Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních říjnových filmů


ikona
KarelR
az prijde valkacarodejovy hodinyjack stavi dumkralove zlodejuna chesilske plazinebezpecna laskavostprvni clovektomanzlaty podrazzlodejizly casy v el royale
Trier, Chazelle, Trojan, Feig, Goddard, Špaček... v říjnu se pere o diváky kupa schopných režisérských jmen. 

Pomalu se nám rozjíždí oscarová sezóna, jíž by mohlo kralovat hudební drama Zrodila se hvězda. To v novém "neznačkovém" přehledu samozřejmě nenajdete, protože jde o remake. Přistál tu ale jeho vesmírný konkurent a hrstka rozmanitých projektů, které dávají na vědomí, že je po chudším září zase na co chodit do kina.

4. října

Jack staví dům

Velký comeback Larse von Triera vypráví o sériovém vrahovi a... logicky na něj vyrazil chudák Rimsy. Film, z jehož premiéry v Cannes odešlo přes 100 lidí, je mnohými razantně zatracován. Náš expert na všechno, co ostatní nechtějí vidět, ale zklamaný nebyl. Naopak z něj v recenzi vypadla "velmi subjektivní osmička" s verdiktem: "I přes řadu dílčích výhrad jsem si Jackovo (či Trierovo) řádění užil a rád si ho za nějaký (ehm, docela dlouhý) čas dám znovu. I přes autorovo zaujetí sebou samým totiž Jack servíruje dostatek myšlenek a podnětů, aby si pozornost a uznání zasloužil." Tak dobře, no...

Toman

Toman patřil mezi nejočekávanější české filmy roku 2018 - už proto, že za ním stojí Ondřej Trojan, jenž nám v posledních dvou dekádách dopřál jen Želary a Občanský průkaz. 145 minut dlouhé drama chtělo být epickou dobovou freskou, která nám ukáže zásadní kus české historie. Výsledek je však podle Mr. Hlada šestkově průměrný a "bohužel se snaží být až příliš věrný realitě na úkor zábavy. Dvě a půl hodiny jsou skutečně moc, zvlášť, když se v nich většinu času nedějí moc zajímavé věci a ještě se pro jistotou opakují. Vynikající závěrečná čtvrtina ukazuje, že to mohl být nejen příběh nepříliš známého, ale důležitého člověka, ale i skutečně dobrý, zábavný a strhující film."

11. října

První člověk

Ryan Gosling si o víkendu konečně zaletěl na Měsíc a bylo z toho tristních 16 milionů dolarů. Kdo ví, jestli film v USA zabila kontroverze s vlakou, nebo životopis Neila Armstronga opravdu nikoho nezajímá. V boji o Oscary se však rozhodně neztratí, jelikož se jedná o skvěle natočený a často nervydrásající zážitek, který leckoho vyléčí z astronautských snů. Jak jsem psal v recenzi, trochu by to chtělo prostříhat linku s Armstrongovou manželkou. I tahle se ale jedná o kosmický triumf, jenž vás nemilosrdně zavře do kokpitu a vyšle vás na parádní výpravu ke hvězdám.

Zloději

Nebudu předstírat, že něco vím o filmografii Hirokazu Koreedy, Rimsy je na tom ale naštěstí mnohem lépe. Vyrazil proto i na jeho novinku Zloději, která vyhrála hlavní cenu na letošním festivalu v Cannes a... měla by tak být sakra dobrá? Ze sedmičkového hodnocení v recenzi mám pocit, že se žádný zázrak ve finále nekoná. Verdikt však od kina zas tak neodrazuje, jelikož podle něj Zloději "v určitých ohledech působí nedotaženě, avšak dohromady vytvářejí bohatou a barevnou mozaiku japonské mentality i správného znejistění ohledně zaběhlých společenských mechanismů." Tak si to holt ještě rozmyslete, no...

Zlý časy v El Royale

Zlý časy v El Royale rozhodně patřily mezi nejočekávanější filmy letošního podzimu. Těch 76% na ČSFD sice není nějaký zázrak, stejně jako Mr. Hlad však potvrzují, že si tenhle brutální propadák (7 milionů dolarů za první víkend!) diváky přeci jen zaslouží. Na co byste se měli připravit? Hladova sedmičková recenze se detailům záměrně vyhýbá. V podstatě vám ale stačí vědět, že "Drew Goddard natočil chytrou tarantinovku se zajímavými hrdiny, dobrými herci i zábavnou režií. Ke konci jí sice malinko dochází dech, ale celkově dovede díky nápadům, postavám a pár drsným zvratům hodně příjemně pobavit. Žánrová klasika jako z Cabin in the Woods z toho ale nejspíš nebude."

18. října

Až přijde válka

S českými dokumenty se teď nějak roztrhnul pytel a Až přijde válka se mezi nimi rozhodně neztratí. Příběh "obyčejného teenagera" Petra, jenž ve volném čase řídí domobranu Slovenskí Branci a má krapet extrémní společenské názory, se totiž podle prvních ohlasů povedl. U 72% na ČSFD vidím tři hvězdy z pěti od Mr. Hlada, takže se brzy možná dozvíte víc. Do té doby klidně mrkněte na trailer, který o filmu dává vcelku ucelený obrázek a nutí přinejmenším k povinnému zamyšlení.

Na Chesilské pláži

Představte si, že si po svatbě konečně dopřejete první sex a... není to tak úplně ono. Co s tím? Tak přesně tohle řeší nová romance Na Chesilské pláži, která nás zavede do roku 1962 a ukáže nám slasti i strasti tehdejší doby. Že tipujete hezký žánrový průměr? Inu, nejste daleko od pravdy. Na ČSFD totiž svítí 64% a na Rottenech je průměrný rating 6,4/10, což značí solidní výsledek s minimem kontroverzních překvapení.

Čarodějovy hodiny

Dětská fantasy Eliho Rotha už má na kontě přes 100 milionů dolarů a doprovází ji podobně sladěné přijetí jako Chesilskou pláž. 61% na ČSFD lehce překračuje 6/10 na Rottenech, Jack Black a Cate Blanchett tedy hrají v milé, avšak zcela průměrné žánrovce, která něco vydělá a zmizí v propadlišti dějin. Vzhledem k tomu, že kupa podobných filmů propadla a ještě byly hrozné, je to vlastně výhra. Nová série se tu však nerozjíždí, což Universal dozajista trochu mrzí.

25. října

Nebezpečná laskavost

Zlý časy v El Royale jsou říjnovou mysteriózní krimi pro pány a Nebezpečná laskavost pro dámy. Anebo je to naopak? To si musíte rozhodnou sami, nový film Paula Feiga, v němž Anna Kendrick hledá ztracenou Blake Lively, je ale podle všeho stejně dobrý jako "tarantinovka" s Hemsworthem a spol. Co přesně to znamená? Že 7/10 na Rottenech doprovází 76% na ČSFD. Po slušných trailerech nás tak zřejmě čeká další originální biják, který stojí za vidění - ať už za týden v kině nebo za pár měsíců doma.

Zlatý podraz

Komedie Po čem muži touží nám před pár týdny ukázala, že v Česku absolutně nezáleží na tom, jak máte zoufalý trailer - lidé se v domácí tvorbě přehrabují podle jiných kritérií. Zlatý podraz by tak mohl být bolestivým opakem, jelikož má famózní upoutávky, ale dost dobře se může stát, že mu to nebude nic platné. Kéž by se nové drama Radima Špačka (Pouta) nakonec povedlo a diváci mu neplivli do tváře. Ty trailery si totiž vážně nezaslouží nulovou účinnost!

Co jste si vybrali z říjnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v listopadu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace