Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Noví Gosling a Hemsworth zklamali, jedou Venom a Lady Gaga


ikona
Cival
bad times at the el royalebradley cooperčarodějovy hodinychris hemsworthdamien chazellehusí kůžejack blackkevin hartlady gaganight schoolprvní člověkryan goslingsmallfoottom hardytržbyvenomzrodila se hvězda
I oscarový tvůrce La La Landu může škobrtnout. 

Minulý týden si zámořští kinaři užili jeden z nejsilnějších podzimních víkendů kasovní historie, takže bylo celkem jasné, že První člověk Damiena Chazella nebude mít vstup do distribuce zrovna jednoduchý. Vynikající rekonstrukce dobývání Měsíce Neilem Armstrongem se sice dočkala velmi pozitivních recenzí (88% kritiků chválí při průměrném ratingu 8,1 z 10), veliký hype se ale neurodil a film se odpíchl jen od střídmých 16,5 milionů dolarů.

Stačilo to pouze na třetí místo v pořadí. Bohužel se tím rozplynuly vyhlídky na výraznější komerční úspěch, jímž by byly výnosy okolo sto mega - i šedesátka by po tomhle slabém rozjezdu byla dobrá. Možná ještě zásadnější pro studio Universal je nicméně vědomí, že velebený režisér Damien Chazelle vlažným startem ztratil reálné vyhlídky na výraznější zásah své novinky do oscarové soutěže - tentokrát se takový crowdpleaser jako La La Land, nebo tak originálně pojatá pecka jako Whiplash zjevně neurodil. A První člověk se navzdory svým řemeslným kvalitám schová ve stínu jiných hitovek.

 

Vládne Venom. Ten trumfuje ostatní zejména z hlediska byznysového, protože o nějakou novou vyspělou a jaksepatří kvalitní comicsovou klasiku tu doopravdy nejde. Rozpačité reakce se tomuhle rozšíření spider-manovského vesmíru ale povedlo celkem suverénně smáznout, což se projevilo na snesitelném propadu o 55% a zapsání krásných 35 melounů z druhého víkendu. Bohatě to stačilo na obhajobu první pozice, takže si v Sony musí mnout ruce, že se Spideym a jeho kumpány a protivníky dál tak vydatně koketují na nejrůznějších popkulturních platformách.

Venom si přitom hlasitě říká o pokračování, protože i když se kdovíjak nepovedl, diváky zjevně láká. A nemůže za to jen Tom Hardy, velkorysá kampaň a hlavně skvěle vykoumané načasování na dobu bez velkých popcornovek a blockbusterů. Na tom symbiontovi prostě něco evidentně je. A projevuje se to nejen na aktuálních amerických výnosech za 142 milionů, ale hlavně na úctyhodných 378 melounech z celého světa. Venom letí k té půlmiliardě hodně střemhlav.

 

Po dvoustovce z Ameriky baží i hudební doják Zrodila se hvězda. Skvělý debut režírujícího Bradleyho Coopera, který žene ke spoustě zlatých sošek Lady Gaga, si při třetinových poklesech připočetl dalších 28 melounů. Na kontě jich má po deseti dnech už 94, takže při svém skromném, ani ne čtyřicetimilionovém rozpočtu je už v plusu.

Warneři se na téhle nadčasové romantice ohromně napakují, protože i ve zbytku světa půjde o solidní hit a jednu z těch zásadních filmových událostí. A i když nebude mít úplně výkonnost Venoma, můžeme si být jistí slušným přísunem dolarů, a to i díky tomu, že o snímku budeme pravidelně slýchávat až do únorových Oscarů.

 

Kupodivu až bramborová příčka zbyla pro pokračování Husí kůže. Nečekaný rodinný hit roku 2015 se dočkal dvojky, která se snaží svézt na Halloweenu (bude zajímavé sledovat vývoj tržeb příští týden), svůj skromný rozpočet ale tentokrát nenarvala do žádných hereckých hvězd (Jack Black má jen štěk) a na výsledku se to alespoň malinko projevit muselo. Otvírák za 16 milionů je o třetinu pod úrovní jedničky, jejích 80 mega tedy nehrozí. Husí kůže 2 ani při rodinné povaze látky a 3Dčku nejspíš nepřekročí 55 melounů z Ameriky. Trochu zklamání.

Opravdovým průšvihářem mezi premiérami jsou ale až Zlý časy v El Royale. Mě to vůbec nepřekvapuje, protože film mi připadal absolutně neprodejný od prvních ukázek. A to i přes to, že se oblíbenému režisérovi Drew Goddardovi povedlo dát dohromady sympatický ansámbl… ani Bridges a ani Hemsworth bez kladiva ale nejsou pro diváky kdovíjaké vábničky.

 

To se v kontextu nikterak kulervoucích trailerů (na už tak těžko uchopitelný snímek) muselo negativně projevit na tržbách. Sedmimilionový otvírák a sedmá příčka v žebříčku jsou v tomto směru hotovým neštěstím a jen potvrzením, že Foxové byli v tomto případě z obchodního hlediska úplně mimo a radši měli thriller pustit rovnou na VOD platformy.

Teď už zpět ke starým známým: Filmy na pátém a šestém místě hlásí třetinové propady a tržby za devět, respektive osm milionů. U Yetiho nejde o žádné překvapení, protože animáky mají odjakživa dobrou výdrž. Barevná novinka o velehorském chlupáčovi je ale v Americe jen na 57 milionech, což je zklamání, a ani globálních 110 mega není kdovíjaká pecka. Naopak bláznivá komedie Night School s užvaněným oblíbencem afroamerických diváků Kevinem Hartem svými aktuálními 59 melouny solidně prospívá…

 

Na osmém fleku narazíte taky na Jacka Blacka, protože dělá dál brajgl v hororové/fantasy rodinné blbině Čarodějovy hodiny vedle Cate Blanchett. Necelé čtyři miliony film vytáhly na 62 melounů z Ameriky, cenné je ale i čerstvě překonaná stovka na celosvětových tržbách.

Desítku uzavírá vedle Nebezpečné laskavosti i černošské kriminální drama The Hate U Give, které si ze skromných dvou stovek kin došlo pro bezmála dva miliony. Filmu nepomáhají ani tak slavní herci nebo proslulý režisér jako spíš naprosto nadšené recenze, které nenápadný film tlačí na mnohem větší výsluní, než by si většina hollywoodských účetních myslela. Jestli skvělé reference a sílící šeptanda zaberou se dozvíme už za týden, kdy film expanduje do skoro dvou a půl tisícovek kin. Bude to jediná relevantní konkurenční novinka k obrozenému Halloweenu.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace