Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

D2DVD pohroma


ikona
imf
dvdsequel
 

Zajímá vás, co se pod touhle záhadnou zkratkou skrývá? Protřelejší lovci, zběhlí i ve videoregálech by mohli vědět, že se jedná o variaci na D2V nebo-li Direct To Video nebo-li Přímo Do Hajzlu. Proč tak silné výrazy? Stačí se podívat na plody tohoto relativně mladého trhu (pokud mluvíme o Direct to DVD) a připravované hrůzy velkých studií, a nezbývá než lomit rukama.

Už jsme o této problematice několikrát psali a rádi se k ní znovu uchylujeme, když není v internetovém hájemství žádná rozumně vypadající novinka (ehm ;), ale řekněme si to na rovinu. Pokud se nezmění přístup studií k tomuto regálovému žánru, čeká nás mnoho bolestivých hodin u našich domácích kin.

Termín domácí kino nabral v posledních měsících, s nástupem HD plazem, LCD televizí a projektorů nový význam. Už před lety jsme si mohli vychutnávat 5.1 zvuk, mnohdy ve větší intenzitě než v kinech (záleží na to, co snesou vaši sousedi), ale až poslední výkřiky techniky smazaly největší problém - velikost obrazovky a její rozlišení... Zážitku z kina doma sice nikdy nedosáhnete, protože jde ve velké míře o tu atmosféru kinosálu, nabitého lidmi, ale s více než metrovou uhlopříčkou, optimální pozorovací vzdáleností a pohodlným křeslem se v zatemněné místnosti dají dělat divy. A to pořád ještě čekáme na HD formáty (o blízkém setkání třetího druhu s jedním z nich si brzy přečtete v blogu ;). Proto ani není žádným překvapením, že čím dál tím častěji slyšíme hlášku "na tohle se podívám až to vyjde na DVD". Díky takto uvědomělým divákům se tržby z kin a DVD víceméně srovnaly (liší se to titul od titulu, ale video a TV práva už kinotržbám v globálním měřítku hodně šlapou na paty).

Velká hollywoodská studia se tak jala nový trh obsazovat a plodit záležitosti jako The Net 2.0, 8MM 2 nebo Hollow Man 2. Sequely relativně známých filmů se prodávají jako housky a jen málokterý z běžných diváků řeší, že se jedná o filmy bez velkých hvězd, zručných režisérů, nemající většinou s předlohou společného zhola nic. Pokud bych měl být ostřejší, je to hnůj, který studia dobrovolně naházela na relativně čisté štíty prvních dílů. A vzhledem k velkým tržbám se tenhle kolos jen tak nezastaví. Dokud to sype, tak bude Hollywood s radostí vyrábět břečky za 5 milionů, kterým se jejich rozpočet vrátí během tří týdnů na pultech. Osobně jsem měl tu čest s druhou Sítí a druhým Mužem beze stínu a místopřísežně prohlašuji, že podobný odpad bude jednou, až dojde k božímu zúčtování, honit v pekle Stevena Seagala. Prostě to není špatné, je to horší než špatné.

Na své zprznění momentálně čekají snímky jako Butterfly Effect, Prince & Me, Van Wilder nebo Dr. Dolittle (ten se stihnul zprznit už druhým dílem, ale tohle bude zřejmě extrém - od června i v našich půjčovnách). Taktika je jasná - vzít vedlejší postavu a vystavět kolem ní nějaký ten děj a když to náhodou vyjde tak třeba i opít nebo zhulit nějakou hvězdu, aby podepsala smlouvu na cameo (a pak toho po vystřízlivění těžce litovala). Jistým paprskem naděje může být sequel k Dukes of Hazzard, který je sice kompletně přeobsazen, ale jedná se o prequel se solidním rozpočtem i ambicemi. Možná bude mít úspěch a studia pochopí, že se vyplatí trochu zainvestovat do kvality. I když... co to sakra plácám... bude to hovadina na entou. Radši zrušte průkazky do videopůjčoven a utíkejte krmit labutě. Všechno je lepší než tohle.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace