezký look se špičkovou choreografií, tak akorát neposednou kamerou a dokonalým panoptikem postav. Rodriguezova vynalézavost někdy hraje proti němu, když objevuje další a další slepé uličky kinematografie, ale Desperado byl první erupcí jeho nefiltrovaného talentu, a dodnes zůstává dost možná jeho nejpovedenějším a rozhodně nejupřímnějším filmem. 

Už jenom vzpomínat na zákulisí natáčení by samo o sobě vydalo na hodinový speciál, takže jsme tentokrát těch necelých čtyřicet minut sázeli ve stejně rychlém tempu, v jakém Antonio Banderas plýtvá olovem a klestí si cestu za pomstou. Pokud nemáte čas na video, můžete si nás poslechnout ve formě podcastu na serveru Podbean a samozřejmě doufáme, že nám kromě lajku necháte tady pod článkem nebo na YouTube nějaký vzkaz. Pochvalte nás, zkritizujte, nebo nám napište, co jste měli včera k obědu. Vaše odezva je pro nás důležitá, zvlášť ve chvíli, kdy plánujeme od nového roku pár změn a chceme pro vás tenhle formát dál vylepšovat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace