Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Halloween vládne, Leonidas chřadne, Mr. Bean smutní


ikona
TedGeorge
bradley cooperdamien chazellegerard butlergoosebumpshalloweenhororhusí kůžejamie lee curtisjason blumlady gagamichael myersnight schoolprvní člověktržbyvenom
Konkurence zaspala a Halloween si nadále užívá tržební piedestal 

Byl to klidnější víkend v zámořských kinech. Studia totiž dobře věděla, že Halloween bude i nadále pokračovat v tržební krasojízdě, a poslední říjnový víkend tak použila jako odkladiště svých nezajímavých premiér, které vlastně v kinech nikdo nikdy nechtěl vidět. I proto je pořadí na stupních vítězů totožné s tím z minulého týdne a prakticky jedinou interesantní otázku pokládal Jason Blum produkující nový Halloween. Jeho tázací věta zněla: „Udrží si ten levnej horor svoje momentum a překoná v amerických tržbách moje milované dítko Uteč?“

Odpoveď je „Ano“. Uteč, toho času nejvýdělečnější film od společnosti Blumhouse, si na jaře roku 2017 přišlo v USA na nádherných 176 milionů babek a Halloween se přes tuto hranici na 99 % dostane. Za právě končící víkend si totiž připisuje rozumné propady o 58 % a dalších 32 mega do pokladničky Michaela Myerse. Tím pádem jsme po dvou týdnech na 126,5 milionech pocházejících ze země za velkou louží. Jste z těch propadů trochu zklamaní?

Klid, s tím se počítalo. Co se hororů týče, tak tam jsou naprosto běžné padáky o 60–70 %. Jistě si vzpomínáte na nedávnou Sestru. Ale třeba i kvalitní a hitová dvojka V zajetí démonů klesala druhý víkend o nezanedbatelných 63 %. Tím pádem je těch 58 procentních bodíků dolů relativně slušný propad, který Halloweenu rozhodně nezavírá dveře k výsledným dvěma kilům z Ameriky. Jenom si na potvrzení toho čísla budeme muset počkat na příští víkend, který bude ve znamení dušiček. A tím pádem se předpokládají nízké propady.

Na druhém místě pořád udivuje Bradley Cooper zaučující Lady Gaga. Poklesy jsou menší a menší (minulý týden 33 %, tento už jenom 26!) a dalších 14 mega znamenající průběžných 149 milionů z Ameriky jasně ukazují, že celková dvě kila z USA jsou fakticky jistá. Vše už bylo napsáno v minulosti, já na tomto místě jenom dodám, že Zrodila se hvězda válí i ve světě a díky nádherným propadům kam se podíváš přepočítává už více než čtvrt miliardy celosvětově! Warneři si mnou ruce jako už dlouho ne. A Bradleymu teď jistě bez ustání zvoní mobil s nabídkami, které se neodmítají.

A radost mají i u Sony. Bronzový Venom totiž táhne i čtvrtý víkend v kinech. Jinak by neklesal o nádherných 40 % a nesypal dalších 10 mega do soňácké kasy. Průběžně mají Hardy a spol na kontě skoro 180 melounů. Ta dvě kila z USA byla jasná už minulý týden, teď to pomalu začíná vypadat na finiš za hranici 210 melounů. No a když se dívám na celosvětové tržby, které se opravdu překulily přes půl miliardy (a to je v záloze ještě premiéra v Číně a Japonsku!), tak musím přes zuby procedit slovíčko „kudos“, a popřát studiu pohodové vyjednávání nové smlouvy s Tomem Hardym. Ta dvojka by totiž opravdu měla vzniknout.

Bramboru kupodivu bere dvojka Husí kůže. Konečně se začíná projevovat, že je to rodinný film a poklesy by tedy neměly být vyšší než 40 %. Tentokrát to bylo dokonce méně než 23 procentních bodíků a dalších 7,5 mega pro produkující Sony znamená průběžných 38 milionů. Nikdo se nevěší, protože rozpočet se prý podařilo snížit na 35 míčů (to víte, když nemusíte platit desátek Blackovi…) a tím pádem se to časem asi zaplatí. Jenom té trojky už se ta hrstka fanoušků nedočká.

Na pátém místě se jasně ukazuje, že Gerard Butler už to asi nadobro vzdal. Jak jinak si vysvětlit, že po  obludném Geostormu kývnul na další vysmívanou srágoru, ve které zachraňuje svět. Útok z hlubin se dočkal tragických 36 % pozitivních recenzí doprovázených průměrným ratingem 4,7/10. Diváci se potom nudně vypadajícímu béčku vysmívají pouhými 6,6 miliony dolarů za první víkend, což je z počtu 2 720 kin docela průšvih. U svého dalšího filmu to jistě pocítí i Butler, který si prý za roli drsného kapitána ponorky řekl o 10 mega. Něco mi říká, že naposledy.

Rozpočet byl totiž 40 mega a byť se Lionsgate zaklíná tím, že většinu této částky zase jednou pokryl předprodej práv do zahraničí, nenechte si lhát do kapsy. I kdyby v tom bylo studio namočené jenom za 5 mega, dalších 15 – 20 muselo vypláznout za klasickou americkou reklamu doprovázející takto velkorysou premiéru v kinech. Oni by na tom vlastně tratili, i kdyby do rozpočtu investovali 0 dolarů. Ne, tenhle průšvih nikdo ze zúčastněných neokecá...

Koho tam máme na šestém místě? Kritiky i diváky vychvalované černošské drama The Hate U Give. Foxové průběžně přidávají další a další kina, ale stejně mi těch 5,1 milionů z více než 2 300 kin nepřijde jako nějaké velký důvod k jásotu. Uvidíme, zda film vydrží v kinech až do předávání nějakých prvních výročních filmových cen. Jinak se obávám, že hranice 30 milionů z Ameriky bude konečná. Ambice byly jistě větší.

Smutnit už oficiálně musí mladý a talentovaný režisér Damiene Chazelle, okupující sedmou pozici s necelými pěti míči. Jeho První člověk totiž vyklízí pozice rychleji, než by se všem zainteresovaným líbilo. Studio by si jistě představovalo klesání ve stylu Zrodila se hvězda, místo toho drama přepočítává každý víkend propady kolem 45–50 %. Pokud to takhle půjde dál, tak může chválený pohled do hlubin Armstrongovy duše skončit pod hranicí 50 milionů babek. Ve světě to není o moc lepší a finiš pod hranicí 150 milionů dolarů bude tak tak stačit na splacení 60 milionového rozpočtu.

Osmé místo? Animák Yeti: Ledové dobrodružství. Po tom dvacetimilionovém otvíráku to chvíli vypadalo jako průšvih, naštěstí se kreslený chlupáč začal chovat jako správný animák a připisuje si malinké poklesy. V Americe jsme aktuálně 72 milionech, ve světě na ještě vyšším numeru. Co se hodnotících soudů na tržební výkonnost tohoto dětského filmu týče, tak jsme se z kolonky „propadák“ přesunuli do šuflete „nenaplněné ambice“. Uvidíme, jestli to za pár týdnů nebude stačit na populární poličku „něco do plusu“.

Na devátém místě válčí o poslední zbytky dolarové pšenky řachanda Večerní škola s Kevinem Hartem a Tiffany Haddish. Průběžných 71,5 milionů z Ameriky znamená zařazení do přihrádky „decentní úspěch a možnost pokračování“.

Desítkou mi dělá radost Jonah Hill. Svůj režijní debut totiž prý zvládnul naprosto suverénně a když si čtu ty spokojené recenze na Mid90s, tak to musím vidět. Generační výpověď o skejťácích rezonuje i u zámořských diváků, kteří nechali ve dvanácti stovkách kinosálů 3 mega. To sice nezní nijak kolosálně, ale Jonah „Kopec“ rozhodně nedisponuje 20 melouny na reklamu. Všechny ty talkshow si poctivě obíhá sám a film už je tím pádem dost možná v plusu. Dobrá práce.

Nedá se nic dělat, bez odstavce a půl věnovaného Rowanu Atkinsonovi ten článek prostě neopustím. Byť je to až dvanácté místo a neměl by tu být. Johnny English totiž už nějaký ten týden znovu zasahuje ve světě, kde je z toho průběžných 100 mega a potenciál na pár desítek dalších milionů. V Americe je však Mr. Bean známý zhruba stejně jako Vlasta Burian v Somálsku.

Tím pádem dává neskutečně nízký milion celých šest z 544 kin vlastně smysl. Co smysl nedává, je sveřepost, se kterou špionážní komedii posílá do amerických multiplexů Universal. Že by nějaký dodatek ke smlouvě Atkinsona? No, každopádně Universal může jenom mlsně koukat i po těch 8 milionech, které v USA vydělala dvojka Englishe. Trojka si tu nedojde ani pro čtyři kulaté.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde:

Příští týden se premiéry dočká napjatě očekávaná Bohemian Rhapsody, ve které se bude Rami Malek snažit neudělat ostudu Freddiemu Mercurymu. Otázkou je, jestli bude Brianem Mayem a spol. utlumený životopis zajímat dostatek lidí. První odhady jsou docela optimistické. Své diváky si jistě najde i Tyler Perry, který si zaplatil Tiffany Haddish a bude doufat, že Nobody´s Fool vydělá víc jak 15 mega. No a konečně Disney, který to za pomocí Keiry Knightley zkusí „rozlousknout“ Louskáčkem, a podle všeho se mu to nepovede. Víc už vám napíše Cival.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace