Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Polda a bandita


ikona
imf
burt reynoldsmz speciálpolda a bandita
Burt Reynolds bude ve své nejslavnější roli brázdit silnice navěky. 

Jednoduchá mise. Dovézt za 28 hodin náklaďák plný piva přes hranice několika států a nenechat se chytit. Burt Reynolds jako Bandita a jeho kámoš z Buranova jako Sněhulák vezou na jih tekuté zlato a v zádech mají červenomodrou písničku, které šéfuje šerif Bufford T. Justice. Že vám to nic neříká? Zajeďte si do Ameriky, ideálně rovnou doprostřed, tam kde bydlí jen farmáři, obdělávající od rána do večera nekonečná pole s kukuřicí a bramborami. Tam Banditu uctívají jako Jánošíka nebo Robina Hooda. Tenhle film díky místním davům, které na něj chodily celé léto opakovaně, málem v roce 1977 porazil Lucasovy Hvězdné války. Nakonec skončil druhý, ale pro většinu rednecků to bylo vítězství, jemuž se studioví hlavouni nestačili divit.

Za vším stál původně nápad slavného kaskadéra Hala Needhama, praotce moderního kaskadérského řemesla, který vymyslel celou řadu zlepšováků nejen za volantem, ale i v ostatních krkolomných disciplínách. Dal by se o něm napsat samostatný článek, stejně jako o jeho přátelství s Burtem. Snímek jsme ale vybrali právě proto, že Burt Reynolds odešel na onen svět, a teď se honí s policajty někde nahoře v nebi. Bandita ale bude žít dál, protože v USA vychoval a vychovává další generace dětí, jimž tahle nevinná komedie se hrou na policajty a zloděje logicky neuvěřitelně imponuje. Charismatický vousáč s kloboukem a rychlým černým fárem totiž stihne nejen naštvat policejní jednotky několika států a v závěru vyhrát sázku, ale po cestě potká i dívku svých snů, která zrovna utekla od oltáře. Scénář, který Needham napsal v přestávkách mezi kaskadérskými kousky není žádná velká věda, vlastně jen spojuje humorné scény s akčními scénami, ale právě v té jednoduchosti je síla a triumf selského rozumu nad zkostnatělým policejním aparátem je nadčasovým poselstvím, jemuž zatleskají nejen redneckové.

Needham nepsal Reynoldsovi roli na tělo, ale bez jeho účasti by možná Polda a bandita nikdy nevzniknul. Právě díky Burtovi se do projektu povedlo nalákat i další herce, zvednul se rozpočet a Needham mohl natočit automobilové honičky s větší parádou. Zabralo to dokonale, takže během několika let vznikla dvě pokračování a tahle dvojka pak spolu ještě mnohokrát spolupracovala, třeba na slavné sérii Tajný závod (Cannonball Run), která byla estrádou celebrit a inspirovala např. i opravdový Cannonball (a částečně i Gumball Rally 3000, ale to už je jiná pohádka). Hlavně však Polda a bandita ukázal komerční potenciál amerického venkova, takže začala vznikat celá řada “buranských” televizních seriálů jako Dukes of Hazzard.

V našem speciálu se ohlížíme i za zbytkem Burtovy kariéry a hlavně za tím, jak si ze sebe i mimo kameru dokázal udělat legraci a v sedmdesátkách a osmdesátkách si svou slávu patřičně užíval. Na starém kontinentě možná nikdy nebyl za opravdovou áčkovou hvězdu, ale doma mu rozuměli a oslavovali ho jako (s)prostého hrdinu z lidu. Mrkněte na náš speciál a pochopíte proč. A pak třeba dostanete chuť si Poldu a banditu poprvé pustit. Lepší pozdě než nikdy. Jako obvykle platí, že si nás můžete pustit i v audiu, ale videospeciál je nabitý fotkami a ukázkami z probíraných filmů i zákulisí. Lajkujte, sdílejte, posílejte všem pamětníkům, které znáte. A když budou koláče sledovanosti dostatečně sladké, za dva týdny jsme zase zpátky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace