Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Venom i Zrodila se hvězda jsou obří hity


ikona
TedGeorge
a simple favoranne kendrickblake livelybradley cooperčarodějovy hodinyhell festjack blackkevin hartlady gaganight schoolpredátor: evolucešíleně bohatí asiatismallfoottom hardytržbyvenomzrodila se hvězda
Bude si muset Tom Hardy zahrát v pokračování Venoma?  

Ona nám ta dva měsíce trvající tržební hitparáda ne a ne skončit. Až na smutné výjimky jako Predátor totiž Hollywood servíruje do kin jeden tržební úspěch za druhým. Když se teď dívám na aktualizované odhady lákající na možný 65 milionový otevírací víkend pro Halloween, tak bude tenhle sladký sen losangeleských účetních ještě nějakou dobu pokračovat. Pojďme si rozebrat právě končící víkend v kinech a samozřejmě musíme začít Venomem.

Ten se dočkal moc pěkného osmdesátimilionového otvíráku v Americe a byť to mnohým bude znít stejně nepříjemně jako písnička skupiny Walda Gang v rádiu, je to úspěch. Poslední týdny se totiž tržební kecalové vzácně shodovali na otvíráku 55-65 kulatých a těch konečných 80 melounů je dostatečně vysoké číslo, aby se Sony mohlo pyšnit relativně překvapivou trefou do černého.

Kde se takový úspěch vzal? Někteří skloňují chytrý distribuční termín. Jiní připomínají, že Venom je populární a „vděčná“ komiksová postava. Mnoho diváků zároveň zajímalo, jak se s tímhle mimozemským symbiontem popasuje populární Hardy, a nijaké trailery kupodivu neodlákaly dostatečné množství potenciálních konzumentů. Prostě a jednoduše to je slušný – ne však naprosto zázračný – úspěch.

Americké tržby filmů Toma Hardyho

Zvlášť když se podíváme na čísla ze světa, která píší dalších 125 mega (!) a my už můžeme s poměrně velkou jistotou poslat výsledné celosvětové tržby Venoma za hranici půl miliardy babek. To bude - vzhledem k relativně nízkému rozpočtu 100–120 míčů - stačit na bezpečně zakotvení v profitabilních vodách. Jenomže není všechno zlato, co se třpytí. Dovedu si představit, že u Sony teď místo slavení schůzují s intenzitou soudruhů vládnoucích okresu na severu.

Problémem jsou samozřejmě tragické reakce, které komiksový blockbuster provázejí. Těch 31 % a průměrný rating 4,5 na RottenTomatoes jasně kvantifikuje nenávist, která film Rubena Fleischera provází. Objevují se slova: „Chaotický, směšný, naprosto zoufalý…“. Diváci samotní sice na internetu rozjíždějí virtuální hádky a rozhodně existuje početný tábor spokojených kinožroutů, kteří chtějí co nejrychleji další pokračování blockbusteru s Tomem Hardym. Problémem však je, že to možná nechce sám Hardy.

Ten nezůstal dlužný pověsti rebela, kterého studia pokud možno příliš neposílají na "Tour de Press" předcházející premiéře. Tom už novinářům stačil prokecnout, že 30–40 minut jeho oblíbených scén ve filmu vůbec není. Byť ho následně zoufalí hlavouni ze Sony donutili komentář upřesnit, pohroma byla na světě. Nemluvě o Michelle Williams, která řekla, že roli Anne vzala hlavně kvůli penězům a možnosti pracovat s Hardym. No a konečně režisér Ruben Fleischer, který se nechal slyšet, že už se těší na možnou eRkovou verzi, která by případně mohla vyjít na modrých nosičích. Přeberte si to sami.

Sony tedy řeší dilema. Na jednu stranu vydělá slušné peníze a skoro by se tedy nabízelo okamžité (znovu)potvrzení Moebiuse, Silk, Black Cat and Silver a dalších snímků z jejich plánovaného „mini-universa“. Na druhou stranu jim však Venom udělal tu nejhorší možnou reklamu a kromě milionů diváků pravděpodobně naštval i samotný tvůrčí tým, který musel kvůli ratingu PG-13 s filmem dělat psí kusy. No, bude to ještě zajímavé.

Pro mě je tím pravým šokem zrovna končícího víkendu těch 41,2 amerických milionů svítících u muzikálu Zrodila se hvězda. Čekal jsem totiž o 10 míčů méně a pomalu tuším náběh na konečných 200 melounů jenom z Ameriky! Tady přátelé nemluvíme o rychlokvašce, která bude vyklízet pozice už přespříští týden. Však vy víte, na který biják narážím. Kdepak, Zrodila se hvězda se teprve rozjíždí a v kinech bude excelovat dost možná až do Vánoc. Ne-li déle. O to už se postarají Zlaté glóby a další filmové ceny, která nás začnou"otravovat" už za pár týdnů.

Bradley Cooper dal Stephanii „Lady Gaga“ Germanotta životní hereckou příležitost a Lady ji chytila za pačesy. Diváci ve shodě s kritiky skákají nadšením do výšky (RottenTomatoes hlásí 91 % spokojených recenzí) a já bych se vlastně ani nedivil, kdyby Hvězda překonala v Americe tržby Venoma. Pozor, pouze v Americe. První čísla ze světa totiž zase tolik atraktivní nejsou (14 mega) a byť tu mluvíme o prvních 31 zemích (na ty větší premiéry se teprve čeká), na větší celkové číslo než ty 2 kila z USA bych to neviděl.

Americké tržby filmů Bradleyho Coopera

To však rozhodně nemusí vadit Warnerům, kteří slaví nepřetržitě už od začátku srpna. Nevzpomínám si, že by nějaké studio mělo takovou sérii různorodých filmových úspěchů. Dobrá, možná Disney, ale tam je to trochu podvádění. Bradley Cooper už dělal Warnerům radost Pařbami ve Vegas a Americkým Sniperem. Po téhle muzikálové trefě bych se vůbec nedivil, kdyby mu na stole přistála nabídka, která se neodmítá, a Bradley se stal nástupcem Clinta Eastwooda. Tedy studiového zlata a stříbra, které (skoro) výhradně, a jenom pro ně, točí pecky už více než 40 let.

Pojďme rychle k dalším místům. Bronz bere Yeti: Ledové dobrodružství a stačí mu k tomu klasický animákový pokles o 35 %. Dalších 15 mega posílá film za průběžných 43 milionů babek a Warneři mají alespoň jeden důvod neskákat vysoko do vzduchu. Konec tržební pouti u hranice 200 milionů celosvětově je rozhodně promarněná příležitost. Zvlášť když vezmeme v potaz, že řešený animák minulý týden startoval ve více než 4 000 kinech.

Bramboru ukořistil Kevin Hart balící učitelku s tváří Tiffany Haddish. Pokles o 55 % přínášející dalších 12,3 mega do pokladničky komedie Večerní škola potvrzuje to, co Cival tušil už minulý týden: Kevin pořád jede, ale zázračné tržby sám prostě neutáhne. K tomu potřebuje Rocka nebo pokaždé cool Ice Cubea. Konečný účet bude vystaven na 60 amerických milionů a to je úspěch jenom díky rozumnému polovičnímu rozpočtu.

Páté místo? Čarodějovy hodiny se po vysokém propadu, který je potkal minulý víkend, přece jenom trochu vzpamatovaly a reportovaných 7,3 mega (pokles o pěkných 42 %) je posílá vstříc výsledným 70 milionům z Ameriky. Ve světě se Jack Black teprve rozjíždí, ale už teď je jasné, že nová značka (ne nepodobná Husí kůži) z toho nebude. Ale režírující Eli Roth může být klidný – zadání zvládnul a studio díky němu něco málo vydělá.

Šestku si pro sebe uzurpuje Nebezpečná laskavost. Tu kritici ve shodě s diváky chválí a to znamená dalších 3,5 mega šoupající film v zámoří vstříc 50 míčům. Anna Kendrick a Blake Lively by rozhodně ocenily dalších 10 milionů, než jim konkurující filmy seberou těch posledních pár stovek kin. Vzhledem k reportovanému rozpočtu 20 mega se každopádně jedná o respektuhodný úspěch.

Na sedmém místě pořád ještě děsí diváky Sestra. V Americe jsme za 113 miliony, ve světě potom na dohled od 350 milionových tržeb. Ty mnou predikovaná 4 kila z toho nakonec nebudou, ale stejně je ten čím dál větší úspěch Conjuring universa skoro až zarážející. Nejnovější zprávy hovoří o tom, že James Wan trojku V Zajetí démonů nakonec režírovat nebude a já pevně doufám, že Warneři vědí, co dělají. Bez téhle extrémně výdělečné hororové značky by jim totiž bylo sakra ouzko.

Na osmém místě úpí horor Hell Fest: Park hrůzy. Ten se sice chlubí nízkým rozpočtem 5 mega, ale mít po dvou týdnech na kontě pouhých 9 mega je trochu problém. Zvláště když vám dojde, že ho studio CBS films pouští v Americe ve více než 2 200 kinech. Auvajs.

Pojďme k devítce. Tam totiž pomalu vyklízí pole Šíleně bohatí Asiati a dělají čest svému jménu. Průběžných 169 milionů z Ameriky je prostě neuvěřitelných a byť se tahle povedená (imf láká přesvědčivě) romantická komedie nakonec nepřekulí přes 180 mega z USA, pořád je to sukces roku a moje vánoční TOP 11 největších tržebních tref má velmi silného kandidáta na první místo. Počkejme si, co s celkovými čísly ještě udělá svět. Tam se totiž na plno premiér ještě čeká a já bych se vůbec nedivil, kdybychom končili až daleko za hranicí 300 melounů celosvětově.

No a konečně desáté místo. Tam je v koutu na hanbě Predátor, který to už v kinech moc nedává. Další obří pokles (tentokrát o šílených 77 %) znamená pouhých 900 000 dolarů do poloprázdné kasy. Predátor tedy není ani čtvrtý týden v kinech za hranicí 50 milionů babek. Celosvětově se Foxové stydí za 124 milionů a tahle značka tímto neslavně končí.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde


Příští víkend se pochvalné reakce z prvních projekcí bude snažit přetavit v dolary thrillerová haluz Zlý časy v El Royale. Jako zakládající člen fanklubu režiséra Drew Goddarda v Čechách budu držet všechny palce. Na úplně jinou cílovku bude útočit dvojka Husí kůže, ve které se na pár minut vrátí i (v trailerech pečlivě ukrývaný) Jack Black. No a fanoušci Damiena Chazella budou fandit Prvnímu člověku, který odstartuje se vší parádou ve více než 3 500 kinech. Stejně to ale znovu vyhraje překvapivě úspěšný Venom. Cival vám už za týden napíše víc.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace