Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Halloween


ikona
Mr. Hlad
david gordon greenhalloweenjamie lee curtismichael myersprvní dojmy
Jak se povedl návrat kultovního hororu?  

Halloween Johna Carpentera je hororová klasika, v níž se divákům představil ikonický zabiják Michael Myers a pomohl ke vzniku žánru slasherů. Po spoustě více či méně povedených pokračováních je tu nová verze, které všechny sequely a remaky ignoruje a hodlá navazovat přímo na jedničku. Reakce ze zahraničí jsou zatím hodně spokojené a očekává se i velký úspěch v kinech. My jsme nový Halloween před pár hodinami taky viděli. A jak se nám líbil, zjistíte na následujících řádcích. 

Jak to vidí Rimsy:
Green dokáže i zbytečným vedlejším postavám dát jednu sympatickou scénu, po níž budete doufat, aby zrovna tohohle nebožáka nechal maskovaný golem na pokoji. Ale v souladu s pravidly subžánru, z nichž moc často nevybočíme, nemá naprostá většina z nich šanci. Samozřejmě až na nezlomnou Jamie Lee Curtis, která poněkolikáté a zase z trochu jiného úhlu čelí řádění svého soka. Zároveň stihne i v souladu s dobovými požadavky stát v čele girl power, jež musí zachránit bezmocné či neschopné chlapy. Inu, Green dokázal vystihnout dobu a prostřednictvím osvědčených metod v aktuálním hávu vlastně definovat leccos z dnešní doby i žánru. Dobře odvedená práce, ale za mě se žádné zpovykané nadšení nekoná.

Jak to vidí Mr. Hlad:
Všechno je tam správně. A paradoxně právě to bude nejspíš pro spoustu diváků problém. Green a McBride jsou evidentně fandové originálu a slíbili, že se ho budou držet, jak jen to půjde a nakonec se jim to povedlo. Nejenom díky několika přímým citacím, slavnému hudebnímu motivu nebo sedmdesátkové atmosféře, ale i samotném přístupu k žánru a stylu. Nový Halloween je dost pomalý film, který si dává na čas jak v jednotlivých scénách, kdy člověk tuší, že Michael dřív nebo později udeří, tak i v celkovém budování napětí a čekání na závěrečnou konfrontaci. Osobně jsem si to strašně užil, protože jako duchovní pokračovatel Carpenterovy klasiky funguje nový Halloween prakticky dokonale. Ale bojím se, že spousta diváků, kteří nepatří mezi fandy, bude zklamaná. Nový Halloween odmítá být hororem pro publikum jednadvacátého století a chce být především dobrou dvojku ke čtyřicet let starému filmu a dělá to naprosto bez kompromisů. Za mě je to jedině dobře, ale vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to většina lidí nezkousla.

Recenzi čekejte velmi brzy

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace